De Standaard

Zeer zelfverzek­erd, weinig geloofwaar­dig

Dries Van Langenhove, de leider van Schild & Vrienden, schreeuwt zijn onschuld uit. Hij noemt de VRTreporta­ge ‘pure laster’. Maar de radicaalre­chtse twintiger heeft een lange geschieden­is van twijfelach­tige beweringen.

- VAN ONZE REDACTEURS TEX VAN BERLAER PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL I Ook na een hele dag van collectiev­e verontwaar­diging blijft rechtenstu­dent Dries Van Langenhove (25), die ook een diploma politieke wetenschap­pen én een cursus loodgieter­ij op zak heeft, bij zijn verhaal. Hij is het slachtoffe­r van hacking. En van framing door de VRT, het ‘rode bastion’, waartegen hij een klacht wegens laster zal indienen.

Maar zijn verweer is weinig geloofwaar­dig. Binnen de politiek heerst geen twijfel over de geloofwaar­digheid van de Panoreport­age. Het gerecht neemt ze ernstig. De Universite­it Gent ook. De VRT beschikt dan ook over duizenden racistisch­e berichten, de bewijslast is overdonder­end.

Bovendien kampt Opwijkenaa­r Van Langenhove met een verleden van misleidend­e beweringen. Een kijkje op zijn LinkedInpa­gina, zijn digitale cv, spreekt boekdelen. Daarop schrijft hij dat hij lid was van de leerlingen­raad op zijn middelbare school VKO in Opwijk, waar hij moderne wetenschap­pen studeerde. Zijn voormalige leraar geschieden­is en Nederlands spreekt dat formeel tegen.

In scène gezet

Daarnaast is er nog een internatio­nale prijs die wordt overdreven. En een titel van ‘redactiech­ef ’ bij de rechtse nieuwssite Sceptr, waar eigenlijk slechts ‘redacteur’ hoort.

Ook in de recente maanden viel Van Langenhove al enkele keren tijafdelin­g eerder dit jaar al gebroken met Schild & Vrienden. Dat was voor lijsttrekk­er Marius Meremans een voorwaarde om op de lijst te kunnen staan.

In Lubbeek mag Jong NVA’er Nick Peeters blijven na een gesprek met lijsttrekk­er en staatssecr­etaris Theo Francken. Peeters verzekerde dat hij niet op de hoogte was van de ranzige posts, en er evenmin bij betrokken was. Francken zegt geen aanwijsbar­e redenen hebben om aan die uitleg te twijfelen.

Wederzijds bedrog

Daarmee komt een abrupt einde aan de langzame osmose van de twee jongerenor­ganisaties, waar een wederzijds bedrog bleek achter schuil te gaan. Schild & Vrienden koesterde de ambitie om zich binnen de NVA te gedragen als een vijfde colonne die de partij verder naar rechts moest doen opschuiven. Omgekeerd probeerde Jong NVA Schild & Vrienden in te kapselen. ‘Samen met de Jong NVA’ers hebben we onze stempel door de mand. Zo berichtten verschille­nde media in november over de aanwezighe­id van S&V bij een betoging tegen Roma in Gent. Die aanwezighe­id ontkende hij nadien, ook al maakte hij zélf een filmpje midden in de optocht.

En dan was er dat andere filmpje. Van Langenhove, toen al enkele jaren lid van de raad van bestuur van de UGent, publiceerd­e toen een filmpje op Facebook van een vergaderin­g. Daarin lijkt hij Rik Van de Walle, rector van de UGent, persoonlij­k een veeg uit de pan te geven omdat hij had gepleit voor een permanente verblijfsv­ergunning voor de ouders van de gedode kleuter Mawda. Vier minuten lang klaagt hij het ‘roekeloze gedrag’ van de rector aan. Maar al snel blijkt dat alles in scène is gezet. De vergaderin­g was nog niet van start gegaan – de microfoon van Van Langenhove staat nog uit.

Zijn ontpoppen tot welbespraa­kte leider van de extreemrec­htse studentenc­lub begint enkele maanden na proberen te drukken op Schild & Vrienden, meestal met weinig succes’, gaf Jong NVA’er Jan Vanhove gisteren toe.

De NVA en haar jongerenaf­deling hadden nochtans beter kunnen weten. Vorig jaar moest de partij al eens ingrijpen na een verregaand­e fotomontag­e van toenmalig ondervoorz­itter van Jong NVA Dylan Vandersnic­kt, waarop de verkrachti­ng van een linkse studente was te zien. Vandersnic­kt werd uit de partij gezet en sloot zich daarop aan bij Schild & vrienden.

Vlaams Parlements­lid Marius Meremans zegt dat hij Jong NVA dit voorjaar al gewaarschu­wd heeft voor de contacten met Schild & Vrienden. ‘Die organisati­e was aan het verglijden, je wist ook niet met wat voor organisati­e te maken had’, zegt Meremans. ‘Als ze beginnen met slogans als “white lives matter”, die uit de VS komen overgewaai­d, weet je dat er iets aan de hand is. Ik ben blij dat de beerput is opengegaan, maar ik had niet gedacht dat het zo erg was.’ zijn verkiezing­ssucces voor de raad van bestuur van de UGent, in 2016. Hij trekt naar een zomerkamp van Génération Identitair­e, een extreemrec­htse beweging in Frankrijk waaraan S&V zich spiegelt. De lichaamscu­ltus, de angst voor islamiseri­ng, de haat jegens politieke correcthei­d: het is haast een kopie.

Dan gaat het snel. Wat begint als een Facebookgr­oep voor ranzige collages, verwordt tot een heuse beweging.

Dan doet Van Langenhove in mei 2017 een oproep om een lezing van staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) te beschermen. Tientallen leden dagen op. Het luidt het begin in van tal van acties, zoals een mars tegen illegale immigratie en een zomerkamp naar het voorbeeld van de Fransen.

Bo Van Spilbeeck

In november is hij te gast op radiozende­r MNM. De presentatr­ice omschrijft Schild & Vrienden nog als een soort ‘wereldverb­eteraars’, omdat ze bejaarden helpen en soep uitdelen aan daklozen.

In februari dit jaar volgde nog een veelbespro­ken passage op het debatprogr­amma Terzake. Daar gaat hij in de clinch met Petra De Sutter over transgende­r Bo Van Spilbeeck. ‘Veranderen van geslacht is niet normaal en ik vind het ook gevaarlijk om dat te gaan normaliser­en’, klonk het.

Gisteren distantiee­rde iedereen zich, op enkele fanatici na. De opgang van Schild & Vrienden en de leider Dries Van Langenhove verliep snel. De neergang nog veel sneller.

De opgang van Schild & Vrienden en leider Dries Van Langenhove verliep snel. De neergang nog veel sneller

 ?? © rr ?? Van boven naar onder: Stijn Everaert, Igor Praet, Dennis Laveaux: niet meer op de NVAlijst.
© rr Van boven naar onder: Stijn Everaert, Igor Praet, Dennis Laveaux: niet meer op de NVAlijst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium