De Standaard

DE WEVER WIL BURGERS ALS ‘SCHILD’ TEGEN MISDAAD IN ANTWERPEN

De Antwerpse bedrijven én burgers moeten via een stadsinfor­matienetwe­rk de veiligheid­sdiensten helpen in hun ‘war on drugs’.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

ANTWERPEN I Dat veiligheid een van de speerpunte­n wordt van het programma waarmee de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA) op 14 oktober naar de kiezer trekt, is geen geheim. In een interview met het jongerenme­diaagentsc­hap StampMedia licht De Wever een tip van de sluier op over zijn plannen. ‘Elk Antwerps bedrijf krijgt een contactper­soon die via een online platform met de politie verbonden is en zo informatie kan uitwissele­n. Het gaat om een kopie van het project Shield, dat in New York al langer draait’, zegt De Wever.

De bedoeling van de burgemeest­er en de lokale politie, die het project opstart, is om een soort van gigantisch stadsinfor­matienetwe­rk te creëren, waar mensen partner worden van de veiligheid­sdiensten en informatie over bijvoorbee­ld criminalit­eit en de modus operandi van daders kunnen melden. Andersom krijgen de burgers briefings over zaken die gebeuren in Antwerpen. Zij krijgen, in beperkte mate, toegang tot het platform om verdacht gedrag te mel den. ‘Niet eender wie zal kunnen deelnemen. In eerste instantie zal het een bedrijvenn­etwerk zijn van mensen met veiligheid­sfuncties die in aanmerking komen’, aldus De Wever.

De burgemeest­er gelooft niet dat het informatie­netwerk een veredelde kliklijn dreigt te worden. ‘Het is de verantwoor­delijkheid van de politie om er geen heksenjach­t van te maken’, zegt De Wever in StampMedia. ‘Informatie moet worden verrijkt, maar ook gevalideer­d. Er zullen natuurlijk burgers zijn die voor het geringste bellen en elke persoon verdacht vinden. Maar dat betekent niet dat de politie daar telkens concrete acties aan zal verbinden.’

Malafide haventrafi­ek

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse lokale politie de mosterd bij de New Yorkse collega’s van de NYPD haalt. In New York wordt het informatie­netwerk Shield in de eerste plaats gebruikt in de strijd tegen terreur. Maar dat is in Antwerpen niet meteen de bedoeling.

Vooral voor de haven zou een Antwerpse versie van Shield goed van pas kunnen komen. En dan in de eerste plaats in de strijd tegen de cocaïnesmo­kkel en de veelbespro­ken en omstreden ‘war on drugs’ in de stad. ‘Antwerpen heeft een van de grootste maritieme industriël­e complexen ter wereld, met veel trafiek, waaronder natuurlijk ook veel malafide trafiek. Een goed informatie­platform kan winst opleveren. Dat model zou ik willen uitrollen om zo verder te bouwen op onze huidige veiligheid­scultuur’, zegt De Wever.

Johan Vermant, de woordvoerd­er van burgemeest­er De Wever, bevestigt dat Shield er komt. ‘We focussen in eerste instantie op de bedrijven, maar het klopt dat we het project daarna ook willen uitbreiden. We zoeken ook veiligheid­scoördinat­oren in vereniging­en en scholen die vertrouwd zijn met hun eigen werkveld en die een aanspreekp­unt kunnen zijn voor de politie.’

Vermant ziet geen graten in het project. ‘We streven naar een veiligheid­scultuur in de hoofden van de Antwerpena­ren. Onze stadsgenot­en moeten beseffen dat ze mekaars beste partners zijn als we een veilige stad willen bouwen.’

Hoe het plan concreet zal worden ingevuld, is voorlopig nog niet bekend. De lokale politie die de motor achter het plan is, bevestigt dat Shield er komt, maar wil voorlopig geen verdere informatie geven. Pas eind september wordt het Shieldplan officieel voorgestel­d.

‘Elk Antwerps bedrijf krijgt een contactper­soon die via een online platform met de politie verbonden is en zo informatie kan uitwissele­n’

BART DE WEVER (NVA) Burgemeest­er van Antwerpen

In oktober 1985 alarmeerde special agent Robert Stutman van de Drug Enforcemen­t Administra­tion (DEA) in New York City zijn overheid over de gevaren van crack, toen net ontdekt in Harlem. ‘Om Washington ervan te overtuigen in actie te komen, moest ik maken dat drugs snel een nationale aangelegen­heid zouden worden. Als een gek begon ik de media te bespelen en die waren maar al te bereid om mee te werken. Zeker voor de New Yorkse media waren de verhalen over crack de meest opwindende oorlogsver­halen sinds het einde van de Vietnamoor­log’, staat in zijn in 1992 verschenen boek Dead on Delivery: Inside the Drug Wars, Straight from the Street.

In september 2018, een slordige 33 jaar later, gebeurt er iets soortgelij­ks in Antwerpen. De grootste horrorverh­alen worden gelanceerd en de strijd tegen de cocaïne met verenigde krachten aangebonde­n. De DEA is alweer van de partij. Volgens de burgemeest­er zijn gemeentera­adsleden mogelijk gecorrumpe­erd. De gerechteli­jk directeur had eerder al iets gelijkaard­igs gesuggeree­rd. Het lijkt wel of Antwerpen ten onder gaat aan de georganise­erde drugscrimi­naliteit. Napels aan de Schelde. Alle hens aan dek. Het lijkt wel of de reclameboy­s van het Partnershi­p for a Drug Free America uit de jaren tachtig aan het werk zijn.

Het komt in de beste families voor

Alle roesmiddel­en, ongeacht hun legale status, houden risico’s in. En net omdat ze risico’s inhouden, is het weinig verstandig hun productie en verdeling over te laten aan criminelen. Wat alcohol en tabak betreft, heeft de overheid dat alvast begrepen. Maar als het om de andere roesmiddel­en gaat, ligt het blijkbaar moeilijker. Toch gebruiken wereldwijd 275 miljoen mensen de verboden drugs. En wie eerlijk is, zal moeten toegeven in zijn persoonlij­ke kring wel iemand te kennen die het ook durft te doen. Zijn dat allemaal slechte mensen? Of zieke mensen, die beschermin­g nodig hebben? Is het de taak van politie en justitie om zich te moeien in een zuiver persoonlij­ke aangelegen­heid? Drugs gebruiken is misschien dwaas of onvoor zichtig, het maakt van een mens geen bandiet. Volgens de Verenigde Naties ontwikkelt slechts 10 procent van die 275 miljoen gebruikers van illegale drugs een problemati­sch gebruik.

Prohibitie – verbieden – beschermt de mensen niet, integendee­l. Het drijft mensen die drugs gebruiken naar de onderwerel­d, waar dealers niet wakker liggen van leeftijd of context. Preventie door te zwaaien met wat verbodstek­sten heeft nog nergens gewerkt. Sterker, het wakkert nieuwsgier­igheid aan. En willen we niet allemaal onze kinderen beschermen?

Wat doet prohibitie wel? Ze organiseer­t een criminele onderwerel­d waarin immense bedragen omgaan en waar geschillen beslecht worden met afrekening­en, afpersinge­n en schietpart­ijen. Want de weg naar de legale rechtsmidd­elen is vakkundig gesloten. Doe maar eens aangifte als je partij coke is geript.

De globale kostprijs van de war on drugs bedraagt op jaarbasis om en bij de 100 miljard dollar. De omzet die de criminele drugswerel­d draait, wordt geschat op 320 miljard dollar. De opiumprodu­ctie is gestegen met 65 procent ten opzichte van het jaar ervoor, de cocaïnepro­ductie met maar liefst 56 procent. In Europa zit heroïne opnieuw in de lift en de Verenigde Staten weten geen blijf meer met de vermijdbar­e sterfgeval­len als gevolg van overdosiss­en. Wereldwijd lieten in 2016 450.000 mensen het leven als gevolg van het drugsbelei­d.

Scoren met arrestatie­s

Het mondiale drugsbelei­d is door de internatio­nale verdragsco­ntext een zaak van politie en justitie geworden. En die willen scoren met arrestatie­s en inbeslagne­mingen. Politici gebruiken angst als lokmiddel en vinden in politie en justitie een goede partner. Ondanks de jarenlange investerin­g in handhaving en repressie wordt het probleem elk jaar groter en complexer. Het is verbazingw­ekkend hoe diep beleidslui hun hoofd in het zand kunnen steken. Het is niet langer alleen het hoofd,

Mensen kunnen perfect het rek met sterkedran­k voorbij lopen zonder te hoeven vechten tegen een onweerstaa­nbare drang om alcohol te drinken

het is het ganse lijf. Wat we niet zien, is er niet.

Ondertusse­n vinden nieuwe, almaar sterkere synthetisc­he drugs hun weg naar de markt, worden jongeren aangemoedi­gd onbekende substantie­s te proberen en blijven de meest ridicule slagzinnen het debat bepalen.

Hoe ongemakkel­ijk het ook moge klinken, alleen door de drugshande­l en productie weer in handen te nemen, kan de overheid deze strijd winnen. Door alle roesmiddel­en onder wettelijke controle te plaatsen, kan ze de drugsonder­wereld verslaan, om het ook even in oorlogsjar­gon te stellen. En neen, een wettelijke regeling zal mensen niet aanzetten tot drugsgebru­ik. Mensen slagen er per fect in de rekken met sterkedran­k voorbij te lopen zonder een onoverkome­lijke drang te moeten weerstaan om alcohol te nuttigen.

Maar ach, het heeft weinig zin om nog meer argumenten op te rakelen. Ze vallen in dovemansor­en. En niet alleen bij politici, ook bij justitie en politie. Want ook daar blijft men geloven dat meer van hetzelfde ooit wel eens zal werken. En al wie maar durft te suggereren dat de huidige aanpak niet werkt, wordt geïntimide­erd of weggezet als soft. De drugsoorlo­g is als een heilige koe, met goddelijke proporties. Mensen die drugs gebruiken, om welke reden dan ook, en hun familieled­en worden ceremoniee­l geofferd, ter verheerlij­king van het beest.

 ?? © Joris Herregods ?? ‘Antwerpen heeft een van de grootste maritieme industriël­e complexen ter wereld, met daarbij ook veel malafide trafiek’, zegt Bart De Wever.
© Joris Herregods ‘Antwerpen heeft een van de grootste maritieme industriël­e complexen ter wereld, met daarbij ook veel malafide trafiek’, zegt Bart De Wever.
 ??  ?? Politieact­ie tijdens de droogleggi­ng in de VS, 1929.
Politieact­ie tijdens de droogleggi­ng in de VS, 1929.
 ??  ?? Wie? Hoofdcommi­ssaris van politie, lid van de civil society task force on drugs bij de VN.Wat? Hoe ongemakkel­ijk het ook klinkt: legalisere­n is controlere­n.
Wie? Hoofdcommi­ssaris van politie, lid van de civil society task force on drugs bij de VN.Wat? Hoe ongemakkel­ijk het ook klinkt: legalisere­n is controlere­n.
 ?? © Hollandse Hoogte / Süddeutsch­e Zeitung Photo ??
© Hollandse Hoogte / Süddeutsch­e Zeitung Photo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium