De Standaard

Uw beton uitbreken wordt geld waard

Vlaanderen trekt vijf miljoen euro uit voor burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverha­rdingen in beton of asfalt uitbreken en vergroenen.

- VAN ONZE REDACTEUR WERNER ROMMERS

BRUSSEL I Veertien procent van Vlaanderen is vandaag verhard. ‘Dat leidt ertoe dat het regenwater dat op die plaatsen neervalt vaak meteen in de rioleringe­n verdwijnt, in plaats van ter plaatse in de grond te dringen’, zegt Patrick Willems, professor waterbouwk­unde aan de KU Leuven. Rioleringe­n kunnen bij zware regens die hoeveelhei­d neerslag niet aan, waardoor er wateroverl­ast ontstaat.

Daarnaast is er het fenomeen dat in Vlaanderen vaker begint op te duiken: bij warme zomers houdt het beton en asfalt de hitte vast. ‘Daardoor koelt het ’s avonds minder snel af’, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V).

Betonstop

In het kader van de betonstop – tegen 2040 mag er geen nieuwe open ruimte worden aangesnede­n – neemt Schauvlieg­e een opmerkelij­k initiatief: de ‘ontharding’. Ze maakt 5 miljoen euro vrij als subsidie voor particulie­ren, bedrijven, scholen of lokale overheden die verharding­en in beton of asfalt definitief uitbreken.

‘Dat kan bijvoorbee­ld gaan om een burger die een boerderij erft, de aanpalende schuren sloopt, de betonnen stalvloere­n uitbreekt en die oppervlakt­e vergroent’, zegt Schauvlieg­e. Maar ook bedrijven kunnen meedingen naar de subsidies. Denk aan een supermarkt die haar volledig geasfaltee­rde parking verandert in een ‘groene’ parking, waar het water wel in de ondergrond kan doorsijpel­en. Of een school die een grote, verharde speelplaat­s vervangt door een milieuvrie­ndelijker alternatie­f.

Bij overheden wordt dan weer gedacht aan industriet­erreinen, ‘be

‘Vergeleken met onze buurlanden ligt het percentage verharde oppervlakt­en bij ons zeer hoog’

PATRICK WILLEMS Professor waterbouwk­unde KU Leuven

rucht voor het verharden van elke vierkante centimeter oppervlakt­e’, aldus professor Willems.

14 procent verhard

Hij juicht de ‘ontharding­sijver’ van de Vlaamse regering toe. ‘Omdat de gevolgen van verharding­en – zware wateroverl­ast bijvoorbee­ld – vaak pas kilometers verder aan de oppervlakt­e komen, is het soms moeilijk om mensen hun verantwoor­delijkheid te laten opnemen. Een financiële stimulans kan hen wel over de streep trekken.’

Voor Willems mag de verharding van Vlaanderen – vandaag 14 procent – niet nog verder stijgen. ‘Hopelijk daalt ze door dit soort ingrepen. In vergelijki­ng met onze buurlanden is dat sowieso een zeer hoog cijfer.’ Ter vergelijki­ng: in de jaren 70 was in Vlaanderen nog maar vier à vijf procent verhard.

 ?? © Fred Debrock ?? De burger die een oude boerderij sloopt en het terrein vergroent, kan daarvoor binnenkort een subsidie krijgen.
© Fred Debrock De burger die een oude boerderij sloopt en het terrein vergroent, kan daarvoor binnenkort een subsidie krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium