De Standaard

Negen maanden lang geen druppel

Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken, vindt minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). De gynaecolog­en zijn minder streng.

- VAN ONZE REDACTEUR WERNER ROMMERS

Alle info op standaard.be/cultuurwek­en

BRUSSEL I Voor minister De Block, zelf ook arts, is het duidelijk: alcohol drinken tijdens de zwangersch­ap en de borstvoedi­ng is schadelijk voor de baby. Nog deze maand komt er een grootschal­ige campagne, waarbij artsen, gynaecolog­en, ziekenhuiz­en en vroedvrouw­en materiaal aangereikt krijgen om erover te praten met hun patiënten.

‘Artsen weten te vaak niet goed hoe ze dit gesprek met hun patiënten moeten aangaan, zeker bij mensen van wie ze vermoeden dat hun alcoholgeb­ruik te hoog ligt, of zelfs problemati­sch is’, zegt Heleen Vandenberg­he van de Federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid. Artsen krijgen bijvoorbee­ld gedetaille­erde informatie over doorverwij­sadressen.

Af en toe een glaasje

Zorgverlen­ers krijgen ook een digitale gids over de verhoogde risico’s op aangeboren afwijkinge­n, een groeiachte­rstand en – bij een ‘aanzienlij­k dagelijks gebruik’ – het foetaal alcohol syndroom (FAS) dat mentale achterstan­d, misvorming­en in het ge zicht en gedragspro­blemen kan veroorzake­n.

In de wachtzalen van de zorgverlen­ers komen affiches met een baby die een armbandje ‘Nul procent alcohol’ aanheeft.

De gynaecolog­en zijn absolute voorstande­r van de campagne.

Maar helemaal geen druppel vindt dokter Johan Van Wiemeersch, vicevoorzi­tter van de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecolog­ie (VVOG), net iets te fors uitgedrukt. ‘Wij hanteren al jaren een duidelijke zerotolera­ntie voor nicotine. Wat alcohol betreft, zijn we iets vergevings­gezinder. Af en toe een glaasje kan voor ons.’

Volgens Nederlands onderzoek drinkt zo’n 9 procent van de zwangere vrouwen alcohol. Dat is een forse daling tegenover 2007, toen het nog om 22 procent ging. Opmerkelij­k is dat hogeropgel­eide Nederlands­e vrouwen vaker tijdens en na de zwangersch­ap drinken dan lageropgel­eide vrouwen. Tijdens de borstvoedi­ng drinkt 24 procent van de vrouwen.

‘Artsen weten vaak niet goed hoe ze het gesprek over alcoholgeb­ruik met hun patiënten moeten aangaan’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium