De Standaard

Welke garantie heb ik bij een lijfrenteb­etaling?

-

kapitaal het best zo snel mogelijk op. Maar dat is geen verplichti­ng. U kunt de deelbewijz­en van het fonds zolang bijhouden als u maar wilt.

Hoe de koers op korte termijn zal evolueren, valt moeilijk te voorspelen. Maar op lange termijn zal uw pensioensp­aarfonds normaal gezien beter renderen dan bijvoorbee­ld uw spaarboekj­e, zeker bij de huidige lage rentestand.

Een tussenoplo­ssing kan zijn om nu al een deel van uw kapitaal op te nemen en de rest aan te houden in het fonds. (fdc) Ik overweeg mijn appartemen­t te verkopen op lijfrente. Wat gebeurt er als de koper overlijdt en er geen erfgenamen zijn om de maandelijk­se rentebetal­ingen voort te zetten? M.V.

Dit is het principe: ‘Als de koper overlijdt, zijn de erfgenamen verplicht om de lijfrenteb­etalingen verder te zetten’, zegt Christophe Niclaus van de gespeciali­seerde lijfrentem­akelaar Immo2Life. ‘Als er geen rechtstree­kse erfgenamen zijn, moeten de erfgenamen in tweede of derde graad verder betalen (broers, zussen, neven, nichten …). Als er geen enkele erfgenaam is, dan moet de staat verder betalen. Wensen de erfgenamen het lijfrentec­ontract niet voort te zetten, dan kunnen ze het doorverkop­en. De koper moet dan de maandelijk­se rentes doorbetale­n. Als rentegenie­ter kunt u zich tegen de overdracht verzetten als de overnemer onvoldoend­e solvabel is.’

De meest voorkomend­e garantie om de betalingen te waarborgen, is een hypotheek in het voordeel van de verkoper. Bij wanbetalin­g kan die het eigendom laten verkopen bij uitvoerend beslag. Als bijkomende waarborg kan contractue­el overeengek­omen worden dat het verkochte eigendom bij wanbetalin­g terugkeert naar de oorspronke­lijke verkoper, waarbij de verkoper alle verkregen maandelijk­se renten mag behouden, evenals het boeket. Laat u goed adviseren en lees het contract grondig na voor u tekent. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium