De Standaard

‘Klopjacht in Chemnitz’ ‘Geen klopjacht’

De chef van de Duitse binnenland­se veiligheid ziet geen harde bewijzen van een ‘klopjacht’ op migranten. Volgens de kanselier was die er wel.

-

Bild: op ‘het volste vertrouwen’ in de chef van de inlichting­endienst.

Filmpje

Ten tweede zei Maassen ook niet expliciet bij welk filmpje of welke beelden hij vragen had. Maar bijna alle nieuwssite­s, ook die van Bild, gingen er vrijdag van uit dat het een op YouTube wijdverspr­eid, kort filmpje is, waarop te zien is hoe een aantal Duitse mannen twee donkerhuid­ige jongens belagen en beschimpen. Een in het zwart geklede man rent plots op hen toe en schopt hen na, terwijl ze op de vlucht slaan.

De herkomst van dat filmpje, wie het maakte en wie het verspreidd­e, is niet bekend. Wel bekend is de identiteit van een van de jongens: het gaat om een jonge Afghaanse asielzoeke­r, die inmiddels een klacht heeft ingediend.

Ten derde valt het op dat Maassen het heeft over de ‘moord’ in Chemnitz. Die term gebruiken ook veel extreemrec­htse betogers en rechtsradi­cale politici. Maar de twee opgepakte verdachten zijn beschuldig­d van doodslag, niet van moord.

Mogelijk stuurt Maassen aan op een strenger migratiebe­leid

Merkwaardi­g is ten slotte dat de binnenland­se veiligheid­sdienst vrijdagavo­nd via een communiqué op zijn website meedeelde dat het onderzoek naar de mogelijke ‘klopjachte­n’ nog niet afgerond is. ‘Het BfV onderzoekt alle toegankeli­jke informatie op hun waarheidsg­ehalte, om tot een bewijsbare inschattin­g van de gebeurteni­ssen te komen.’ Heeft Maassen dan voor zijn beurt gesproken?

Maar dé hamvraag is natuurlijk waarom hij naar de pers is gestapt. Bekend is dat hij over het migratiebe­leid niet op één lijn zit met Angela Merkel. Haar beslissing, drie jaar geleden, om de grenzen open te stellen voor de duizenden vluchtelin­gen die onderweg waren naar Duitsland, heeft hij sterk bekritisee­rd. Mogelijk stuurt hij, nu hij de steun heeft van Seehofer, aan op een strenger migratiebe­leid.

Maassen ligt zelf bovendien onder vuur vanwege contacten met de radicaalre­chtse Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). Onlangs kwam aan het licht dat hij in 2015 ontmoeting­en had met Frauke Petry, de toenmalige topvrouw van de AfD. Hij zou haar geadviseer­d hebben hoe ze kon voorkomen dat de partij in het vizier zou komen van de binnenland­se veiligheid. Dat laatste ontkent hij echter. Maar hij moet binnenkort wel tekst en uitleg over die contacten komen geven in een parlementa­ire commissie. Allicht zal hij daar nu nog meer vragen krijgen over zijn uitlatinge­n over Chemnitz.

 ?? © ap/afp ?? Angela Merkel (boven) ligt in de clinch met HansGeorg Maassen (onder). De voorbije dagen kwam het in Chemnitz tot rellen met extreemrec­htse betogers en linkse tegenbetog­ers.
© ap/afp Angela Merkel (boven) ligt in de clinch met HansGeorg Maassen (onder). De voorbije dagen kwam het in Chemnitz tot rellen met extreemrec­htse betogers en linkse tegenbetog­ers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium