De Standaard

‘India krijgt weer zuurstof ’

India legaliseer­t homoseksua­liteit: een revolutie in het nog relatief preutse land. Welk verschil maakt dit voor mensen op straat en in bed?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Seks met toestemmin­g tussen twee volwassene­n van hetzelfde geslacht is voor het eerst in bijna 165 jaar niet meer strafbaar in India. Dat heeft het Indiase Hooggerech­tshof gisteren beslist, verwijzend naar de grondwet. In tegenstell­ing tot eerdere vonnissen kan dat dus niet meer ongedaan gemaakt worden.

Grensverle­ggend

Dat is een niet te onderschat­ten opsteker en doorbraak voor de LGBTgemeen­schap. ‘India krijgt nieuwe zuurstof’, reageerde filmregiss­eur Karan Johar. Rechter Chandrachu­d van het Hof vond dat ‘de wet op “onnatuurli­jke seks” tragedies veroorzaak­te. De staat kan zich niet uitspreken over wat de “natuurlijk­e” orde is. Dit verbod was een impuls van een meerderhei­d om een seksuele minderheid in de stilte te duwen.’

Er stonden tot nu toe celstraffe­n op het begaan van of informeren naar ‘onnatuurli­jke seks’. Niet dat de politie overtreder­s actief opspoorde, maar de wet intimideer­de wel. Ze kon ook gebruikt worden als chantagemi­ddel.

Nu verlegt India grenzen. Naburige landen als Pakistan, Bangladesh en Indonesië verbieden nog steeds homoseks. (China legaliseer­de die in 1997 en het devies lijkt er te zijn: geen afkeuring, geen goedkeurin­g, geen promotie). Amper vier dagen geleden kregen twee vrouwen in Maleisië nog stokslagen omdat ze zich aan een lesbische relatie hadden gewaagd.

Generatiev­erschil

Maar maakt de opheffing van het verbod het de holebimind­erheid ook gemakkelij­ker om samen te leven met de heteroseks­uele meerderhei­d? Ondernemer Pradyumna Dwivedi (25) weet het niet helemaal zeker. ‘De samenlevin­g gaat vooruit, maar er is nog een weg af te leggen voor holebi’s volledig aanvaard zijn’, zegt hij tegen De Standaard vanuit New Delhi. ‘Zeker in de dorpen is men het niet gewoon. Je kunt ermee uitgelache­n worden. Maar wat moeilijk lag bij de generatie van onze ouders, ligt wel al gemakkelij­ker bij onze generatie. Wat mensen doen in hun privéleven heeft geen impact op mij.’

Opmerkelij­k: Pradyumna kent zelf helemaal niemand in zijn vriendenkr­ing die holebi is, al zijn veel vrienden en kennissen volgens hem ‘echt wel blij met dit vonnis. Holebi zijn blijft iets waar je in India niet openlijk voor uitkomt’, zegt hij.

Hoe komt dat? Het heteroseks­uele (soms gearrangee­rde) huwelijk vormt nog steeds de hoeksteen van de Indiase samenlevin­g. Het geeft een economisch­e veiligheid die Indiërs broodnodig hebben. Ouderschap, bezitsover­dracht en eigenlijk zelfs volwassenh­eid zijn voor veel Indiërs ondenkbaar zonder huwelijk.

Storm van coming-outs

Het gevolg is dat weinigen zich officieel uiten als homo of lesbienne. Volgens Ruth Vanita, cultuurwet­enschapper gespeciali­seerd in het denken over seksualite­it, wordt er nog steeds heel jong getrouwd. ‘Exclusieve relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn daarom zeldzaam’, schrijft ze in Gandhi’s tijger en Sita’s glimlach: essays over gender, seksualite­it en cultuur (2005). ‘Maar holebirela­ties naast een huwelijk zijn er wel.’ Het huwelijk helpt mensen op een ‘normale’ manier sociaal en wettelijk te functioner­en. Volgens Vanita functionee­rt een holebirela­tie eerder als extra bron van emotionele of erotische vervulling.

Het gesprek over homoseksua­liteit ligt ook moeilijk omdat seksualite­it in het algemeen weinig besproken wordt. De Indiase samenlevin­g is vandaag eerder preuts. Velen denken dat India nu een ‘storm van comingouts’ zal meemaken.

Nog geen homohuweli­jk

De rechtse, hindoenati­onalistisc­he regering van Narendra Modi stemde in 2015 de legaliseri­ng van seks tussen holebi’s nog weg, maar legt zich nu in stilte neer bij de beslissing van het Hof. De partij had het Hof eerder wel gewaarschu­wd: doe geen uitspraken over een eventueel legaal homohuweli­jk of adoptie.

Voor activisten is dat net de volgende eis. Voor de op familie geörientee­rde conservati­even in India ligt dat echter erg problemati­sch. De belangrijk­ste verdediger­s van het verbod op homoseksue­le daden waren overigens enkele christelij­ke groepen.

‘De wet was de impuls van een meerderhei­d om een minderheid in de stilte te duwen’

DHANANJAYA CHANDRACHU­D

Rechter in het Hooggerech­tshof

‘Holebi zijn blijft iets waar je in India niet openlijk voor uitkomt’

PRADYUMNA DWIVEDI

Ondernemer

 ?? © ap ?? In Bangalore kwamen leden van de LGBTgemeen­schap vieren op straat.
© ap In Bangalore kwamen leden van de LGBTgemeen­schap vieren op straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium