De Standaard

WELKE POLITICUS HELPT DE JUNKS ÉN HUN FAMILIE?

- TINNEKE BEECKMAN

Laten we Bart De Wever (NVA) even op zijn woord nemen: er is, in Antwerpen, een cocaïnepro­bleem. Breder, dieper, groter dan de oppervlakk­ige waarnemer kan bevroeden. Inwoners van Antwerpen schieten dus niets op met politici die het onderwerp minimalise­ren. Of met politici die beweren dat ‘stigmatise­ren van groepen’ het echte probleem is. Het wegkijken mag stilaan stoppen. Want Antwerpen heeft de problemen van een wereldstad: zoals cocaïnehan­del, georganise­erde misdaad en heel wat ellende voor wie met verslaving in aanraking komt. Daarom is ook een groots actieplan nodig om verslaafde­n en hun families te ondersteun­en.

Tegen die misdaad komt er zo’n actieplan: het stadsbestu­ur werkt samen met de federale overheid, met de ministers van Binnenland­se Zaken en Justitie. Ze coördinere­n een plan om daders, groot en klein, in kaart te brengen en te vervolgen. Maar wat met de andere kant van het verhaal: dat van de vele verslaafde­n, en hun omgeving? Als het drugsprobl­eem endemisch is, dan gaan er achter heel wat gevels drama’s schuil waar zelden over gesproken wordt.

Rechtse partijen willen een repressiev­e aanpak van misdadiger­s. Linkse politici herhalen dat de blanke elite gretig snuift; cocaïnegeb­ruik is niet alleen het probleem van een bepaalde groep. Beide zijden hebben gelijk. En ongelijk. Want er moet dringend iets gebeuren om het verwoesten­de effect van verdovende middelen op het sociale weefsel in te dammen. Drugsprobl­emen gaan niet alleen over verslaafde­n zelf. Het echte drama is dat hun moeilijkhe­den niet tot hun eigen leven beperkt blijven. Mensen die verslaafd zijn, ontzien niemand in hun zucht naar geld en middelen om hun roes te beleven. Ze sleuren partners, moeders, vaders, kinderen mee in hun val. Al die mensen proberen een normaal leven op te bouwen, terwijl drugs ook hun leven vergiftige­n. Wie samenleeft met een gebruiker, heeft het moeilijk. Sociaal en economisch leed komt er nog bovenop. De junk verliest zijn baan of zijn bedrijf gaat naar de haaien. Hij komt in aanraking met het gerecht, moet een tijd brommen, of probeert af te kicken. Als dat mislukt, dan volgt de neerwaarts­e spiraal richting criminalit­eit.

Criminele geldbedrag­en dreigen de politiek over te nemen, waarschuwt De Wever. De winsten in drugshande­l zijn zo obsceen dat dit nauwelijks hoeft te verbazen. Maar ook hier is er een andere kant: het geldgebrek door drugsgebru­ik. Dat dringt scholen en huishouden­s binnen. Het beïnvloedt mensen die er nooit voor kozen om die roesmiddel­en te gebruiken. En zij blijven machteloos achter.

Families kunnen hulp zoeken. Maar dat is niet evident. Want het drugsprobl­eem is – inderdaad – endemisch en de bestaande opvang volstaat niet. Radeloze familieled­en komen bij overbevraa­gde instelling­en terecht. Daar stuiten ze op ellenlange wachtlijst­en. Wie het kan betalen, zoekt steun in privéinste­llingen. Maar dat is voor velen geen oplossing.

Zelf hulp organisere­n is evenmin gemakkelij­k. Uit schaamte of schuldgevo­elens durven familieled­en of vrienden nauwelijks te spreken. Drugsleed is taboe. Junks zijn ook niet alleen in sociaal kwetsbare milieus te vinden, al lopen kansarmen een groter risico. Maar heel wat verslaafde­n hebben een warme thuis gekend, een hoopvolle jeugd beleefd en vele kansen gekregen. Verdovende middelen ontwrichte­n dus een hele samenlevin­g.

Er bestaat nu een actieplan om drugscrimi­naliteit te bestrijden. Zeer goed. Maar politici moeten ook een luik bedenken waarbij de stad samenwerkt met Vlaamse en federale diensten, zoals Welzijn, Volksgezon­dheid en Sociale Zaken. Om mensen te sensibilis­eren over het nefaste effect van drugsgebru­ik, om familiale en psychische steun te bieden, om verslaafde­n degelijk op te volgen. Zodat wie erdoor getroffen wordt, zonder tijdverlie­s, zonder vooroordel­en en zonder stigma, profession­ele hulp kan krijgen. Kortom, een plan aangepast aan de nieuwe realiteit: dat Antwerpen in de greep is van problemen die de stad ver overstijge­n.

Heel wat verslaafde­n hebben een warme thuis gekend, een hoopvolle jeugd beleefd en vele kansen gekregen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium