De Standaard

From Russia with novitsjok

-

D e Koude Oorlog is een wedstrijd die je niet kan winnen. Als beide partijen met gelijke wapens strijden, blijft het gelijke stand. Maar oorlog is ook een kwestie van verbeeldin­g. Die met het gekste wapen wint.

In From Russia with love droeg kolonel Rosa Klebb schoenen met vergiftigd­e punten. James Bond kreeg van Q ook altijd dodelijke gadgets mee: een Aston Martin die zichzelf onzichtbaa­r kan maken (Die another day), een vlammenwer­per in een doedelzak (The world is not enough), een horloge waar je een staalplaat mee door twee kan zagen (Goldfinger).

Maar dat is slechts fictie. De werkelijkh­eid is nog vindingrij­ker, zo blijkt uit een Brits politierap­port. Een flesje parfum: daarmee vergiftigd­en Alexander Petrov en Ruslan Boshirov de Russische exspion Sergej Skripal, die was ingelijfd door de Britse geheime dienst, en zijn dochter. In het flesje zat geen vleugje eau de parfum meer, maar novitsjok, zenuwgas dat net zo dodelijk is als het klinkt. Daarmee spoten ze op Skripals deurklink, waarna ze het flesje achteloos weggooiden, met desastreuz­e gevolgen voor een nietsvermo­edend Brits koppel.

Producente Barbara Broccoli en Hollywoods­tudio MGM zijn nog altijd naarstig op zoek naar een regisseur voor de 25ste James Bondfilm. Filmblad Variety gokt op newbie Yann Demange, die indruk maakte met het NoordIerse drama ’71. Ze kijken de verkeerde richting uit.

In Rusland zit iemand aan de knoppen die al jaren zijn talent voor regie toont. Hij gaat graag halfnaakt paardrijde­n en zelfs de beren zijn bang van hem, zo meldde de Russische staatstele­visie deze week. Het goede nieuws is dat Vladimir Poetin als twee druppels eau de parfum lijkt op Daniel Craig, die toch al lang wat anders wil doen. Het is met regisseurs zoals met spionnen: als je ze niet kan verslaan, moet je ze inlijven. Daarom een gokje: de volgende Bondfilm wordt geregissee­rd én gespeeld door Vladimir Poetin, die meteen zowel Bond als zijn Russische nemesis vertolkt.

In Rusland zit iemand aan de knoppen die al jaren zijn talent voor regie toont

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium