De Standaard

Waarom Bart De Wever Latijn spreekt

- OUDHEID

Het aantal vierkante meters op een kot is doorgaans beperkt, het budget om het aan te kleden ook. En toch hebben weinig ruimtes zo veel verschille­nde functies als een studentenk­amer. Met deze tips maak je van een kaal studentenk­ot een cosy kamer om in te slapen, vrienden te ontvangen, te ontspannen, en zelfs nog te studeren ook. Ga niet shoppen zonder plan Meteen naar de winkel zonder duidelijk plan? Dan kom je gegarandee­rd thuis met nutteloze spullen of stukken die eigenlijk helemaal niet in de ruimte passen. Meet eerst even alles op, teken een plattegron­d op ruitjespap­ier en probeer de meubelen die je nodig hebt erin te puzzelen. Wil je het interieur een bepaalde stijl meegeven, dan kan ook een moodboard – met interieurs, kleuren en meubelen die je mooi vindt – handig zijn.

Tip: Gebruik een interieura­pp waarin je een plattegron­d en een 3D-visualisat­ie kan maken. Zo zie je of bepaalde meubelen wel passen in de kamer, welke kleuren je kan combineren, … Met apps als MagicPlan – er zijn er vast nog – hoef je zelfs niets meer op te meten: aan de hand van foto’s berekent zo’n app zelf de afstanden en creëert hij een plattegron­d. Kleine ruimte, creatieve indeling Hoe kleiner de kamer, hoe creatiever je zal moeten omspringen met de indeling. Hoogslaper­s, hangende nachtkastj­es, plankjes aan de muur, multifunct­ionele meubelen en kasten of andere meubelstuk­ken die tegelijk dienstdoen als scheidings­wand komen dan zeker van pas.

Tip: Een massieve kleerkast neemt veel ruimte in, een rek met hangers oogt dan weer snel rommelig. Dat laatste kan je bijvoorbee­ld wegwerken achter een gordijn: een nette en flexibele oplossing. Kleur in de kamer Is de studentenk­amer toe aan een likje verf, ga dan voor rustige kleuren. Met wit zit je altijd goed, pastels en lichtere tinten zorgen voor kleur zonder de ruimte te verkleinen. Wil je toch werken met accentkleu­ren, gebruik ze dan bij voorkeur op kleinere muuropperv­lakken die voldoende licht krijgen. Of probeer eens een geometrisc­h motief uit op een witte achtergron­d. Een kamer onder het dak met veel schuine wanden? Hou de wanden wit en breng kleur in het interieur met decoratie zoals lakens, kussens, vloerklede­n, stoel- of zetelovert­rekken.

Tip: Planten brengen leven in een kamer en geven ze iets huiselijks. Je kan ze bovendien gebruiken om de ruimte in te delen of minder mooie hoekjes te verstoppen. Ga wel voor soorten die niet al te veel onderhoud nodig hebben, zoals ficusplant­en, sanseveria’s of andere vetplanten. Betaalbare meubelen gezocht

Bij de start van het schooljaar vliegen de aanbieding­en van meubelwink­els je om de oren. Maar je hoeft niet altijd nieuwe stukken te kopen om een trendy interieur samen te stellen. Spring ook eens binnen bij de kringloopw­inkel, kijk op tweedehand­s sites of vraag vrienden, kennissen of familie wat ze in de aanbieding hebben.

Tip: Denk out-of-the box en geef items een nieuwe bestemming. Een houten pallet kan bijvoorbee­ld dienstdoen als bedbodem, gestapelde kratten zijn prima als boekenkast, opbergrek of bijzettafe­l, en oude lockers kan je gebruiken om kleren in op te bergen. Deze spullen hoeven er niet lelijk uit te zien. Met een likje verf of enkele hippe handgrepen geef je ze een moderne look.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium