De Standaard

Hilary Mantels ‘Jane Eyre’

In Liefde verkennen, haar zevende roman, zitten alle elementen van een goede Hilary Mantel. Met een immer zinderende sfeer.

- KATHY MATHYS

Acht jaar voor Hilary Mantel haar fenomenale autobiogra­fie De geest geven publiceerd­e, schreef ze een roman waarin ze elementen uit haar eigen leven gebruikte. Liefde verkennen uit 1995 verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands.

Net als de ouders van de schrijfste­r hebben die van hoofdperso­nage Carmel Ierse wortels. Het gezin woont in donker en nat NoordEngel­and, met spanningen aan het thuisfront – ook dat haalde Mantel uit haar eigen verleden. En dan is er de aard van Carmel: levendig, nerveus, vol woorden en dichtregel­s. Het had die van de jonge Mantel kunnen zijn.

Liefde verkennen doet qua thematiek denken aan Margaret Atwoods Kattenoog, over de dynamiek tussen vier schoolmeis­jes. Daarin had Atwood aandacht voor de maatschapp­elijke context en de opkomst van het feminisme in Canada. Ook bij Mantel gaat het om vriendscha­p en nijd tussen schoolvrie­ndinnen én over een veranderen­d cultureel en politiek klimaat. De schrijfste­r heeft het zowel over serieuze als meer frivole verschuivi­ngen: ‘In de krant stond dat paars die herfst de toon zou aangeven.’

Grootse plannen

Carmels ouders hebben het niet breed. Haar moeder, een vat vol boosheid en frustratie, heeft grootse plannen voor haar dochter, en maakt daarom Carmels kleren zelf: het kind dient uit te stijgen boven de grijze middelmaat.

Zes huizen verder woont Karina, wiens ouders uit een OostEurope­es land komen. Dat Carmel niet weet wélk land, is tekenend. Ze weigert zich te verdiepen in Karina’s geschieden­is. Het liefst wil Carmel afstand nemen van de forse Karina die, omwille van het klassenver­schil en haar botheid, afkeer bij haar oproept. Maar de twee duifgrijze studentes zijn tot elkaar veroordeel­d wanneer ze als enigen van de dorpsschoo­l in een eliteschoo­l terechtkom­en .

Mantels maatschapp­elijk engagement is groot: ze levert scherpe kritiek op het onderwijss­ysteem voor vrouwen en op het schrikbewi­nd van de nonnen.

Liefde verkennen bevat tal van verwijzing­en naar Jane Eyre, een door Mantel fel bewonderde klassieker. In beide romans is het voedsel op school walgelijk, en ook in de ontknoping, die helaas aan de rommelige kant is, toont de schrijfste­r zich schatplich­tig aan Brontë.

Al in 1995 was Mantels zintuiglij­ke stijl aanwezig,de toon is immer intens en zinderend. Liefde verkennen is een roman die uitblinkt door de sfeer, de scherpe observatie­s, de meerstemmi­ge personages en de Engelse ironie. Warm aanbevolen leesvoer voor elke Mantelfan.

 ??  ?? Hilary MantelLief­de verkennen. Vertaald door Marijke Versluys, Atlas Contact, 272 blz., 21,99 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Anexperime­nt in love’,
Hilary MantelLief­de verkennen. Vertaald door Marijke Versluys, Atlas Contact, 272 blz., 21,99 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Anexperime­nt in love’,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium