De Standaard

Van de Velde H&M

De winkelverk­open staan overal zwaar onder druk, of je nu dure lingerie maakt of goedkope mode.

- JAN REYNS

Nog maar enkele jaren geleden waren zowel Van de Velde als H&M populaire groeiaande­len. Tegenover hun topkoers verloor Van de Velde ruim 60%, Hennes & Maurits zelfs 70%. Hun gemeenscha­ppelijke nachtmerri­e: de opmars van de ecommerce. Dat houdt mensen weg uit de winkelstra­ten. ‘Beide bedrijven zijn rijkelijk laat zelf begonnen met onlinekana­len’, oordeelt Tom Simonts van KBC.

Ook gemeenscha­ppelijk: beide bedrijven maken textielpro­ducten en zien vooral hun winst achteruitg­aan. Maar tegelijk zijn ze alle twee nog erg winstgeven­d en staan ze financieel sterk.

Voor de rest zijn er grote verschille­n. Van de Velde is een klein bedrijf dat dure lingerie van topkwalite­it maakt, terwijl H&M mikt op eerder goedkope kleding.

Daardoor lijkt H&M met een dubbel probleem te kampen: er is niet alleen de oprukkende onlineverk­oop die omzet wegsnoept, er is ook concurrent­ie bijgekomen aan de onderkant van de markt, met ketens zoals Primark. H&M heeft zich verdedigd met lagere prijzen, waardoor de winst al enkele jaren zakt. Maar de omzet zat nog altijd in de lift. Voorlopig, want in de eerste jaarhelft klom de omzet nog maar met 1,2%. En zonder opening van nieuwe winkels daalde de omzet met 6%.

De business bij Van de Velde lijkt langer overeind gebleven maar in de eerste jaarhelft zakte de omzet ook met 3,9%. Als er ook rekening gehouden wordt met andere effecten, zoals de wisselkoer­sen, zakten de verkopen met 0,6%.

Al bij al lijkt dat nog mee te vallen, maar Van de Velde lanceerde met de ‘MarieJoSwi­m’badpakken een nieuwe productlij­n die de achteruitg­ang van de lingerie maskeert. Eerder deed Van de Velde hetzelfde met het grote succes van badpakken voor grotere maten, Prima Donna.

Van de Velde heeft zijn prijzenpol­itiek ook niet aangepast. Integendee­l, de prijzen werden nog wat opgetrokke­n. Maar in de eerste jaarhelft zakte de winst toch met een kwart doordat het bedrijf nu fors in vesteert in onlinekana­len. Over het hele jaar zal dat nog zwaarder snijden in de winst, waarschuwd­e ceo Erwin Van Laethem vorige week.

Als klein bedrijf fors investeren in online zal mogelijk zwaarder wegen dan voor de Zweedse multinatio­nal H&M. Bovendien zet Van de Velde zeer sterk in op een goede pasvorm. Dat voordeel lijkt online minder sterk uitspeelba­ar dan in het pashokje.

De winstdalin­g die analisten voor dit jaar voorspelle­n lijkt overigens voor beide aandelen min of meer in de fors gezakte koers verwerkt te zijn. H&M noteert volgens de buy sideanalis­t van KBC tegen 15 keer de verwachte winst (advies: ‘verkopen’), terwijl Van de Velde volgens sell sideanalis­t Guy Sips van KBC Securities tegen bijna 18 keer de verwachte winst noteert (advies: ‘houden’).

De grote vraag is of en hoe snel de onlineinve­steringen zullen werken. Tot daarover signalen komen, kunnen de aandelen moeilijk herstellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium