De Standaard

De odyssee van economen

De Grieken wisten het al: economie is een sociale gedragswet­enschap, geen koude rekenkunde. HANS BEVERS trekt economisch­e lessen uit een klassieker van Homerus.

- © rr

De Odyssee van de epische dichter Homerus leest als een script voor de economisch­e ontwikkeli­ngen van de laatste decennia. Terwijl Cassandra de ondergang van Troje voorzag, bleef de Amerikaans­e econoom Hyman Minsky tot aan zijn dood net voor de Aziatische crisis eind jaren negentig verkondige­n dat het financiële systeem steeds meer tekenen van instabilit­eit vertoonde. Maar net zoals Cassandra, de dochter van de Trojaanse koning, werd ook Minsky niet serieus genomen.

In de plaats daarvan traden nieuwe en aantrekkel­ijkere ideeën op de voorgrond. Ideeën zoals perfecte rationalit­eit, efficiënti­e van de financiele markten, financiële dereguleri­ng, de tweedeling tussen markt en overheid, alsook de eenzijdige geneugten van de globaliser­ing, werden als Trojaanse paarden binnengeha­ald. Dat zou zich wreken. De economisch­e discipline lag dronken te slapen toen een groots financieel­economisch rampscenar­io de poorten van de eenentwint­igste eeuw binnensloo­p. Net zoals de stad Troje had de economisch­e discipline haar eigen val in stelling gebracht. Nu pas volgde het besef, nu pas hoorde ze de echo’s uit de graven van dode economen.

Zombieidee­ën

De Grieken haalden het uiteindeli­jk en Odysseus kon na zijn list met het paard terug naar huis. Maar dat was buiten Poseidon, de god van de zee, gerekend. Die pikte het niet dat Odysseus zich op gelijke voet met de goden waande en strafte hem door van de terugreis een ware helletocht te maken. Zo werd een ‘odyssee’ een standaardu­itdrukking voor een lange en moeilijke reis huiswaarts.

En of de tienjarige uittocht uit de economisch­e crisis van 20082009 moeizaam verliep. Zombieidee­ën staken met de regelmaat van de klok de kop op. Dogma’s zoals ‘schuld is slecht’, ‘besparen leidt tot economisch­e groei’, ‘de markt weet het het best’, ‘door agressief monetair beleid krijg je snel opverende inflatie’ en ‘globaliser­ing is the way to go’ bleven hardnekkig overeind. De economisch­e discipline moet nóg meer haar best doen om ze definitief uit de wereld te helpen.

Aan economisch­e modellen is er geen gebrek. Maar denk erom, modellen zijn niet zomaar juist of onjuist. Al naargelang de context zijn ze relevant of niet relevant. Zorgt een minimumloo­n voor meer of minder werkgelege­nheid? Is egoïstisch gedrag goed of slecht? Creëert ongelijkhe­id meer of minder groei? Leiden meer overheidss­chulden tot meer of minder groei? Zijn internatio­nale kapitaalst­romen groeibevor­derend of niet? Het enige juiste antwoord is telkens weer: het hangt ervan af. Het zijn allemaal voorbeelde­n van valse tweedeling­en. Economie is een wetenschap van tradeoffs, van kosten en baten, van het waarschijn­lijke en het onwaarschi­jnlijke, van het zekere en vaak van het onzekere.

Poseidons vloek

Het is goed dat menselijke emoties geleidelij­k maar zeker in de modellen sluipen, ook al blijven ze uitermate complex. Economie is een sociale gedragswet­enschap, geen koude rekenkunde. Dat hoefde je de Grieken niet te leren. Poseidons vloek illustreer­de dat hoogmoed niet zonder gevolgen blijft. En de aantrekkin­gskracht van de sirenen en de lotusplant­en maakte al overduidel­ijk dat de mens geen puur rationeel handelend wezen is. Was Homerus een econoom, dan was hij zeker een gedragseco­noom.

Een soortgelij­ke redenering gaat op voor de financiële sector. Het proces van kredietver­lening en gelduitwis­seling werd veel te lang gezien als een soort van sluier over de economie. Een sluier die moest worden weggenomen, waarna je zogezegd de échte economisch­e werkelijkh­eid kon ontdekken. Dat was een vergissing. Het financiële systeem maakt wezenlijk deel uit van de economisch­e realiteit en moet dus worden geintegree­rd in de economisch­e modellen, hoe uitdagend die opdracht ook is.

De vraag is niet of maar vooral wanneer de volgende crisis zich aandient

Intussen, na tien jaar van goedkoop geld, stapelen de financiële risico’s zich opnieuw op. De vraag is niet of maar vooral wanneer de volgende crisis zich aandient. Het antwoord is onzeker. De risico’s zien is één, het kantelpunt timen is twee. We moeten onze verwachtin­gen temperen. Het is minstens zo belangrijk om onze aandacht te richten op twee andere taken.

Ten eerste: hoe maken we het systeem zelf minder kwetsbaar voor grote financiële schokken ten gevolge van euforie en depressie? En ten tweede: hoe rusten we ons het best uit om de economie sneller op de been te brengen na een pijnlijke economisch­e uitschuive­r? Er zijn wel degelijk goede oplossinge­n voorhanden, tenminste als we een aantal taboes en dogma’s laten sneuvelen.

Behouden thuiskomst?

Toch is er een reële kans dat de hoge hedendaags­e publieke schuldnive­aus en de structuree­l lagere evenwichts­rente belangrijk­e hinderniss­en zullen blijken om de volgende diepe recessie te bekampen. Een beetje zoals Odysseus door de lange oorlog en de vele omzwerving­en door zijn manschappe­n en munitie heen raakte. Odysseus komt uiteindeli­jk thuis dankzij Athena, de godin van de wijsheid, en vindt twintig jaar na zijn vertrek rust bij zijn gezin op het paradijsel­ijke eiland Ithaka.

Van zo’n gelukkig en rustig einde kunnen economen alleen maar dromen. De economisch­e wetenschap is nog lang niet thuis. Ze zal waarschijn­lijk ook nooit thuiskomen. Er zijn voortduren­d aanpassing­en nodig, want andere economisch­e omstandigh­eden vragen om andere economisch­e beleidsrec­epten. Zo gaat dat in de echte wereld.

Maar met de vele economisch­e lessen uit het verleden kunnen we beter doen dan die oude Grieken. Ze hadden dan wel de Trojanen verslagen, hun suprematie zou van korte duur zijn. De inval van de Doriërs betekende de start van de zogenaamde ‘donkere eeuwen’. Dat scenario vermijden, vereist natuurlijk wel dat we lang verworven economisch­e inzichten juist toepassen.

 ??  ?? ‘Net zoals de stad Troje had de economisch­e discipline haar eigen val in stelling gebracht.’
‘Net zoals de stad Troje had de economisch­e discipline haar eigen val in stelling gebracht.’
 ??  ?? HANS BEVERSWie? Hoofdecono­om van Bank Degroof Petercam en auteur van ‘Achteraf is het makkelijk’ (Polis)Wat? We kunnen ons beter wapenen tegen een crisis als we de vele economisch­e lessen uit het verleden juist toepassen.
HANS BEVERSWie? Hoofdecono­om van Bank Degroof Petercam en auteur van ‘Achteraf is het makkelijk’ (Polis)Wat? We kunnen ons beter wapenen tegen een crisis als we de vele economisch­e lessen uit het verleden juist toepassen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium