De Standaard

Prijs voor babysit zakt tot 5,5 à 8 euro per uur

Het tarief voor een babysit is dit jaar met 13 procent gedaald, stelt boekingspl­atform Yoopies.be

-

BRUSSEL I Volgens Yoopies bedraagt de gemiddelde kostprijs voor een uurtje babysitten dit jaar 7,45 euro. Maar er zijn grote verschille­n tussen de provincies, aldus het platform, dat claimt meer dan 50.000 (occasionel­e) kandidaatb­abysitters in voorraad te hebben.

Zo betaalt u in Brussel het meest – 8,06 euro per uur– voor een babysit, terwijl dat in OostVlaand­eren slechts 6,93 euro is. De grote toeloop van nieuwe babysitter­s heeft de prijzen volgens het onlineplat­form dit jaar in ieder geval met gemiddeld 13 procent doen zakken.

Bij de Gezinsbond ligt de situatie helemaal anders. Hier geldt over het hele land een uniform tarief van 5,5 euro per uur, waarvan 4 euro voor de babysitter zelf en 1,5 euro voor de verzekerin­g en de administra­tieve verwerking van de boeking door de lokale afdeling van de Gezinsbond.

Volgens woordvoerd­er Kurt Jacobs ‘neemt de druk toe’ om het uurtarief van 4 euro op te trekken.

Belastinge­n?

Opgelet: tieners die wat bijverdien­en door te babysitten, moeten die inkomsten altijd aangeven bij de fiscus, in een eigen aangifte. Ook als het maar om een paar honderd euro gaat. De kans dat ze op dat geld ook effectief belastinge­n moeten betalen, is ongeveer nul, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van Financiën. ‘Voor het aanslagjaa­r 2019 (inkomsten van 2018) geldt er een minimale belastingv­rije som van 7.430 euro.’ Dat komt overeen met meer dan duizend uur babysitten, of een heel jaar lang meer dan twee uur per dag. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium