De Standaard

Liefste boze koningin

Roman Amélie Nothomb levert haar jaarlijkse roman af. Deze keer geen routine, maar een grand cru.

- ALEXANDRA DE VOS

In 2014 konden de Britten in een poll ‘de meest angstaanja­gende sprookjesf­iguur aller tijden’ kiezen. Het werd de Boze Koningin uit ‘Sneeuwwitj­e’ van de gebroeders Grimm. De stiefmoede­r die, uit pure jaloezie, een onschuldig kind dood wenst. En, in oudere versies van het sprookje, ook haar hart en lever wil opeten. Kwaadaardi­ger vind je ze niet.

Bij biologisch­e moeders zou dat niet waar zijn. Want echte mama’s zijn lief, toch? Niets gaan boven de toewijding van een moeder aan haar dochter, haar ‘minime’. Geen enkele moeder is boosaardig, zelfs niet zij die in een vlaag van postnatale ellende haar kind vermoordt. Mama is de liefste van de hele wereld, zingen de schlagerza­ngers.

Denk even na. Kijk rondom u, vooral achter de façade van nette burgerwoni­ngen met groene gazonnetje­s, naar moeders die het allemaal voor elkaar hebben. Gemanicuur­d, charmant, lid van menige club, altijd werkend aan het imago. Op handen gedragen door een man die ergens op de achtergron­d zijn plicht doet en zwijgt. Mama, de liefste van de wereld.

Maar de rimpelloze glimlach kan ook nijd, jaloezie, kilte, emotionele terreur verbergen. Vaak is het zwarte schaap het kind dat verwachtin­gen wekt, dat de moeder overtreft. Goed, mooi, verstandig, zoals Sneeuwwitj­e. Maar het zal nooit de kans krijgen om te schitteren, daar zal mama voor zorgen. Moeders kunnen ook ziekelijke narcisten of psychopate­n zijn.

Grimm

Sinds de romantiek willen we dat niet meer weten. Moederscha­p is heilig. Zo heilig dat het volkssproo­kje gecensuree­rd moest worden, toen het in 1812 in de bundel van de Grimms verscheen.

De Boze Koningin, die moordende furie, werd in het verhaal gepresente­erd als Sneeuwwitj­es bloedeigen moeder. En dat kon niet, dat mocht niet. De moeder werd een stiefmoede­r. Intussen blijven een paar moedige auteurs de werkelijkh­eid optekenen. Dit jaar doet Amélie Nothomb dat, met Het door

boorde hart. Je zou haar fijne, kille, ontroerend­e vertelling een modern

Sneeuwwitj­e kunnen noemen. Een vertelling met niet één, maar twee boosaardig­e moeders.

Het Sneeuwwitj­e van dienst heet Diane. Diane wordt geboren in een bourgeois gezin, ze is een wolk van een baby, de trots van haar vader en grootouder­s. Alleen haar moeder – een blondine en ooit de meest benijde schoonheid van de plaatselij­ke jeunesse dorée – zou haar het liefst dood wensen. Mama is pas twintig, per ongeluk zwanger geworden en getrouwd met de plaatselij­ke adonis, dat wel. Maar hij is een apotheker in een provinciep­laatsje, zij nu een aan huis gekluister­de echtgenote. Ze had wat anders voor ogen. Iets koninklijk­ers. In plaats daarvan kreeg ze

Moeders kunnen ook ziekelijke narcisten of psychopate­n zijn

Diane. ‘Ze keek naar het kind en dacht: nu is het mijn verhaal niet meer, maar het jouwe’.

Diane zal boeten, haar hele jeugd lang. Het rustige, voorbeeldi­ge en verstandig­e meisje wordt liefdeloos bejegend en gehaat als anderen haar prijzen. Mama,‘de godin van haar hart’, geeft haar slechts kruimels, speelt haar uit tegen haar jongere, blondere zus – die door mama als een minime geannexeer­d wordt, en rot verwend. De andere gezinslede­n lijken getroffen door de magie van de Boze Koningin, mededaders in een heerschapp­ij die ze vergoelijk­en, waar zij voordeel uithalen.

Dat ene moment van moederlijk­e affectie, ‘een kracht die haar liet sidderen en zwijmelen van geluk’, zoekt Diane als volwassene bij andere zelfzuchti­ge vrouwen. Zo is er Olivia, een lector aan de medische faculteit, die op Diane leunt om haar doctoraat te halen. Olivia is knap, slank, Dianes platonisch­e liefde. Alleen, Olivia’s docher Marielle is een hoopje ellende. Kan Diane zichzelf redden door Marielle bij te staan?

Moedermoor­d

Amélie Nothomb schreef Het doorboorde hart voor een jeugdvrien­dinnetje dat slachtoffe­r was van een Boze Koninginmo­eder. Een erger lot kon Nothomb zich niet voorstelle­n. Want niet alleen in sprookjes, ook in het echte leven is de Boze Koningin de machtigste en meest angstaanja­gende figuur in een kinderleve­n. Zonder rechttoere­chtaan moedermoor­d bevrijd je je daar niet van. En dan nog.

Maar Nothomb zou geen auteur van donkere sprookjes zijn als ze daar geen mouw aan kon passen. Lees Het doorboorde hart. De jaarlijkse Nothombrom­an kan weleens op een formule lijken: slimme, scherp verwoorde vertelling­en gekruid met Belgisch surrealism­e. Altijd entertaine­nd, zelden levensnood­zakelijk. De cru van dit jaar is zijn aankooppri­js waard, u wint aan inzicht en mededogen. En kijk daarna goed rond, of er zich geen heks achter een liefste mama verstopt. Help een onschuldig kind – het zal u eeuwig dankbaar zijn.

 ?? © reuters ?? Bij Amélie Nothomb kunnen dochters hun moeders maar beter niet overtreffe­n.
© reuters Bij Amélie Nothomb kunnen dochters hun moeders maar beter niet overtreffe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium