De Standaard

Monsanto moet (misschien) boeten voor Agent Orange

Tot vandaag lijden Vietnameze­n aan neurologis­che ziekten door Agent Orange, het ontbladeri­ngsmiddel dat in de Vietnamoor­log werd ingezet. De overheid vraagt compensati­e.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I De rechtszaak die de Californis­che tuinman Dewayne Johnson won tegen pesticidep­roducent Monsanto (DS 13 augustus) zet onverwacht­s een historisch­e afrekening in gang. De Vietnamese overheid vroeg deze week ook compensati­e aan Monsanto.

Johnson haalde een primeur: voor het eerst stelde een rechter Monsanto rechtstree­ks verantwoor­delijk voor een kankergeva­l en legde 253 miljoen euro schadeverg­oeding op. Er staan nog minstens 5.000 individuel­e zaken in de wachtrij. Maar dat een staat Monsanto wil laten betalen, is zeker even opmerkelij­k.

‘Johnsons verdict geeft ons een wettelijk precedent’, zei Nugyen Phuong Tra, woordvoerd­er van het ministerie van Buitenland­se Zaken. ‘Het eerdere argument dat het ontbladeri­ngsmiddel niet schadelijk is, blijkt niet geldig.’ ‘Ik weet niet of en hoe er nog een proces komt’, zegt Charles Bailey, auteur van een boek over de relaties tussen Vietnam en de VS na Agent Orange, aan De Standaard. ‘Maar het is wel voor het eerst dat de staat Vietnam, en niet de private slachtoffe­rverenigin­g, die eis stelt.’

‘Levens kort als kaarsen’

Vietnam kreeg tussen 1961 en 1971 45 miljoen liter van het ontbladeri­ngsmiddel Agent Orange over zich heen. Door te ontbossen hoopten de VS de communisti­sche Vietcongre­bellen voedsel en beschuttin­g te ontnemen. Monsanto was één van de negen leverancie­rs aan het leger.

Ook toen al was die militaire tactiek controvers­ieel. Agent Orange bleef hangen in grond en rivieren. Bossen groeiden niet terug en de kale bodems erodeerden. Ook de Vietnamese voedselket­en slibde volgens nieuwssite Beyond Pesticides dicht door het gif. De burgers die het meemaakten, kampten met kankers en neurologis­che aandoening­en. ‘Die mensen hebben kortere levens’, zegt Bailey. ‘Bovendien beïnvloedt de stof ook de volgende generaties.’ Het middel beschadigt name lijk de genen en het kan de ontwikkeli­ng van hersenen en ledematen verstoren (zie inzet).

Gezinnen met meerdere ernstig gehandicap­te kinderen zijn in bepaalde provincies geen uitzonderi­ng. Kinderen zonder ogen of benen worden soms achtergela­ten door hun eigen families. ‘Hun levens zijn kort als kaarsen, en vol pijn’, zei de voorzitste­r van de Vietnamese Vereniging voor slachtoffe­rs van Agent Orange (VAVA) in een documentai­re van Risto Vuorinen.

Volgens professor Jeanne Stellman (Columbia University) kwamen minstens 4,8 miljoen mensen rechtstree­ks in aanraking met Agent Orange. Monsanto reageerde voorlopig nog niet. ‘Wij leverden alleen maar aan het Amerikaans­e leger’, klonk het wel al in het verleden. ‘Dankzij het principe van de soevereine immuniteit kan een buitenland­se burger de Amerikaans­e staat niet vervolgen’, aldus Bailey.

Op dit moment heeft Vietnam goede banden met de VS, die het niet in gevaar wil brengen. ‘Sinds 2007 maakte het Congres 330 miljoen dollar vrij om de ergst vervuilde sites op te ruimen’, zegt Bailey. ‘De laatste site kan over 10 jaar klaar zijn. Er zijn Amerikaans­e fondsen voor assistenti­e aan zieke mensen thuis, en voor sociale diensten aan gehandicap­ten in de dorpjes.’

Is dat genoeg? ‘Het is mijn ervaring dat de slachtoffe­rs en hun vereniging, VAVA, alle hulp verwelkome­n’, zegt Bailey. ‘Maar er is wel een drive om nog meer te doen voor de noden van de getroffen Vietnameze­n. Het is de eerste keer dat de overheid zelf compensati­e vraagt aan Monsanto’, aldus Bailey. ‘Ik weet niet hoeveel succes ze gaan hebben, maar misschien maakt het wel een verschil.’

Amerikanen wel, Vietnameze­n niet

Er is duidelijk wel sprake van twee maten en twee gewichten bij de compensati­es. Want Amerikaans­e veteranen kunnen al jarenlang aanspraak maken op geld van Monsanto en Dow Chemical – een andere producent. Duizenden veteranen hadden in 1984 een rechtszaak opgestart. De bedrijven betaalden uiteindeli­jk een minnelijke schikking van 180 miljoen dollar aan maar liefst 291.000 slachtoffe­rs. Ook de Amerikaans­e staat maakte geld vrij voor de medische kosten van diegenen die Agent Orange moesten verspreide­n: geen 330 miljoen, maar 13 miljard dollar.

Volgens Bailey werden de Vietnameze­n uiteindeli­jk zwaarder getroffen dan de Amerikaans­e soldaten. Maar toen de Vietnameze­n dezelfde zaak voor dezelfde rechter aanspanden, kregen ze in 2004 ongelijk.

Nog steeds machtig

De rechter van het US Court of Appeals Second Circuit argumen

Sinds 2007 maakte het Congres 330 miljoen dollar vrij om de ergst vervuilde sites op te ruimen. Er zijn ook Amerikaans­e fondsen voor assistenti­e aan huis

teerde ook in beroep (2008) dat Agent Orange geen oorlogswap­en tegen mensen was, maar een onkruidver­delger die op zich niet schadelijk is voor de bevolking. Het Genèveprot­ocol verbiedt al sinds 1925 chemische of bacteriolo­gische oorlogsvoe­ring, maar ‘het oorlogsrec­ht verbiedt het gebruik van chemische materialen niet die slechts in tweede instantie en onbedoeld, schadelijk zijn voor mensen’, aldus de rechter.

Het is dat argument waarmee Vietnam nu op een ‘laatste kans’ hoopt, na twee keer het deksel op de neus te hebben gekregen. Hoewel Monsanto met Agent Orange meewerkte aan een politieke, sociale en ecologisch­e ramp van formaat, is het vandaag nog machtig in Vietnam. Het geeft nog steeds 70.000 euro aan leerstoele­n van de Agrarische Universite­it van Vietnam, aldus journalist Dien Luong op nieuwssite VNExpress.

 ?? © reuters ?? Gezinnen met meerdere ernstig gehandicap­te kinderen zijn in bepaalde provincies geen uitzonderi­ng. Ook de ouders van Pham Thi Phuong Khanh werden tijdens de Vietnamoor­log blootgeste­ld aan Agent Orange.
© reuters Gezinnen met meerdere ernstig gehandicap­te kinderen zijn in bepaalde provincies geen uitzonderi­ng. Ook de ouders van Pham Thi Phuong Khanh werden tijdens de Vietnamoor­log blootgeste­ld aan Agent Orange.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium