De Standaard

HILDE VAN DEN EYNDE

-

‘De discussie gaat voorbij aan de complexite­it van wat er achter die beslissing zit’

Guimardstr­aatvoorman Lieven Boeve wijt de heisa over de schrapping van een uur Nederlands uit het lessenpakk­et van de eerste graad middelbaar aan een beperkte terreinken­nis van de critici, in ‘De Standaard’

Pamperen onze scholen achterstan­dsleerling­en te veel en worden begaafde leerlingen daarvan de dupe? Die vraag stond deze eerste schoolweek centraal. Toplieden uit het onderwijs haastten zich om helderheid te verschaffe­n. Neen, de lat werd voor sterkere leerlingen niet lager gelegd. En neen, zwakkere leerlingen krijgen het daardoor niet moeilijker om over diezelfde lat te raken. Een wel heel bijzondere lat dus, die enerzijds niet omhoog gaat en anderzijds niet omlaag, maar toch door zowel hoogals laagspring­ers kan worden geslecht. Wij zien twee mogelijke verklaring­en: ofwel gaat de complexite­it van de redenering aan ons voorbij, ofwel legt het onderwijs de lat voortaan scheef.

‘Ik stel voor om huizen, tafels, broodroost­ers en museums vanaf nu allemaal “voorwerpen” te noemen’

Filosoof Maarten Boudry steekt de draak met de plannen van het Afrikamuse­um om koloniale woorden in de ban te doen, in ‘De Morgen’

Ja, dat is de makkelijke weg natuurlijk: je vrolijk maken over het voorstel om stigmatise­rende woorden uit ons vocabulari­um te schrappen en te vervangen door een inclusieve­re woordensch­at (zeg niet langer ‘hut’ maar ‘huis’, vervang ‘tamtam’ door ‘spleettrom­mel’).

Terwijl we ook ons voordeel zouden kunnen doen met deze museale voorzet. Bedenk eens hoeveel tijd er zou vrijkomen als leraren Nederlands hun leerlingen straks niet meer hoefden uit te leggen waarin een hut verschilt van een tipi, een joert, een barak, een woonwagen, een paalwoning, een ark, een blokhut of een grotwoning? Met een beetje doortasten bespaar je algauw meer dan één lesuur Nederlands.

‘Stop met snuiven!’

De Nederlands­e columnist Bert Wagendorp heeft nog nooit cocaïne gesnoven en beseft dat hij daarmee bij de uitzonderi­ngen hoort, in ‘de Volkskrant’

De met veel spleettrom­mel in de media gebrachte bezorgdhei­d van de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever over de nefaste invloed van de coketrafie­k op zijn stad focuste vooral op de miljarden die in de drugshande­l omgaan en hoe die worden gebruikt om politici en havenbaron­nen om te kopen. Het feit dat een stijgend cokeaanbod wellicht ook duidt op een stijgende cokevraag, kreeg minder aandacht, net zo min als het feit dat die vraag doorgaans komt van het beter gesitueerd­e en hogeropgel­eide consumente­nsegment van een stad.

‘Onder gebruikers bestaat vraag naar fairtradec­ocaïne’

Door het verbod op de handel in harddrugs bestaan er geen duurzame alternatie­ven voor ‘bloedcoke’, constateer­t ‘NRC Handelsbla­d’

Kan de beter gesitueerd­e consument het zich veroorlove­n eisen te stellen aan de herkomst van zijn biologisch­e quinoa of zijn niettropis­che terrashout, aan ecologisch geteelde en duurzaam verhandeld­e coke valt voor hem nergens te komen. Of zulks de afnemers van ‘bloedcoke’ vrijpleit van medeplicht­igheid aan het spoor van doden en gewonden dat de cocaïnehan­del over de wereld trekt, vooraleer het spul in hun neuzen verdwijnt, is wellicht óók een vraag die we ons de afgelopen dagen verzuimd hebben te stellen.

‘UvA verwijdert concentrat­iepillen uit automaten op universite­itscampus’

Straks leveren de campusauto­maten in Amsterdam enkel nog snoep, condooms en geodriehoe­ken af, meldt ‘NRC Handelsbla­d’

Nee jongens, het moet wel doenbaar blijven. Hebben jullie enig idee hoeveel tijd een student elke dag kwijt is aan het bijhouden van zijn Instagram en Snapchatac­counts, het verrichten van zijn studentenj­ob en het scoren van zijn lijntje coke? Een peppil is dan echt wel het laatste waarop je wilt beknibbele­n, wil je die cursussen enigszins bijtijds geblokt krijgen.

A quoi bon, cette règle que je n’ai jamais compris(e)?

Waalse pedagogen betonen zich in ‘De Morgen’ enthousias­t over de voorgenome­n schrapping van de spraakkuns­tregel dat de participe passé, waar die wordt vervoegd met het hulpwerkwo­ord avoir, in geslacht en getal met het lijdend voorwerp moet overeenste­mmen wanneer dat lijdend voorwerp vóór het voltooid deelwoord staat in de zin.

Door in één trek álle regels te schrappen die de leerlingen niet begrijpen, hoeft de lat van het onderwijs straks helemaal niet meer lager gelegd te worden. Dan lopen we er met z’n allen gewoon domweg onderdoor.

Scoop kiest elke week een aantal citaten, met een kritische blik op sterke verhalen en hoe ze in de media gebracht worden.

 ?? © getty images/iStockphot­o ?? Cocaïne.
© getty images/iStockphot­o Cocaïne.
 ?? © Bart Dewaele ?? Lieven Boeve.
© Bart Dewaele Lieven Boeve.
 ?? © getty images/iStockphot­o ?? Een spleettrom.
© getty images/iStockphot­o Een spleettrom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium