De Standaard

CD&V strenger voor partijgeno­ot dan N-VA

De NVA’ers onthielden zich bij de stemming tegen Viktor Orban. Ze zien in het rapport ‘een poging om een laks migratiebe­leid op te dringen’.

- VAN ONZE REDACTEUR IN FRANKRIJK BART BEIRLANT

Applaus voor het Nederlands­e parlements­lid Hongarije van Viktor Orban (boven) opstelde. die het rapport tegen het

STRAATSBUR­G I Liefst 448 Europarlem­entsleden schaarden zich gisteren achter de stelling dat de Europese waarden in Hongarije bedreigd zijn. Er waren 197 tegenstemm­en en 48 onthouding­en. Pijnlijk voor Viktor Orban is dat 115 van de 218 leden van zijn eigen EVPfractie hem lieten vallen en ook pleitten voor de activering van artikel 7. Dat kan theoretisc­h leiden tot de tijdelijke schorsing van het Hongaarse stemrecht.

Ook de Duitse CDUfractie en de Oostenrijk­ers keerden zich tegen de Hongaarse leider. ‘Een week geleden was dit nog ondenkbaar’, is te horen. Alleen de parlements­leden van Silvio Berlusconi’s Forza Italia, de Beierse CSU’ers, de Hongaren, Bulgaren, Kroaten, Slovenen en Fransen binnen de fractie stemden tegen het rapport van het Groene Nederlands­e parlements­lid Judith Sargentini of onthielden zich (respectiev­elijk 57 en 28 stemmen).

‘Artikel 7 misbruikt’

Dat laatste deden ook de vier NVAEuropar­lementsled­en. ‘De NVA verdedigt de waarden van de Europese Unie altijd en overal, zoals in Spanje en Polen’, zegt Sander Loones. ‘Wie tot de Europese club wil behoren, moet namelijk de regels volgen. Als er op dat vlak negatieve signalen uit Hongarije komen, lijkt het ons logisch en terecht dat de situatie opgevolgd wordt en de nodige procedures hun beslag kunnen kennen.’

Maar Loones heeft de indruk dat in dit geval artikel 7 misbruikt wordt voor ‘louter partijpoli­tieke doeleinden’. ‘Het rapport dreigt de artikel 7procedure uit te hollen door te pogen een laks migratiebe­leid op te dringen en een links sociaaleco­nomisch beleid door te duwen.’ Ivo Belet (CD&V), die net als zijn partijgeno­ot Tom Vandenkend­elaere tegen Orban stemde, ontkent: ‘Daarover gaat dit rapport niet’, zegt hij. ‘Maar ik begrijp de NVA wel. De partij zit in een fractie met het Poolse Recht en Rechtvaard­igheid, dat een bondgenoot is van Orban.’

Sargentini verwijst in haar rapport naar VNrapporte­n die onder meer bekritiser­en dat op basis van een Hongaarse wet van maart 2017 asielzoeke­rs automatisc­h in transitcen­tra ondergebra­cht worden voor de duur van de procedure. De Europese Commissie opende eind december vorig jaar een inbreukpro­cedure tegen Hongarije, omdat zijn asielwetge­ving niet in overeenste­mming is met de Europese wetgeving. De Nederlands­e toont zich ook bezorgd over ‘het pushbackbe­leid’ waarbij migranten die illegaal de Hongaarse grens oversteken, teruggestu­urd worden naar Servië. De NVA is voorstande­r van pushbacks. Het rapport bevat ook drie paragrafen over het povere karakter van de sociale rechten in Hongarije.

Stemfraude

De bal ligt nu in het kamp van de lidstaten. Zij moeten de preventiev­e fase van de procedure opstarten. Die bestaat uit een dialoog met Hongarije. Daaruit moet blijken of Orban bereid is om compromiss­en te sluiten. Dat proces kan makkelijk maanden duren en de kwestie eventueel over de Europese verkiezing­en van mei 2019 tillen.

Van een schorsing of een uitzetting van Fidesz uit de EVP is nog geen sprake, al zegt Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker in een interview met De Standaard dat hij problemen heeft met de aanwezighe­id van Orban en Fidesz binnen de EVP (zie bladzijde 14). Joseph Daul, de voorzitter van de EVP, zoekt dan weer actief steun bij de partijen die lid zijn van de EVP om Orban onder druk te blijven zetten. Maar de kwestie heeft een kloof tussen de christende­mocratisch­e en de conservati­eve strekking binnen de partij blootgeleg­d. Het kan op de EVPbijeenk­omst in Helsinki begin november een nieuwe pittige discussie opleveren.

In Straatsbur­g liet Orban dinsdag al weten dat hij niet wakker zal liggen van een veroordeli­ng. Hij probeert de stemming in het Europees Parlement in zijn land politiek te recuperere­n door ze voor te stellen als een aanval tegen de Hongaarse bevolking die hem eerder dit voorjaar een zoveelste klinkende verkiezing­szege bezorgde.

Zijn minister van Buitenland­se Zaken, Peter Szijjarto, herhaalde gisteren dat het niet meer is dan ‘een kleine wraakoefen­ing tegen Hongarije van politici die voor immigratie zijn’. De regering in Boedapest beschuldig­t het Europees Parlement ook van stemfraude, omdat de onthouding­en niet werden meegeteld. Maar het reglement zegt dat het gaat om de ‘uitgebrach­te stemmen’, en dat zijn alleen voor of tegenstemm­en.

Blz. 1415 Interview JeanClaude Juncker.

‘Dit is een kleine wraakoefen­ing van politici die voor immigratie zijn’ PETER SZIJJARTO

Hongaarse minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © Fredercik Florin/afp ?? Judith Sargentini,
© Fredercik Florin/afp Judith Sargentini,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium