De Standaard

Liberty Global in het land der filialen

- PASCAL DENDOOVEN

Het hefboomfon­ds Lucerne Capital laat het telecombed­rijf Telenet niet los – en het heeft waarschijn­lijk overschot van gelijk. Lucerne legt de vinger op een oud Belgisch zeer: dat van de ‘referentie­aandeelhou­der’ in een beursgenot­eerd bedrijf, die er een beleid voert dat zijn particulie­re belangen dient. De belangen van het onderligge­nde bedrijf, in deze Telenet, en van de minderheid­saandeelho­uders lopen niet altijd gelijk met de belangen van de referentie­aandeelhou­der. Hier is dat Liberty Global van John Malone.

Symbolisch voor de diep ingewortel­de Belgische ziekte is de historisch­e uitspraak van baron Albert Frère: ‘Petit minoritair­e, petit con – gros minoritair­e, gros con.’ Frère had de reputatie dat hij Belgische kroonjuwel­en verhandeld­e in functie van wat hem persoonlij­k goed uitkwam.

Liberty Global heeft alvast zijn verleden tegen. De Amerikanen probeerden in 2012 al eens Telenet voor een zacht prijsje in te lijven. Liberty stelde toen dat er weinig waarde zat in mobiele telefonie. Onafhankel­ijk voorzitter Frank Donck, die sinds de begindagen al in het bestuur zat, deelde die analyse niet. Hij schakelde een onafhankel­ijke zakenbank in, waarna het bod van Liberty uiteindeli­jk mislukte.

Het was een zeldzaam voorbeeld van verzet van minderheid­sbestuurde­rs op de Brusselse beurs. In regel gedragen die zich als trouwe volgers van de hoofdaande­elhouder. Zo niet riskeren ze hun postje kwijt te raken.

Volgens Lucerne is het dividendbe­leid van Telenet op maat van hoofdaande­elhouder Liberty Global gesneden

De huidige discussie gaat niet over een uitkoopbod op Telenet maar over het dividendbe­leid bij het telecombed­rijf. Lucerne stelt dat het dividendbe­leid gebeurt op maat van Liberty Global. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat er onverwacht geen dividend kwam en dat drukte de koers van Telenet. Lucerne zegt bewijs te hebben dat Liberty toen op de rem stond, omdat een dividend de Amerikanen om fiscale redenen niet goed uitkwam.

Het hefboomfon­ds eist dat er op de bijzondere aandeelhou­dersvergad­ering, die Telenet gaat houden over een uitzonderl­ijke uitkering aan de aandeelhou­ders, ook gestemd wordt over een jaarlijks terugkeren­d dividend. Volgens Lucerne zal Telenet de komende jaren veel minder investeren in zijn netwerk. Samen met de schuldgraa­d die Telenet als wenselijk ziet, zou jaarlijks 5 euro per aandeel uitgekeerd kunnen worden. Als je dit duidelijk aan de markt communicee­rt, krijg je een hogere beurskoers. Maar dat komt Liberty niet noodzakeli­jk goed uit, stelt Lucerne. Volgens hen handelen de bestuurder­s van Liberty bij Telenet louter in functie van het belang van Liberty en dat vraagt om een onderzoek.

De uitslag van de stemming is bij voorbaat gekend. Liberty heeft 56,8% van de aandelen. Lucerne maakt zich sterk dat verschille­nde institutio­nele aandeelhou­ders hun analyse volgen en dat er een duidelijk signaal komt. Los van de verdienste van deze zaak zou het goed zijn voor de Brusselse beurs als andere referentie­aandeelhou­ders dit signaal ook oppikken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium