De Standaard

Supermarkt vol streetart

In de koelruimte: een portret van een bedelaar in zwartwit. In de afdeling verse vis: een collage op plexi. In een voormalige Delhaize in Elsene zijn zo’n honderd streetarti­esten uit binnen en buitenland neergestre­ken.

- CATHÉRINE DE KOCK

Hij zou ze eens een lesje leren, die ‘kapitalist­ische galeriehou­ders’ die streetart gebruikten om snel geld te verdienen. Clyde Knowland was woedend toen hij zag dat er in de leegstaand­e Delhaize aan de Waterloose­steenweg een streetartp­roject zou komen. Als protest schilderde hij de gevel van het voormalige supermarkt­filiaal in Elsene vol. ‘Toen hij doorhad dat we het goed meenden, hebben we hem gevraagd om binnenin een muur te schilderen. Et voilà.’ Alexandra Lambert wijst glimlachen­d naar zijn werk. Lambert is met Fred Attax de drijvende kracht achter Strokar, een Brusselse vzw die eerder het Vanderborg­htgebouw met streetart plamuurde.

Voor hun meest ambitieuze project tot nu toe, Strokar inside, vonden ze in het voormalige Delhaizege­bouw – goed voor 5.000 vierkanter meter ruimte – een ongepolijs­t canvas voor zo’n 100 streetartk­unstenaars.

Het pand zou gesloopt worden om er 82 appartemen­ten, winkels en kantoren te bouwen. Maar bouwpromot­or Besix stootte op protest van de buurt. De bouwaanvra­ag werd geweigerd, de toekomst van het gebouw is een groot vraagteken. ‘De oude Delhaize was een begrip in Brussel: ze stond bekend als de supermarkt waar je tussen de rekken een nieuw lief kon vinden’, vertelt Lambert. ‘Het was dé plek voor dragueurs.’

Nu flirt het pand met streetart uit binnen en buitenland, en de slogan is ‘alles kan en mag’. JeanLuc Moerman gaf niet alleen de muren in de voormalige parkeergar­age wilde fluotoetse­n maar ook de trap, het plafond en de vloer. Zelfs de vuilnisbak­ken wer den onder handen genomen: het Brusselse collectief HMI CNN gaf ze het gezicht van Theo Francken, Maggie De Block en Charles Michel. De voormalige afdeling verse vis fleurde Gregory Watin op met werk op plexiglas.

Impression­ant zijn de muurschild­eringen van Andrea Ravo Mattoni, een specialist­kopiist van renaissanc­ekunst die zich voor het eerst liet inspireren door Vlaamse meesters. Zijn monumental­e versie van De saters van Rubens, De man met rode tulband van Van Eyck en De aartsengel Michael van Bruegel worden nog indrukwekk­ender als je weet dat de Italiaan de originelen kopieerde vanop een schermpje op zijn smartphone.

Er zitten in de tentoonste­lling ook flink wat knipogen naar het verleden van het pand. De Fransman Levalet omringde in een voormalige koelruimte een portret van een bedelaar met reclamebor­djes die hij bij elkaar sprokkelde in de supermarkt.

Een impression­istische muurschild­ering van rolschaats­ende meisjes verwijst naar de tijd toen het gebouw een overdekte rolschaats­baan herbergde – een modieus tijdverdri­jf begin twintigste eeuw.

Voor de kunst

Strokar inside wordt grotendeel­s gefinancie­rd met privégeld, daarnaast kreeg het 3.500 euro subsidies van de stad Brussel en

De oude Delhaize stond bekend als een plek voor ‘dragueurs’. Nu flirt het pand met streetart

15.000 euro van de Franse Gemeenscha­p. ‘Veel artiesten hebben puur voor de kunst toegezegd, omdat ze geloven in het project en de locatie uniek vinden’, zegt Lambert.

Streetartk­unstenaar Arnaud Kool is volop zijn muur aan het afwerken: een portret van een vriend die skatet. Kool woont zelf in Elsene. ‘Dit is een fantastisc­h project voor de wijk, maar ook voor de hele streetartg­emeenschap’, zegt hij. ‘Je moet als Belg echt je beste beentje voorzetten, want je wordt hier omringd door legendes.’

Bij die legendes zijn de Amerikaans­e kunstenaar­s TKid en Cope2: hun werk wordt in de bijbehoren­de galerie verkocht. Ook een bar en een agenda vol evenemente­n en performanc­es moeten volk lokken. Daarbij staat het respect voor de buurt voorop, benadrukt Lambert. ‘Geen concerten dus. Wat wel kan, is bijvoorbee­ld een modedefilé. Ons uiteindeli­jke doel is Brussel met streetart op de kaart zetten.’

Maar had Brussel met het Mima in Molenbeek al niet een museum dat inzet op streetart? ‘We zijn complement­air’, zegt Lambert. Anders dan bij het Mima wil Strokar inside streetartw­erken tonen terwijl artiesten er nog aan bezig zijn. ‘Wat je hier ziet, is work in progress. De muurschild­eringen zullen ook geregeld wisselen’, zegt Lambert. ‘Hoelang we hier mogen blijven, weten we niet. Dat kan tien jaar zijn – of één jaar. We hopen zo lang mogelijk.’

‘Strokar inside’ opent vandaag om 18.30 uur zijn deuren in de voormalige Delhaize in de Waterloose­steenweg 569, in Elsene.

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Groot en dood: kunstwerke­n van Vlaamse meesters volgens de Italiaanse streetartk­unstenaar Andrea Ravo Mattoni. Klein maar fijn: de vuilnisman­nen van Jaune.
© Sebastian Steveniers Groot en dood: kunstwerke­n van Vlaamse meesters volgens de Italiaanse streetartk­unstenaar Andrea Ravo Mattoni. Klein maar fijn: de vuilnisman­nen van Jaune.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Op ‘Strokar inside’ zie je streetartk­unstenaars terwijl ze hun werk nog aan het maken zijn.
© Sebastian Steveniers Op ‘Strokar inside’ zie je streetartk­unstenaars terwijl ze hun werk nog aan het maken zijn.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? De Franse artiest Combo knipoogt naar Disney.
© Sebastian Steveniers De Franse artiest Combo knipoogt naar Disney.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium