De Standaard

Wrevel bij politie over start nieuw centrum

-

Vanaf vandaag wordt een vleugel van het gesloten centrum 127bis in Steenokker­zeel gebruikt voor de administra­tieve afhandelin­g van transmigra­nten. Om ruimte te maken, moest Vreemdelin­genzaken andere sanspapier­s vrijlaten. Agenten van de dienst publieke veiligheid van de federale politie zullen de migranten bewaken en hun vingerafdr­ukken nemen. Bij hen heerst wrevel over het plan. ‘We zijn in snelheid gepakt’, zegt Mario Thys, NSPVafgeva­ardigde voor Brussel. ‘We kunnen niet zomaar een blik agenten opentrekke­n. Wij worden ook ingezet bij voetbalmat­chen. Die diensten waren geregeld. Nu moeten we alles omgooien en mensen terugroepe­n uit rust. We hebben ook vragen bij de veiligheid. Als we merken dat een en ander niet in orde is, zullen wij niet beginnen.’ (yd) zijn mee aan de tafel.

Jambon belooft alvast om het federaal interventi­ekorps in WestVlaand­eren met tien tot twaalf man uit te breiden. Dat korps was onderbeman­d. ‘Op termijn zal alles gestuurd worden vanuit één commandoce­ntrum’, zegt hij.

Tunnel bestormd

Vooral gouverneur Decaluwé en de Brugse burgemeest­er Renaat Landuyt (SP.A) zijn blij dat een versnellin­g hoger wordt geschakeld, en dat de focus weer op Zeebrugge komt te liggen. De aandacht van de voorbije weken voor de klagende burgemeest­ers en korpsen in het hinterland stak hen. Het probleem van transmigra­nten is het grootst in Zeebrugge, de bijdrage voor een oplossing bleef onevenredi­g.

Dat een partnersch­ap met het VK zo lang op zich liet wachten, is opmerkelij­k. Dat valt zeker beide zijden te verwijten. Voor de Britten is een veilige Kanaaltunn­el de jongste jaren een veel grotere prioriteit geweest. De aantallen migranten die de tunnel bestormden, waren er ook vele malen groter. Tientallen miljoenen investeerd­e Londen in de beveiligin­g van Calais. Die ‘concurrent­ie’ heeft de haven van Zeebrugge geen deugd gedaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium