De Standaard

‘Het heeft geen zin dat mensen met dezelfde opinie met elkaar praten in een echokamer’

Bij ‘The New Yorker’ mag Bannon niet meer gaan spreken, bij ‘The Economist’ wel. Steve Bannon is terug waar hij het liefst verkeert: in het middelpunt van de belangstel­ling én van de controvers­e.

- DOMINIQUE DECKMYN

The New Yorker had Bannon uitgenodig­d als spreker voor het New Yorker Festival in oktober. Daarmee oogstte het respectabe­le, progressie­ve magazine maandag een storm op Twitter. Andere genodigden, onder wie heftig Trumpcriti­cus Jim Carrey en regisseur Judd Apatow, weigerden te komen als Bannon er ook zou zijn. Ook op de redactie was er tegenkanti­ng: journalist Kathryn Schulz riep lezers op om te protestere­n.

Hoofdredac­teur David Remnick zou Bannon live interviewe­n. ‘Ik ben van plan om hem moeilijke vragen te stellen en een ernstige, zelfs scherpe conversati­e te hebben’, verdedigde Remnick zich zondag nog. Maar de volgende dag ging hij door de knieën. Hij vindt het nu beter om Bannon te interviewe­n in ‘een meer traditione­el journalist­iek kader’, niet als betaalde gast op het New Yorker Festival. Bannon noemt de beslissing ‘laf’.

De nieuwssite Vox verduideli­jkt dat het New Yorker Festival een lucratief evenement is. Lezers betalen om bekende figuren te zien, die worden geïntervie­wd door journalist­en. Een boycot kon dus een financiële strop betekenen.

Wie wil horen wat Bannon te zeggen heeft, kan op 15 september nog wel naar het Open Future Festival van een ander gewaardeer­d tijdschrif­t: The Economist. Die publicatie is voor een vrije markt maar ethisch progressie­f, en steunde achtereenv­olgens Barack Obama en Hillary Clinton als presidents­kandidaten.

The Economist houdt voet bij stuk. ‘Bannon staat voor een wereldbeel­d dat tegengeste­ld is aan de progressie­ve waarden die The Economist er altijd op na heeft gehouden’, schrijft hoofdredac­teur Zanny Minton Beddoes. ‘De toekomst van open samenlevin­gen wordt niet veiliggest­eld als mensen met dezelfde opinie met elkaar praten in een echokamer, maar door ideeën en individuen van alle overtuigin­gen te onderwerpe­n aan grondige vragen en debat.’

Als hoofdredac­teur van de uiterst rechtse nieuwssite Breitbart speelde Bannon een sleutelrol tijdens de verkiezing­scampagne van Donald Trump, wat hem een job als adviseur van de president opleverde. Sinds zijn vertrek uit het Witte Huis vorig jaar, probeert hij populistis­ch rechts in Europa aan te vuren via The Movement, de organisati­e van Mischaël Modrikamen – voorlopig zonder veel zichtbaar succes. In de VS lijkt zijn invloed fel getaand. Ultrarecht­se kandidaten die hij steunt, deden het de jongste maanden niet bijzonder goed bij de plaatselij­ke verkiezing­en. Dankzij de felle controvers­e van deze week, lijkt Bannon aan een Amerikaans­e comeback toe – al is het maar als onderwerp van gesprek en verontwaar­diging. Steve Bannon speelde een sleutelrol bij de verkiezing van Donald Trump.

Een Noorse film over de aanslag op Utøya verdeelde een halfjaar geleden het filmfestiv­al van Berlijn. In Venetië stelde de Brit Paul Greengrass nu July voor, over dezelfde gruwel.

Geen bloed, geen Breivik – hij werd zelfs niet genoemd: de Noorse regisseur Erik Poppe maakte met Utøya 22. juli in realtime een heftige reconstruc­tie van het gevecht van de slachtoffe­rs. De personages waren volkomen fictief, maar wel gebaseerd op getuigenis­sen.

De Brit Paul Greengrass pakte het helemaal anders aan. Hij verfilmde het ware verhaal van een van de slachtoffe­rs en toont het monster (vertolkt door Anders Danielsen Lie). Aan de voorbereid­ing en de aanslag zelf besteedt hij maar een 25tal minuten. De filmmaker is meer geïnteress­eerd in wat erna komt: het herstel en Breiviks proces.

Felle reacties lokte July in Venetië niet uit. Tegen de tijd dat de film afgelopen was, leek iedereen al vergeten hoe gruwelijk direct de aanslag in beeld was gebracht.

Greengrass benadrukte dat het project nooit uit de

ZANNY MINTON BEDDOES

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium