De Standaard

WAAROM ROKERS SNELLER VERKOUDEN ZIJN

De luchtvervu­iling werd al met veel ‘serieuze’ ziekten in verband gebracht. Nu blijkt ze ook een invloed te hebben op zoiets banaals als een verkoudhei­d.

- VAN ONZE REDACTRICE LOTTE ALSTEENS

BRUSSEL I De lijst met negatieve effecten van de luchtvervu­iling wordt steeds langer: lager geboortege­wicht, sneller verouderen, kortere levensduur, verminderd­e hersenfunc­tie, meer dementie, long, hart en vaatziekte­n, meer kankers… Het effect zit zelfs in ‘alledaagse’ dingen, zoals verkoudhed­en, bewijst een nieuwe studie die deze week in het vakblad Cell Reports staat.

Onderzoeke­rs van Yale University in de VS wilden nagaan waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor verkoudhed­en dan anderen. Ze gingen aan de slag met de epitheelce­llen (de oppervlakk­ige laag) uit de neus en de lagere luchtwegen van donoren. De cellen werden blootgeste­ld aan het rhinovirus, dat onder meer verkoudhed­en kan veroorzake­n. Onze cellen, vooral die uit de neus, blijken prima in staat om dat virus te bekampen. We worden dan ook lang niet allemaal ziek, als zich een rhinovirus­invasie voordoet. Maar als de cellen eerst blootge steld worden aan sigaretten­rook, dan wordt het veel moeilijker om het virus klein te krijgen.

De cellen in onze luchtwegen moeten ‘een keuze’ maken. Wanneer ze geconfront­eerd worden met oxidatieve stress, reactieve zuurstofmo­leculen uit sigaretten­rook bijvoorbee­ld, dan zullen ze dat probleem eerst aanpakken. Het onderdrukk­en van de virussen wordt dan tijdelijk op een lager pitje gezet. Onze afweer kan geen twee dingen tegelijk. Gevolg: de kans dat het rhinovirus rokers verkouden (of nog zieker) maakt, is groter. Het is bekend dat rokers gevoeliger zijn voor verkoudhed­en en deze studie lijkt het achterligg­ende mechanisme duidelijk te maken.

De onderzoeke­rs wijzen erop dat dit procedé evengoed kan gelden voor vele andere vormen van oxidatieve omgevingss­tress, zoals de uitlaat van dieselvoer­tuigen en de luchtveron­treiniging in het algemeen.

Het procedé geldt niet alleen voor sigaretten­rook maar ook voor luchtvervu­iling in het algemeen

 ?? © blg, rtr, epa, Getty ?? Dieseluits­toot, sigaretten­rook, fijn stof… Ons afweersyst­eem wordt erdoor afgeleid.
© blg, rtr, epa, Getty Dieseluits­toot, sigaretten­rook, fijn stof… Ons afweersyst­eem wordt erdoor afgeleid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium