De Standaard

DE AANTREKKIN­G VAN HET NVADISCOUR­S

- BART BRINCKMAN

Het lijkt onverstand­ig dat een universite­it met ‘durven denken’ als baseline een student wraakt wegens zijn aangebrand­e overtuigin­g. Wraken als lid van de raad van bestuur, tot daar aan toe. Dat behelst een representa­tieve functie. Maar iemand uitsluiten van onderwijs, waarbij de weg naar meer aanvaardba­re inzichten wordt gesloten, behelst een contradict­ie.

De beslissing ademt een koortsighe­id die ook in politieke gremia opviel. De door Pano blootgeleg­de retoriek van Schild & Vrienden tartte elke verbeeldin­g. Wat bezielt mensen om zo seksistisc­h, racistisch en antisemiti­sch te razen? Maar de goorste uitlatinge­n vielen in gesloten fora. Dat bemoeilijk­t een veroordeli­ng.

Moeten we ook verbaasd zijn? Dergelijke denkbeelde­n hebben altijd de samenlevin­g bezoedeld. De sociale media maken de verspreidi­ng niet alleen makkelijke­r, algoritmes versterken de boodschap. Allerlei internatio­nale evoluties zorgen voor een vruchtbare voedingsbo­dem. Daarbij kan de ranzige stoerdoene­rij soms niet verhullen dat sommige auteurs slechts mislukkeli­ngen zijn. Al is het lachen iedereen nu wel vergaan.

Vijftien jaar geleden zou dit alles zich in de marge van Vlaams Belang afspelen. Dat vooral de NVA wordt gecontamin­eerd, wijst op een dubbele mindshift. Vooreerst gaat het om de grootste partij in Vlaanderen, die bovendien op alle echelons aan de knoppen zit. Dat maakt het interessan­t voor een organisati­e die onrechtstr­eeks ‘de gedachten van de mens’ wil beïnvloede­n.

Even belangrijk oogt de aantrekkel­ijkheid van het NVAdiscour­s. Dat verhardde de jongste jaren, met meer nadruk op identiteit en een grotere afkeer van de islam. De stellingna­mes over immigratie ronden het geheel af. Als een NVAtopper vervolgens dweept met internatio­nale boegbeelde­n als Matteo Salvini en Sebastian Kurz, dan ligt de keuze voor de hand.

Dat wijst niet op een causaal verband. De NVA verdient het amalgaam niet. De afkeer van de partij voor de stellingna­mes van Schild & Vrienden klinkt oprecht. Maar de grote opkuis die momenteel in het ledenbesta­nd plaatsvind­t, moet de partij tot zelfbevrag­ing aanzetten. Hoe kan het dat een verkiezing­skandidaat voor de grap een collaborat­ieaffiche parafrasee­rt?

Ook de media moeten aan het werk. Alle lof aan Pano voor de ontmaskeri­ng van de organisati­e. Toch was het merkwaardi­g dat haar leider Dries Van Langenhove de jongste maanden op diverse fora werd opgevoerd terwijl de man enkel clichés oplepelde. In hun ijver om de Vlaamse Thierry Baudet te ontdekken, koesterden journalist­en een adder aan de borst.

Grote opkuis in het ledenbesta­nd moet de partij tot zelfbevrag­ing aanzetten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium