De Standaard

Moet ik me laten leiden door een analist?

- JAN REYNS

Gisterenmo­rgen verhoogde KBC Securities het koersdoel voor het biotechbed­rijf Kiadis van 12,50 euro naar 20,50 euro, terwijl het aandeel nog geen 10 euro noteerde. De koers vlamde in één dag 27% hoger. Veertien dagen geleden deden twee analisten van ABN Amro nog straffer: ze verlaagden hun koersdoel voor Nyrstar van 4 euro naar 1 euro, terwijl de zinkverwer­ker boven 5 euro noteerde. Het aandeel viel die dag met 15%.

Deze spectacula­ire voorbeelde­n komen allebei van zogenaamde sell sideanalis­ten. Zij werken meestal in de afdeling zakenbanki­eren. Banken hebben ook nog buy sideanalis­ten. Die laatsten maken hun analyse louter voor het eigen vermogens en fondsbehee­r. Hun adviezen hoort u dus veel minder. Over de ‘sell side’adviezen wordt veel luider getoeterd.

Extra opletten dus, want zelden kent iedereen het hele verhaal en weinigen lezen het hele analistenr­apport achter het advies.

‘Ik kijk niet naar het advies en al evenmin naar het koersdoel. Wat ik wel lees is het commentaar’ PASCALE NACHTERGAE­LE Buy sideanalis­te Bank Nagelmacke­rs

1. Waar liggen de belangenco­nflicten? Het woord ‘sell side’ zegt het zelf: deze adviezen zijn in de eerste plaats bedoeld om beurshande­l in het bewuste aandeel te genereren. De vergoeding voor de analyse van de sell sideanalis­t was de commissie die de bank krijgt op de handel van de klant (vermogensb­eheerder, fonds, …) in het bewuste aandeel. Was, want vanaf begin 2018 wordt de vergoeding verplicht geregeld via een vaste (jaar)vergoeding. Dit is nieuwe Europese regelgevin­g (Mifid II) om belangenco­nflicten tegen te gaan.

Maar daarmee zijn die belangenco­nflicten nog niet uit de wereld. De bank waar de sell sideanalis­ten werkt, doet namelijk ook graag (soms lucratieve) kapitaalop­eraties voor de bedrijven waar het analyses en adviezen over publiceert. Daardoor moet een bedrijf al bijna failliet zijn voor het een verkoopadv­ies krijgt en zijn er veel minder verkoopdan koopadviez­en.

Een oplossing is om elk advies een trapje lager te interprete­ren. Als een analist zijn advies ver laagt van kopen naar houden, kunt u zich afvragen of u niet be ter afbouwt of zelfs verkoopt. Met het horroradvi­es van ABN Amro speelden de analisten de short sellers in de kaart. Was dat een overweging of niet? De analisten kregen sowieso veel aandacht. Alleen de toekomst kan uitwijzen of het advies juist was.

2.

Wat is het effect van de adviezen?

Dat is al vaak onderzocht. De adviezen werken vooral op korte termijn, en vaker op een week dan op een maand of een kwartaal. Dat was niet anders met het advies van ABN Amro over Nyrstar. Het aandeel zakte 15% de eerste dag en bleef sindsdien stabiel. Dat komt dus door de onmiddelli­jke impact van het advies op zich. Bij Nyrstar speelt dat er ook beleggers short posities nemen. Er zijn ook de zogenaamde kwantitati­eve (quant) beleggers. Zij handelen op basis van een wiskundig model dat gevoed wordt met beursdata, zoals veran deringen in advies. Ook sterk afwijkende koersdoele­n en een aan passing van de winstprogn­ose worden meegenomen in hun stra tegie.

Uiteraard speelt mee hoe invloedrij­k de analist is en dus ook hoeveel klanten/volgers hij of zij heeft. Doordat de concurrent­ie tussen de banken oploopt, proberen de analisten ook de aandacht te trekken met opvallende of afwijkende adviezen. Zo wil KBC Securities zich profileren in biotech.

3.

Leg ik de focus op korte of lange termijn?

De sell sideanalis­ten proberen vooral de evolutie van het bedrijf en het aandeel op korte termijn (van een kwartaal tot ruim een jaar) in te schatten. Een aanpassing is altijd mogelijk. Maar het advies kan ook verschuive­n naar de langere termijn doordat de handelsvol­umes niet meer belangrijk zijn voor de vergoeding. ‘Dat is zeker niet gemakkelij­ker’, zegt Tom Simonts van KBC. ‘Een winstmarge van 3 naar 4% kan een enorm effect hebben op het koersdoel.’ (omdat het voor vele jaren wordt ingecalcul­eerd, red)

De aanpak kan ook heel verschille­nd zijn naargelang de sector van het bedrijf. Zo kijken analisten bij biotechbed­rijven (zoals Kiadis) sowieso wel naar de lange termijn. De analist schat in hoeveel kans het medicijn heeft om goedgekeur­d te worden en berekent de mogelijke omzet over de hele levensduur. De verkregen waarde wordt dan verminderd omdat die inkomsten op zijn best maar in de toekomst komen. 4.

Hoe gaan profession­ele beleggers hiermee om?

‘Ik kijk niet naar het advies en al evenmin naar het koersdoel’, zegt Pascale Nachtergae­le. Zij is buy sideanalis­te bij Bank Nagelmacke­rs. Haar werkgeverv­ermogensbe­heerder betaalt dus verschille­nde sell sideafdeli­ngen van banken voor de analyserap­porten achter de adviezen.

‘Wat ik wel lees is het commentaar en het rapport achter de adviezen. Daarin lees ik over de sector, de strategie van het bedrijf en bekijk ik hoe de analist zijn berekening­en maakt. De adviezen en koersdoele­n zeggen niets voor mij. Behalve als bijvoorbee­ld alle analisten negatief zijn over een bedrijf dat het lang slecht doet en er komt plots een positief advies. Dan ga ik dat rapport zeker lezen.’

 ?? © reuters ?? Analisten proberen ook de aandacht te trekken met opvallende of afwijkende adviezen.
© reuters Analisten proberen ook de aandacht te trekken met opvallende of afwijkende adviezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium