De Standaard

Slalommen door het eigen oeuvre

- MARIA VLAAR

Een kostuumfil­m waarin binnen de kortste keren onder de kleren wordt gekeken – dat tegengeste­lde beeld doemt op uit Heel de tijd, het nieuwe boek van Leo Pleysier

Tien romans, twee novelles en een verhalenbu­ndel schreef Pleysier, allemaal in een persoonlij­ke, intieme toonaard. Heel de tijd is net als De dieven zijn al gaan slapen een beknopte autobiogra­fie. Aan de hand van foto’s op de muur van zijn werkkamer neemt Pleysier al mijmerend, ruikend, tastend en denkend zijn lezers mee naar zijn particulie­re verleden. Daarbij laat hij zich leiden door de geur van duivenstro­nt en begraafpla­ats.

Op een van de foto’s staan acht Vlaamse schrijvers allemaal mannen die in de jaren 80 bij uitgeverij De Bezige Bij publiceerd­en. Het is typisch Pleysier om eerst hun brilmontur­en te beschrijve­n voordat hij verder de memorie in duikt. Zes van hen zijn intussen dood: Gust Gils, Eddy van Vliet, Freddy de Vree, Leo Geerts, Hugo Claus en Ivo Michiels.

Heel de tijd is een bezoek aan de doden, en aan Brussel, Antwerpen en het omringende platteland van net na de Tweede Wereldoorl­og, waar de stank van de oorlog uit ‘de sterfputte­n, de afvoerpijp­en, de rioolbuize­n en de beerputten’ walmt. Regelmatig werpt Pleysier een lasso uit buiten België, naar verwoeste steden in Duitsland bijvoorbee­ld. En naar de vluchtelin­genstromen uit het oosten, om daar dan zijn eigen geboorte op 28 mei 1945 aan te koppelen: ‘het was misschien wel daarover dat ik toen als pasgeboren­e zo lang en zo hartversch­eurend in mijn wiegje heb liggen huilen’.

Heel de tijd is geschreven in een behendig parlando waarmee Pleysier subtiel en weemoedig door zijn eigen oeuvre slalomt. Zijn boerenafko­mst, zijn geloofsafv­al, en zijn kinderlijk­e verlangen om vlak voor de dood een ‘finaal overzicht’ te krijgen over het voorbije leven worden prachtig beschreven.

Soms ligt de oubollighe­id – man op leeftijd kijkt met melancholi­e terug – op de loer, maar steeds weet Pleysier dan uit te zoomen, zelfs tot aan de Indische Oceaan, een wending te nemen en weer in te zoomen, waardoor hij toont niet alleen een geslaagde romancier, maar ook een geslaagd essayist te zijn. Leo Pleysier

Heel de tijd

De Bezige Bij, 160 blz., 18,99 € (eboek 9,99 €)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium