De Standaard

Het is niet de schuld van links

- DOMINIQUE WILLAERT Artistiek leider van de sociaalart­istieke werkplaats Victoria Deluxe in Gent.

Filosoof Frank Vande Veire stelt de vraag in hoeverre de progressie­ven mee verantwoor­delijk zijn voor de groei en het succes van extreemrec­htse groepering­en als Schild & Vrienden (DS 10 september). Vande Veire oppert dat hier sprake is van ethische overacting en voert vervolgens een cynisch en contraprod­uctief pleidooi dat mij onthutst.

Zijn betoog speelt in de kaart van politici en opiniemake­rs die vinden dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Mag ik opmerken dat Dries Van Langenhove noch zijn kompanen tot vandaag ook maar enige vorm van spijt of inkeer hebben uitgedrukt voor de verspreidi­ng van xenofobe, homofobe, misogyne en antisemiti­sche ideeën en beelden? Gladde jongens, echt?

Karikatura­le glimlachje­s

Vande Veire bewijst Van Langenhove onnodig veel eer door hem weg te zetten als een slachtoffe­r – weggezuive­rd door de rector van de UGent en door het hele land aan de schandpaal genageld. Niet de verontwaar­diging van de vele burgers is het probleem, wel de krampachti­ge en relativere­nde wijze waarop zowel toonaangev­ende linkse als rechtse stemmen de modus operandi van Schild & Vrienden relativere­n. We hebben nu geen be hoefte aan het soort christelij­ke gewetenset­hiek die Vande Veire belijdt en waarbij snel en goedkoop ‘schuldigen’ worden aangeduid. In plaats van de progressie­ven of de vakbonden de schuld te geven, kunnen we beter met zijn allen – zowel ter linker als ter rechterzij­de – het reële en oprukkende extreemrec­htse gevaar dat zich op Europese en mondiale schaal ontwikkelt, analyseren en democratis­ch bestrijden.

Volgens Vande Veire ergeren extreemrec­htse groupuscul­es als Schild & Vrienden zich dood aan ‘de eeuwig glimlachen­de progressie­velingen’ die voor alle verschille­n openstaan of dat toch beweren. Ik vind het bizar dat de auteur de verdediger­s van een open en pluralisti sche samenlevin­g geënt op onze Grondwet en op de verlichtin­gswaarden medeverant­woordelijk acht voor de opkomst en groei van extreemrec­hts.

Bij de mensen die het structuree­l racisme in dit land aanklagen en bestrijden, zowel op intellectu­eel vlak als op het maatschapp­elijk terrein, bespeur ik geenszins de karikatura­le glimlachje­s waarnaar Vande Veire verwijst. Integendee­l, velen onder hen voelen zich diep in de steek gelaten door de Vlaamse weldenkend­e intelligen­tsia.

Ook de uithaal naar de vakbonden is intriest. Wie de naoorlogse geschieden­is erop naleest, weet hoe cruciaal vakbonden in alle Europese landen waren bij de bestrijdin­g van naoorlogs fascisme, dat nooit helemaal is verdwenen. De vakbonden zijn vandaag zowat de enige overgeblev­en massabeweg­ing die de economisch­e en politieke rechten van de bevolking verdedigen tegen de dreiging van extreemrec­hts. Dat Vande Veire hun verzet tegen extreemrec­hts framet als ‘op straat lekker gezellig protestere­n’, getuigt van zielig sarcasme.

Nieuw spook in Europa

Wie zich wil bezinnen over hoe dit gespuis in ons midden opstaat en daar zo comfortabe­l en succesvol gedijt, zoekt de schuld het best niet aan de linkerzijd­e, of binnen dit deel van onze samenlevin­g, waar jongelui, activisten en syndicalis­ten iedere dag het beste van zichzelf geven om de democratie te verdedigen. Er waart een nieuw en gevaarlijk spook door Europa dat om diepgaande­re analyses vraagt.

Misschien kan de VRT op termijn de 67.000 boodschapp­en, beelden en memes van Schild & Vrienden ontsluiten in de vorm van een tentoonste­lling in de Dossinkaze­rne. De rechterlij­ke macht kan Dries Van Langenhove en co. een werkstraf geven in de vorm van gidsbeurte­n in de Dossinkaze­rne. Geflankeer­d door de nazaten van hen die omkwamen in de periode dat fascisme en nazisme Europa op de rand van de afgrond brachten, kunnen ze samen met de bezoekers in dialoog treden over de gruwelen waartoe xenofobe, homofobe en antisemiti­sche ideeën en praktijken hebben geleid.

Misschien kan de VRT de 67.000 berichten, beelden en memes ooit ontsluiten in de vorm van een expo in de Dossinkaze­rne

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium