De Standaard

Komt Schild & Vrienden-oprichter straks voor assisen?

Is Schild & Vrienden een privémilit­ie? Zet de organisati­e aan tot racisme en xenofobie? Het gerechteli­jk onderzoek zal het moeten uitwijzen.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL I Het Gentse parket heeft er geen gras over laten groeien. Gistermidd­ag werd een onderzoeks­rechter aangesteld in de zaak Schild & Vrienden. De kans lijkt groot dat de volgende uren huiszoekin­gen en arrestatie­s volgen. Het parket wil niet zeggen wat de verdenking­en tegen Dries Van Langenhove en co. zijn. Maar het ligt voor de hand dat in de eerste plaats wordt nagegaan of Schild & Vrienden een privémilit­ie is. Volgens de Panoreport­age was in Schild & Vrienden sprake van een duidelijke hiërarchie, de leden volgden bovendien samen training – met en zonder wapens. Sommigen van hen bezaten ook wapens. Dat zijn allemaal aanwijzing­en die het gerecht ertoe kunnen brengen Schild & Vrienden te vervolgen als privémilit­ie.

Daarnaast zijn er ook de racistisch­e, seksistisc­he en antisemiti­sche berichten en foto’s die verspreid zijn in een (gesloten) chatgroep. Aanzetten tot xenofobie en racisme is strafrecht­elijk verboden.

‘Het is aan het parket om te oordelen of de conversati­es in de geheime Facebookgr­oep onder het toepassing­sgebied van die wetten vallen’, zegt grondwetss­pecialiste Elke Cloots, advocate bij Demos en professor mediarecht aan de UAntwerpen. ‘De vraag zal zijn of er voldoende openbaarhe­id is.’

In dat geval gaat het in principe over een drukpersmi­sdrijf, vervolgt meester Cloots. Want ook teksten en berichten op het internet kunnen onder die noemer vallen, heeft het Hof van Cassatie meermaals aangegeven.

Drukpersmi­sdrijven komen van oudsher voor een hof van assisen. Riskeert Schild & Vriendenop­richter Dries Van Langenhove berecht te worden door een volksjury? ‘Zo’n vaart loopt het allicht niet,’ zegt de professor media

ELKE CLOOTS Advocate en professor mediarecht UAntwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium