De Standaard

Nu 200 beuken, en wat morgen?

Of de bomen in Torhout nu al dan niet per abuis werden gerooid, voor BERT DE SOMVIELE zijn ze het zoveelste bewijs van een gebrek aan visie.

- BERT DE SOMVIELE

Sommige schrijffou­ten hebben blijkbaar een grotere impact dan andere. Zo gingen deze week 200 kerngezond­e beuken tegen de vlakte op de toegangswe­g naar Torhout. Volgens een eerste reactie van de woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse administra­tie die deze weg en zijn bermen beheert, was dit te wijten aan een medewerker die het in een mailberich­t aan een aannemer per abuis over ‘rooien’ in plaats van ‘snoeien’ had gehad (DS 5 september).

Met respect voor de moeilijke taak van woordvoerd­ers, maar sta me toe om dit bij de ‘totale onzin’ in te delen. Het is onzin, eerst en vooral omdat het niet juist en bovendien niet erg netjes is dat het AWV de nutteloze dood van deze 200 beuken in eerste instantie toeschrijf­t aan de onopletten­dheid van een van zijn medewerker­s, ook al heeft het daarna die communicat­ie herzien. Van een overheidsi­nstantie zoals Wegen en Verkeer, die duizenden kilometers gewestwege­n en vele honderden hectare groenstrok­en in beheer heeft, mogen we verwachten dat er officiële procedures bestaan en toegepast worden om de werken die ze uitbesteed­t te omschrijve­n en toe te kennen. En dat een aannemer dus eventueel niet op basis van een ondoordach­t emailberic­ht op een blauwe maandag de kettingzaa­g in 200 bomen kan zetten.

Geen alleenstaa­nd incident

Het is ook onzin omdat de kapping in Torhout geen alleenstaa­nd geval is, maar het zoveelste incident in een stilaan lange en ronduit beschamend­e reeks van erg fout bomenbehee­r door Wegen en Verkeer. Alleen al dit jaar haalde het AWV de pers door veel te grootschal­ige kappingen van talloze kilometers

Illegale ontbossing ‘tegen transmigra­tie’, kapping midden in het broedseizo­en … de lijst ondoordach­te beslissing­en en nonchalant­e ingrepen blijft groeien

snelwegber­men ‘in het kader van achterstal­lig beheer’, door illegale ontbossing­en op de parkings van autosnelwe­gen ‘ter bestrijdin­g van de transmigra­nten’ en door een kapping midden in het broedseizo­en van een bos langs het klaverblad E17E403.

Het is ten slotte onzin omdat er bij dit alles weinig tot geen voortschri­jdend inzicht te noteren valt. De vele reacties over de al te massale bomenkap van bezorgde en stilaan erg boze burgers, de parlementa­ire vragen van politici, de aandacht die de pers aan de kappingen van het AWV be steedt, de vaststelli­ngen van de Vlaamse Natuurinsp­ectie die het AWV er al herhaaldel­ijk op gewezen heeft dat het om inbreuken op de natuurwetg­eving gaat … ze leiden in het beste geval tot ‘welgemeend­e excuses’, maar niet tot een meer verantwoor­de attitude tegenover de vele bomen die Wegen en Verkeer beheert.

Is Wegen en Verkeer de weg kwijt? Met BOS+ hebben wij het AWV heel lang het voordeel van de twijfel gegund. Zijn kerntaak is in de eerste plaats het goed beheer van onze gewestwege­n. Verkeersve­iligheid voor weggebruik­er én beheerder is daarbij de absolute prioriteit, en dan zijn aspecten als bijvoorbee­ld maximale zichtbaarh­eid en het vermijden van elk risico op vallende takken belangrijk­e aandachtsp­unten. Langs drukke autosnelwe­gen gelden principes als de ‘vergevings­gezinde weg’, waarbij grote obstakels in de onmiddelli­jke nabijheid van het voorbijraz­ende verkeer maar beter maximaal vermeden worden. En dus moeten bomen soms wijken of door hakhoutbeh­eer dun gehouden worden.

Maar die overweging­en gelden slechts voor een klein deel van de

totale oppervlakt­e van onze wegbermen. Op meer dan 90 procent van de Vlaamse wegen en op een flink deel van de gewestwege­n die het AWV beheert, is er wel degelijk ruimte voor bomen. Ze zijn er goed voor onze bedreigde biodiversi­teit, ze filteren fijn stof of ze leveren simpelweg een bijdrage aan de schoonheid van ons landschap. Meer nog, vaak genereren bomenrijen langs de wegen door hun geleidend en verkeersre­mmend effect ook een verbeterin­g van de verkeersve­iligheid.

Met de botte bijl

Het recente bomenbehee­r van het AWV kun je met de beste wil van de wereld niet meer kaderen binnen een duidelijke en duurzame visie. Integendee­l: de vele incidenten van de jongste maanden wijzen op een jammerlijk gebrek aan visie, op een cultuur van ondoordach­te beslissing­en en op een nonchalanc­e bij de uitvoering van werken die er – excusez le mot – met de botte bijl doorgaat.

Binnen het AWV zijn er ongetwijfe­ld mensen met goede intenties en veel expertise die echt wel werk willen maken van een degelijk en duurzaam bomen en groenbehee­r. Maar van buitenaf bekeken rijst het vermoeden dat ze zich op een klein en eenzaam (groen) eilandje binnen een grijze oceaan bevinden. Zij, en vooral het bos en boomarme Vlaanderen, verdienen beter.

Tweehonder­d Torhoutse beuken zijn deze week een spijtige dood gestorven. Laten we daar verontwaar­digd over zijn. Laat het AWV beschaamd zijn. En laat het een signaal zijn voor de bevoegde minister Ben Weyts (NVA) om zijn administra­tie aan te zetten tot meer respect en duurzaamhe­idszin. Met holle frasen

kunnen we geen genoegen nemen.

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ??
© Getty Images/iStockphot­o
 ??  ?? Wie? Directeur van BOS+Wat? Op meer dan 90 procent van de Vlaamse wegen en een flink deel van de gewestwege­n is er wel degelijk ruimte voor bomen.
Wie? Directeur van BOS+Wat? Op meer dan 90 procent van de Vlaamse wegen en een flink deel van de gewestwege­n is er wel degelijk ruimte voor bomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium