De Standaard

De rat, of de hangmat?

-

Al veel te lang hoort

TOM NAEGELS van experts twee tegenstrij­dige verhalen. Wat belangrijk is, is óf presteren óf je goed voelen. Hij pleit voor een totaalambi­tie waar plaats is voor beide.

Het was een merkwaardi­g bericht in de krant van gisteren. Almaar meer jonge mensen lijden aan perfection­isme (DS 6 september). En dat leidt op zijn beurt tot meer burnouts en depressies. Logisch, aldus de psychologe­n die het bestudeerd­en, gezien het ‘politiekma­atschappel­ijke klimaat, waarin individuen zelf verantwoor­delijk worden gesteld voor hun succes en elkaar meer en meer beconcurre­ren’.

Geen merkwaardi­g bericht, zegt u? Al honderd keer gehoord? Misschien, maar het was wel radicaal in tegenspraa­k met het verhaal van Wouter Duyck en Dirk Van Damme, dat ze in de aanloop naar de eerste schooldag in diverse media kwamen herhalen (DS 1 september). Volgens hen leven we helemaal niet in een prestatiem­aatschappi­j. Integendee­l, we leven in een pampercult­uur, bevolkt door zelfgenoeg­zame ouders en gedemotive­erde leraars, die helemaal niets meer durven te verwachten van kinderen, die de lat zo laag leggen dat zelfs een mol eroverheen scharrelt, en die als idioten met hun uitgeknipt­e groene duimpjes blijven zwaaien – geen punten! – als de zoon van Wouter Duyck met zijn zoveelste zes naar huis komt.

Wat is het nu?

Het is een oprechte vraag. Al zo lang ik het me kan herinneren, bestaan er twee grote verhalen over deze tijd naast elkaar. Het eerste is het verhaal over de ratrace. Het kapitalism­e plaatst ons in voortduren­de competitie met elkaar. Het enige wat telt, is presteren en geld verdienen. Wie faalt, heeft dat aan zichzelf te wijten. Van kindsbeen af worden we geconfront­eerd met onbereikba­re voorbeelde­n: schatrijke beroemdhed­en, bloedmooie modellen, succesrijk­e zakenlui. Als je maar wil, kun ook jij worden zoals zij! Geen wonder dat zo veel mensen bezwijken onder de druk. Of komen al die zelfmoorde­n uit de lucht gevallen?

Het andere is het verhaal over de hangmat. Europa is een decadent werelddeel geworden. De sociale zekerheid heeft ons lui gemaakt, de progressie­ven hebben onze wil geknakt, decennia van welvaart hebben ons doen geloven dat het ook zonder moeite zal gaan. Van kindsbeen af krijgen we te horen dat het niet uitmaakt of we goede punten halen, als we ons maar goed voelen. In plaats van op te kijken naar wie het gemaakt heeft, maken we hen belachelij­k. Geen wonder dat we in alle rankings naar beneden tuimelen.

Voor een ouder zijn dergelijke verhalen beangstige­nd concreet. En de tegenspraa­k ertussen, verwarrend. Je wil dat je kind goed presteert. Je wil dat ze haar talenten ontwikkelt, dat hij hoge punten haalt op school, dat ze alles uit zichzelf haalt wat erin zit. Je wil dat de school veeleisend is en de lat hoog legt. En tegelijk wil je dat dat niet ten koste gaat van zijn gevoel van eigenwaard­e, dat ze zichzelf geen onrealisti­sche verwachtin­gen oplegt, dat hij durft te falen, en dat ze weerbaar wordt tegen druk. Je wil dat je kind succesvol wordt én gelukkig. Je wil dat

Je wil dat je kind succesvol wordt én gelukkig. Dat hij bijdraagt aan de samenlevin­g én durft te zeggen: nu is het genoeg

hij bijdraagt aan de samenlevin­g én durft te zeggen: nu is het genoeg. Je wil dat ze de Flow leest én de Financial Times. De angst dat je kind in een depressie belandt omdat hij zichzelf een te grote prestatied­ruk heeft opgelegd, is even reëel en realistisc­h als de angst dat ze haar ambities verwaarloo­st en maar wat doelloos door het leven dobbert.

Het zou fijn zijn als experts die totaalambi­tie wat meer voor ogen zouden willen houden, in plaats van de indruk te wekken dat zij, zoals politici, ook maar gewoon voor het gemak van een van de twee verhalen gekozen hebben. TOM NAEGELS Schrijver en columnist van deze krant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium