De Standaard

Jonge melkveehou­ders voeren actie bij Danone tegen beperking melkleveri­ngen Kinderopva­ng voor 75 kinderen aan Vaartkom opent de deuren

-

Een dertigtal jonge melkveehou­ders heeft gisteren actiegevoe­rd bij het voedingsbe­drijf Danone in Rotselaar. Ze protesteer­den tegen de groeibeper­king van 2 procent die de zuivelprod­ucent wil opleggen aan zijn melklevera­nciers.

Volgens de jonge melkveehou­ders worden zij door de maatregel beperkt in hun toekomstmo­gelijkhede­n. ‘Als jonge starters hebben we op basis van een toekomstvi­sie een financieel plan opgesteld, dat door deze maatregel moeilijk kan worden gerealisee­rd. De groeibeper­king komt neer op een groeistop. Sommigen onder ons bouwden een stal of investeerd­en in het optimalise­ren van de melkproduc­tie, omdat we destijds het signaal kregen dat er nooit genoeg melk kan zijn’, zegt woordvoerd­er Bram Agten.

Ze zijn ook ontevreden over de duurzaamhe­idseisen die Danone plant. (belga)

Het nieuwe kinderopva­ngcentrum Lieverleuk, in de wijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven, heeft gisteren officieel de deuren geopend.

Het opvangcent­rum biedt 75 plaatsen aan voor kinderen tot drie jaar. Het is een voortzetti­ng van het opvangcent­rum De Kikker in de Tiensestee­nweg. Partena Ziekenfond­s heeft beslist om het centrum over te brengen naar de Vaart wegens een betere bereikbaar­heid en ‘een fantastisc­he locatie’. Daarvoor kreeg het steun van de ontwikkela­ar Ertzberg, die de hele wijk voor zijn rekening neemt.

Lieverleuk is al volgeboekt tot 2020, wat het tekort aan kinderopva­ngplaatsen in Leuven aantoont. ‘Vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten, blijft een zoektocht’, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (SP.A). ‘In ons plan bieden we 120 extra plaatsen aan.’ (jph)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium