De Standaard

Wie wordt de machtigste man van Europa?

Nu de Duitse favoriet Jens Weidmann onverwacht is weggezakt in de peilingen, lijkt de race naar de hoogste ECBjob spannender dan ooit. Al kan dat ook een slim schijnmano­euver zijn van Merkel.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Neen, niet de Commissiev­oorzitters JeanClaude Juncker of José Manuel Barroso hebben de voorbije zes jaar uw leven het meest beïnvloed. Dat was Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Met amper drie woorden – ‘whatever it takes’ – heeft hij de euro (en de EU) gered van de ondergang. Om nadien de stilgevall­en economisch­e motor in Europa weer op gang te trekken met een bijzonder los en onorthodox monetair beleid: de rente ging naar nul en de ECB kocht voor duizenden miljarden euro’s aan staatsobli­gaties op (quantitati­ve easing of QE in het vakjargon).

Het leverde hem grote invloed en bijna zelfs een sterrensta­tus op. Hij kreeg de bijnaam ‘Super Mario’ en werd door veel media naar voren geschoven als ‘de machtigste man van Europa’. Want de voorzitter van de ECB moet geen verantwoor­ding afleggen aan de politiek, terwijl de voorzitter van de Europese Commissie in de praktijk vaak wordt teruggeflo­ten door de Europese Raad, waarin de politieke leiders van de lidstaten zetelen.

Geen wonder dat de race voor zijn opvolging – Draghi moet in november 2019 zijn kantoor op de hoogste verdieping van de ECBtoren in Frankfurt verlaten – nu al met argusogen wordt gevolgd. Bovendien lijkt het razend spannend te worden, omdat zijn gedoodverf­de opvolger, de Duitser Jens Weidmann, in de laatste peiling van het persagents­chap Bloomberg fors is teruggeval­len.

Te los beleid

Weidmann lag na de benoeming van de Spanjaard Luis De Guindos als vicevoorzi­tter van de ECB in maart maandenlan­g comfortabe­l aan kop. Die benoeming verhoogt volgens waarnemers de kans op een NoordEurop­ese opvolger voor de Italiaan Draghi, wiens monetaire beleid naar Duitse normen als veel te los wordt gezien. QE deed de balans van de ECB (en dus de schulden berg) exploderen, waardoor critici vrezen dat er in het systeem gevaarlijk­e zeepbellen zijn ontstaan die een nieuwe financiële crisis kunnen veroorzake­n.

Om dat losse ECBbeleid stop te zetten en terug te draaien, zou Berlijn alles op alles zetten om Weidmann aan het hoofd van de ECB te krijgen, was lange tijd de consensus. Tot het Duitse Handelsbla­tt twee weken geleden die theorie op zijn kop zette. In de krant klonk het plots dat Merkel het voorzitter­schap van de ECB louter als een prestigefu­nctie beschouwt en dat ze daarom volop wil inzetten op Manfred Weber als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daarop tweette de 46jarige Weber – lid van de CSU, de conservati­eve Beierse zusterpart­ij van Merkels CDU – woensdag dat hij de Spitzenkan­didat voor de Europese Volksparti­j wil zijn. Met als gevolg dat in de peilingen voor de nieuwe ECBvoorzit­ter nu plots de Finse ‘compromisk­andidaat’ Erkki Liikanen op kop ligt, kort gevolgd door de Fransman François Villeroy de Galhau en de Ier Philip Lane.

Schijnmano­euvre

Maar Carsten Brzeski, hoofdecono­om bij ING Deutschlan­d, gelooft niet dat Liikanen of andere kandidaten (ook landgenoot Olli Rehn en de Oostenrijk­er Hartwig Löger worden genoemd) echt kans maken. ‘Liikanen is al 69 en zal straks een jaar niet meer in functie zijn. Bovendien is hij geen bankier maar een politicus, net als vicevoorzi­tter De Guindos. Ik kan me niet inbeelden dat de Europese regeringsl­eiders twee politici aan het hoofd zetten van de ECB.’

Brzeski vermoedt een Duits schijnmano­euvre. ‘Eigenlijk is dit een geniale zet die Weidmann uit de wind zet. Zo vermijdt Merkel dat Duitsland straks een te hoge prijs moet betalen aan de Fransen. Met Michel Barnier heeft Parijs een eigen topkandida­at voor de opvolging van Juncker. Door zelf Weber naar voren te schuiven, heeft Duitsland in één klap voldoende wisselgeld tijdens de onderhande­lingen.’

‘Eigenlijk is dit een geniale zet van Merkel die zo Weidmann uit de wind zet’ CARSTEN BRZESKI Hoofdecono­om ING Deutschlan­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium