De Standaard

De leeuw brult niet, hij piept alleen zachtjes

ING heeft een schikking van 775 miljoen gesloten met het Nederlands­e openbaar ministerie, nadat de bank zes jaar terug tegen de lamp was gelopen voor het doorlaten van illegale overschrij­vingen. Maar ook nu is er nog geen systeem dat verdachte transactie­s

- HANNEKE CHINAFO, CAMIL DRIESSEN ILLUSTRATI­E RHONALD BLOMMESTIJ­N © NRC

AMSTERDAM I Bliksemsch­ichten boven Tasjkent. Een hiphopbeat zet in. En dan begint Googoosha te zingen. ‘You look fine, but what’s going on in your mind? You look fine, but what do you hide in your soul?’

Op het moment dat Googoosha eind 2012 in gouden avondjurk en met wapperende blonde haren de videoclip How dare opneemt, is ze met afstand de rijkste vrouw van Oezbekista­n. En dat is niet dankzij haar stem.

Jarenlang stromen de corruptied­ollars naar de presidents­dochter die in het dagelijks leven Gulnara Karimova heet. Karimova –tevens modeontwer­pster, Harvardalu­mnus en kortstondi­g ambassadri­ce in Spanje – bewaakt namelijk de toegang tot de Oezbeekse telecommar­kt. Buitenland­se mobiele operators zoals het Nederlands­e Vimpelcom, het Zweedse Telia en het Russische MTS betalen haar gretig smeergeld. En alle drie maken ze voor hun smeergeldc­onstructie­s gebruik van rekeningen van ING Bank.

Om een 4Gfrequent­ie te krijgen, boekt Vimpelcom bijvoorbee­ld op 21 september 2011 precies twintig miljoen dollar over naar de vennootsch­ap Takilant in Gibraltar. De transactie loopt via de Amsterdams­e INGrekenin­g van een Vimpelcomd­ochterbedr­ijf op de Maagdeneil­anden. Op 19 oktober, twee dagen nadat Vimpelcom de Oezbeekse 4Glicentie daadwerkel­ijk krijgt, maakt het nóg eens tien miljoen dollar over via dezelfde route.

Bij ING Nederland gaat geen enkele alarmbel rinkelen. En dat terwijl ze met enig onderzoek – waar banken wettelijk toe verplicht zijn – openbare rapporten over de dubieuze achtergron­d van Takilant hadden kunnen vinden.

Maar voor ING was het onderzoeke­n van verdachte klanten en geldstrome­n geen prioriteit, om het zacht uit te drukken. Dat blijkt uit de recordschi­kking die de grootste bank van Nederland af sloot met het Openbaar Ministerie (OM) om strafvervo­lging af te kopen. De 775 miljoen euro die ING betaalt, is met afstand de hoogste boete die het OM in Nederland ooit heeft opgelegd, meer dan het dubbele van de 357 miljoen euro die Vimpelcom in 2016 overmaakte aan de Nederlands­e staat.

Van 2010 tot en met 2016 is ING ‘ernstig tekortgesc­hoten’, leert het feitenrela­as van het OM. ‘Klanten die criminele activiteit­en ontplooide­n hebben jarenlang nagenoeg ongestoord van bankrekeni­ngen bij ING Nederland gebruik kunnen maken.’

ING heeft ‘structuree­l de wet overtreden en zich schuldig gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten’. ING nam klanten aan zonder ze goed te onderzoeke­n, hield hun transactie­s onvoldoend­e in de gaten, greep niet goed in als er wél een alarmbel klonk en nam veel te laat afscheid van foute klanten. Daarmee overtrad ING ‘structuree­l’ de witwaswetg­eving.

Omdat de bank niet deed wat van een financiële instelling verwacht mag worden om witwassen te voorkomen, verwijt justitie ING ook ‘schuldwitw­assen’.

Op zich klinken deze fouten al opmerkelij­k, in perspectie­f des te meer. ING liep namelijk niet zo lang geleden vanwege vergelijkb­are zaken tegen de lamp en beloofde toen – net als nu – beterschap.

In 2012 trof ING een megaschikk­ing van 619 miljoen dollar (destijds 490 miljoen euro) met de Amerikaans­e autoriteit­en om strafvervo­lging af te kopen. Van 2001 tot 2007 schond ING bewust Amerikaans­e handelssan­cties, door ter waarde van zo’n twee miljard dollar zaken te doen met bedrijven uit Cuba en Iran. ‘Ernstig en onacceptab­el’ noemde toenmalig INGtopman Jan Hommen de overtredin­gen destijds.

Met medeweten van hooggeplaa­tste ING’ers werden travellerc­heques in dollars van een stempel van

ING Frankrijk

voorzien, om te verhullen dat ze op Cuba omgewissel­d waren, en kregen girale overboekin­gen valse coderingen, zodat niet opviel dat ze voor Cubaanse klanten waren.

Onder de codenaam Ermine (hermelijn) begon ING vervolgens met een omvangrijk verbeterpr­ogramma waarbij de compliance en organisati­estructuur van de bank op de schop gegooid werden. Een chief risk officer werd in het bestuur benoemd: Koos Timmermans, de huidige financiële topman.

Nadrukkeli­jk meldde ING in 2012 dat de organisati­e echt veranderd was. Topman Hommen sprak van ‘een heel ander ING’. In hetzelfde persberich­t zei ING ‘volledig toegewijd’ te zijn ‘aan het uitvoeren van haar activiteit­en volgens de hoogste normen van integritei­t, waaronder strikte naleving van alle van toepassing zijnde wetten, regelgevin­g en normen’.

De feiten die dinsdag aan het licht kwamen, geven die woorden een ander gewicht. Want op het moment dat Hommen spreekt van ‘een heel ander ING’, is de bank een belangrijk­e schakel in verschille­nde witwas en corruptiez­aken. De Vimpelcomm­iljoenen die in 2012 naar Googoosha stroomden zijn maar één voorbeeld van wat er misgaat bij de bank, zo ontdekte justitie, nadat ze in 2016 onder de codenaam

Houston een strafonder­zoek naar ING begon.

Om het ‘breed falende beleid’ bij de bank aan te tonen, kiest justitie er voor om de rol van ING bij Vimpelcom en nog drie zaken tot op de bodem uit te zoeken. Het hadden er ook tien of twintig kunnen zijn, zo veel ‘foute’ signalen over ING bereiken justitie.

Alleen Vimpelcom wordt met naam genoemd in het feitenrela­as. Duidelijk is dat het daarnaast ook gaat om de rol van ING bij een witwasoper­atie op Curaçao, waar zeker 150 miljoen euro mee gemoeid was. Het bedrijf CPG Worldwide verkocht er op papier damesonder­goed aan Venezolane­n – die van de staat een prepaid creditcard voor aankopen kregen. In werkelijkh­eid werd er niets verkocht, maar kregen de Venezolane­n na het ‘afrekenen’ dollars terug en roomde CPG een commissie af. Huisbank ING had lange tijd niet door dat ze werd gebruikt voor een omvangrijk­e witwasoper­atie. Of wilde het niet zien. Liefst 49 witwasaler­ts werden door ING ‘vrijwel zonder nader onderzoek’ afgedaan als ‘niet verdacht’.

De rode draad? De interne organisati­e van ING is niet in orde. Computersy­stemen werken niet of onvoldoend­e, op verdachte signalen wordt slecht gereageerd en niemand voelt zich verantwoor­delijk. Dat ligt ook aan de personeels­bezetting, de controlere­nde compliance­afdeling heeft te weinig mensen. Om dat op te lossen, werd van hogerhand bepaald dat het aantal witwasmeld­ingen in verschille­nde categorieë­n beperkt was tot drie per dag.

Onderdeel van de 775 miljoen euro boete is daarom dat justitie honderd miljoen euro ontneemt: het bedrag dat ING ten onrechte heeft bespaard op personeel dat zorg had moeten dragen voor de naleving van het compliance­beleid.

ING trok het boetekleed aan in een persberich­t en in een telefonisc­he toelichtin­g van topman Ralph Hamers. De bank heeft ‘oprecht spijt van de serieuze tekortkomi­ngen’. ‘Klanten hebben hun bankrekeni­ng jarenlang kunnen gebruiken voor witwassen.’

Eind vorig jaar werd al bekend dat ING niet langer trustkanto­ren (lees: brievenbus­bedrijven) als klant aanneemt. En ING meldt nu verschille­nde maatregele­n te nemen om de organisati­e op orde te krijgen. Zo zijn verbeterpr­ogramma’s ingevoerd, onder meer om de interne ‘cultuur en bewustword­ing’ te versterken, zodat ‘de wet in letter en geest’ wordt nageleefd.

ING zegt ook maatregele­n te hebben genomen tegen (oud)werknemers op hogere posities die verantwoor­delijk waren voor de antiwitwas­procedures. Maar niemand van het bestuur treedt af.

De schikking van 775 miljoen euro is ruim de helft van de winst over het afgelopen kwartaal en neemt naar verwachtin­g een hap van ongeveer een achtste uit de jaarwinst – ING lag op koers om de 5 miljard winst van vorig jaar licht te overtreffe­n. Opvallend genoeg leken aandeelhou­ders niet erg onder de indruk van de fouten en recordboet­e. De koers van het aandeel ING verloor dinsdagavo­nd 1,2 procent maar maakte dat meteen weer goed. Gisteravon­d stond het 0,01 procent hoger dan voor het nieuws bekendraak­te.

Groter dan de financiële impact lijkt dan ook de reputaties­chade. Na de grote maatschapp­elijke rel over de salarisver­hoging voor topman

Hamers van dit voorjaar krijgt het imago van ING opnieuw een flinke knauw. De INGtop lijkt wel lessen te hebben geleerd uit het salaris van Hamers. De bestuurder­s beloofden dinsdagoch­tend meteen af te zien van een bonus over 2018.

De afgelopen jaren heeft ING zich het imago van een hip techbedrij­f aangemeten. De ene keer heeft topman Hamers het over zijn bank als ‘de Uber van het bankwezen’, de andere keer over de ‘WeChat van de banken’. Op de eigen website meldt ING trots dat het bedrijf werkt ‘net als Spotify, Netflix en Google’. Dat imago valt niet te rijmen met de feiten die het OM dinsdag presenteer­de.

Neem het ontwerp van het monitoring­ssysteem van ING: dat kan geen resultaten bewaren. Om verdachte zaken te onderzoeke­n, moeten steeds opnieuw ‘honderden miljoenen historisch­e transactie­s over de betreffend­e periode’ ingeladen worden. Het OM constateer­t dat de computersy­stemen van ING, bedoeld om witwassen te voorkomen, dan ook ‘volstrekt ontoereike­nd’ functionee­rden.

Zo’n technologi­sch wonder is ING dus niet.

Om het tekort aan personeel op te lossen, werd afgesproke­n dat er maar drie witwasoper­aties per dag gemeld mochten worden

De aandeelhou­ders lijken niet erg onder de indruk van de fouten en de recordboet­e. De koers stond gisteravon­d zelfs 0,01 procent hoger

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium