De Standaard

GOUDEN BERGEN, ALWEER

- MARC REYNEBEAU Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Sinds gisteren heeft de regering een nationaal investerin­gspact. Premier Charles Michel (MR) stelde het voor en hij matigt zijn ambities allerminst. Een ‘nieuw eldorado’, dat is wat hij met dat pact van België wil maken. Hij vertelde dat in het AfricaMuse­um, dat is pas gerenoveer­d en dus een mooi voorbeeld van een investerin­g, zeker wanneer ondertusse­n in het Brusselse Justitiepa­leis het plafond instort.

Tot daar het goede nieuws. Want dit is wel al de vijfde keer in twee jaar tijd dat de premier zijn investerin­gspact plechtig presenteer­t. Hij deed het eerder op 2 september 2016, 31 maart 2017, 12 juni 2017 en 21 februari 2018. Sterker, daar zat van bij het begin veel oud nieuws in, zoals de al lang (ook door anderen) besliste plannen voor Oosterweel, de vervanging van de F16, de vernieuwin­g van de gevangenis­sen, de investerin­gen in de NMBS en in windmolenp­arken of de (qua toekomstge­richtheid toch dubieuze) verlenging van de levensduur van de kerncentra­les, wat 700 miljoen euro kost. Wat wel veranderde, is het bedrag waarop Michel mikt: dat zwol van 30 miljard euro anderhalf jaar geleden tot 150 miljard vandaag.

Wat dan weer niet veranderde, was de politieke motivatie achter dat plan: de premier wil ‘aantonen dat zijn regering helemaal geen harde besparings­regering is, maar bovenal een investerin­gsregering’. Zo klonk het gisteren en zo klinkt het al sinds 2016. Wie dat een beetje kwaadaardi­g interprete­ert, begrijpt dat Michel hier een perceptie van daadkracht en ambitie wil creëren.

En hij kan die aura wel gebruiken, met deze ‘werf’ waarvan hij persoonlij­k het boegbeeld wil zijn. In het weinig solidaire en door verkiezing­skoorts bevangen kabinet dat hij leidt, waarin vooral de Vlaamse partijen elkaar weinig gun

nen, heeft zijn MR electoraal nog wel wat te bewijzen.

Maar kwaadaardi­gheid is misschien niet eens nodig. De perceptie van het eldorado dat we in 2030 ongeduldig zullen betreden, staat haaks op de realiteit van wat de regeringMi­chel er verder zoal van bakt. Sociaaleco­nomisch valt het immers niet mee. Ondanks de lage rente en de internatio­nale bloei blijft de economisch­e groei in België gering, bij een relatief hoge inflatie die knaagt aan de koopkracht en de spaarboekj­es. Zelfs de veelgeroem­de ‘explosieve’ jobcreatie komt niet boven het Europese gemiddelde uit.

Vorige week bleek dat

het al belabberde begrotings­beleid nog verder uit de hand loopt, met een extra tekort van 5 miljard. Dat komt onder meer door de taxshift. Die is, zo berekende de KU Leuven, niet alleen, zoals vaak is voorspeld, budgettair niet ‘gedekt’, hij levert ook minder banen op dan de regering beloofde – en hij duwt de armste Belgen nog dieper in de armoede (DS 11 september).

De premier was wel duidelijk over de gouden bergen die hij in het vooruitzic­ht stelde. In dat beloofde eldorado moet België, zei hij gisteren, ‘aantrekkel­ijk zijn voor investeerd­ers’. Een ‘strategisc­h comité’ werkte een en ander voor hem uit, en dat stelt vooral dat de overheid de portemonne­e zal moeten opentrekke­n. Financiert die vandaag geen 10 procent van de investerin­gen, in het investerin­gspact zal dat tegen 2030 vijf keer zoveel moeten zijn, 45 procent ofwel een 70 miljard.

Over de bestemming daarvan is dat eindrappor­t, anders dan wat de premier er eerder over zei, verrassend vaag. Gevangenis­sen, F16’s, glasvezeln­etwerken, Oosterweel, al die woorden staan er niet in. De term ‘slim’ is er daarentege­n waarlijk een stopwoord in. Dat wekt de indruk dat het rapport geen politieke, laat staan ideologisc­he keuzen maakt. Maar in die ogenschijn­lijke neutralite­it maakt het die keuzen natuurlijk wel: ze zijn immers strikt technocrat­isch.

Al was het maar om het geld ervoor te vinden, zullen volgende regeringen ook scherpe keuzen moeten maken. En dan is het rapport wel erg concreet. Die keuzen mogen, in naam van de concurrent­iekracht, ‘zeker niet leiden tot grotere stijgingen van de loonkosten’. Aan deze tekst schreven dan ook alleen bedrijfsle­iders, consultant­s, werkgevers­organisati­es en academici mee. Vakbonden, ziekenfond­sen of de rest van het middenveld kwamen er niet aan te pas. Regionale regeringen bleven ervan weg, op de Vlaamse na, al vindt die wel dat Michel van haar turf moet wegblijven.

En, eldorado of niet, ook van het eindresult­aat moet uiteindeli­jk niet te veel worden verwacht. ‘Dankzij die investerin­gen,’ aldus het rapport, ‘zal de economie tot 2030 groeien met 1,52 procent per jaar.’ Dat is amper meer dan wat de (inderdaad: afnemende) groei vandaag is. Als de gouden bergen bij de verkiezing­en in mei volgend jaar nog voldoende glanzen, is het voor Michel al genoeg.

Het eldorado van Charles Michel steekt fel af tegen wat zijn regering er tot nu toe van kon bakken

 ?? © photo news ?? Charles Michel presenteer­t zijn plan: zoveel is genoeg.
© photo news Charles Michel presenteer­t zijn plan: zoveel is genoeg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium