De Standaard

Eerlijk duurt het kortst

-

We liegen allemaal. De autoconstr­ucteurs én de automobili­sten. En dat gebrek aan eerlijkhei­d spuit mist over de toekomst van de elektrisch­e wagen.

Beginnen we bij de eerste categorie: de autoconstr­ucteurs. Deze week stelde MercedesBe­nz trots zijn Mercedes EQC voor: een imposante, volledig elektrisch­e wagen die de concurrent­ie moet aangaan met Tesla, maar evenzeer met andere premiumfab­rikanten zoals Audi, dat met de etron ook met een ‘Teslakille­r’ komt. Bij de voorstelli­ng van de wagen claimde Daimler een rijbereik ‘van meer dan 450 kilometer volgens de NECD’. En dat is waar de mist opduikt.

De decennia oude testcyclus NECD is namelijk een totaal achterhaal­de manier om het gedrag van een auto te meten. Onderzoeke­rs aan het departemen­t MOBI van de VUB stellen dat de test de resultaten van elektrisch­e voertuigen met 30 à 40 procent overschat. Dat zou betekenen dat je met die nieuwe Mercedes in het slechtste geval maar 270 kilometer zou kunnen rijden.

Sinds deze maand trad een nieuwe testcyclus, WLTP, in voege, die accurater zou moeten zijn. Hoe accuraat moet nog blijken, maar zelfs dan blijft het opletten met de verkooppra­atjes. Want ook al worden de cijfers aangepast aan de WLTP, dan nog zullen ze een overschatt­ing van het werkelijke rijbereik voorspiege­len, verwachten ze bij Test Aankoop. Akkoord, als je continu bergaf rijdt, de verwarming en radio uitzet en het buiten 21 graden is? Dan kan het misschien wel lukken.

Als je bergaf rijdt, de verwarming en radio uitzet en het buiten 21 graden is, kan het misschien lukken

Maar vooraleer u hierover verontwaar­digd bent, hebben we het even over de tweede categorie leugenaars: de automobili­st zelf. Die bedriegt zichzelf over het aantal kilometers dat hij aflegt. In zijn hoofd moet hij elk moment met een auto naar ZuidFrankr­ijk kunnen rijden, of het ding is de aankoop niet waard. Flauwekul, uiteraard. Want zoveel kilometers maak je zelden of nooit. Uit het onderzoek ‘Verplaatsi­ngsgedrag Vlaanderen 20162017’ van de Vlaamse overheid bleek dat de Vlaming zich dagelijks gemiddeld 36,95 kilometer verplaatst. Zelfs in het slechtste scenario van de Mercedes EQC (270 kilometer autonomie) kan dat zeven keer met één volle batterij.

Intussen komen we in een spiraal terecht. De automobili­st denkt dat hij een auto nodig heeft waarmee hij naar de maan kan rijden. Om die onredelijk­e rangeanxie­ty te counteren blazen autoconstr­ucteurs de actieradiu­s van hun elektrisch­e wagens op tot onrealisti­sche proporties. En als de ene dat doet, tja, dan kan de andere niet achterblij­ven, natuurlijk. Geen enkele constructe­ur wil qua actieradiu­s de kleinste hebben.

Misschien is het geen slecht idee om alle fantasma’s achter ons te laten. Dat de consument in het reine komt met zijn werkelijke verplaatsi­ngsgedrag, en dat de fabrikante­n stoppen met overdrijve­n. BMW geeft het goede voorbeeld: op de factsheet van zijn elektrisch­e i3 staat onder de officiële actieradiu­s (300 km) ook ‘klantgeric­hte autonomie’: 200 km. De afstand die je in realiteit mag verwachten. Voor het gros van de chauffeurs is dat ruim voldoende. Want eerlijk duurt het kortst.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? KARSTEN LEMMENS ?? DE GROTE MARKT
KARSTEN LEMMENS DE GROTE MARKT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium