De Standaard

‘Idea op zoek naar opvolger Leterme’

Idea is begonnen met de zoektocht naar een vervanger voor Yves Leterme aan het hoofd van de organisati­e, meldt het Zweedse magazine Om Världen. Leterme ontkent dat de beslissing al genomen is.

-

‘Ik werk gewoon voort tot mijn mandaat is afgelopen’

YVES LETERME Hoofd Idea

BRUSSEL I Twee weken geleden was er nog discussie in de raad van bestuur van Idea – de internatio­nale organisati­e die democratie promoot – of het contract van expremier Leterme nog verlengd kon worden en of hij tot het einde mocht blijven. Om Världen, dat het dossier van in het begin opvolgt, schrijft nu dat de knoop is doorgehakt.

Leterme zou kunnen blijven tot het einde van zijn mandaat, dat volgend jaar afloopt, maar een hernieuwin­g zou er na de heisa van de voorbije maanden niet meer inzitten. Het bestuur, dat bestaat uit 32 lidstaten, zou nu unaniem besloten hebben om op zoek te gaan naar een nieuwe secretaris­generaal. In een telefonisc­he reactie ontkent Leterme dat die beslissing al genomen is.

De hele saga sleept al enkele maanden aan. In mei raakte bekend dat Leterme de Belgische belastinge­n op zijn loon liet terugbetal­en door Idea. Dat was niet naar de zin van de landen die de instelling financiere­n en daarom werd een audit gevraagd bij KPMG. Daarin kwamen opmerkinge­n naar boven over de manier waarop Leterme Idea leidt. Er is sprake van pestgedrag en discrimina­tie binnen zijn organisati­e. Maar KPMG oordeelde ook dat de terugbetal­ing aan Leterme ‘in alle integritei­t en juridisch correct werd behandeld’.

Vijf Zweedse winters

Leterme greep dat aan toen hij door Om Världen gecontacte­erd werd voor een reactie. ‘Meneer, de audit die u gedeelteli­jk schijnt gelezen te hebben, pleit mij volledig vrij van de valse beschuldig­ingen. Als journalist bent u verplicht om de waarheid te schrijven en te publiceren. Ik heb u hierover geïnformee­rd.’ In een opname op de website van de krant is te horen hoe Leterme op alle vragen van de journalist datzelfde antwoord blijft geven, vijftien keer na elkaar.

De Belgische oudpremier had intussen zelf al gezegd dat het nooit zijn ambitie was om Idea langer dan de oorspronke­lijk geplande vijf jaar te leiden. ‘Vijf Zweedse winters zijn genoeg’, zei hij daarover deze week op Radio 1.

‘Het is dus niet onlogisch dat een organisati­e dan op een gegeven moment die procedure voor de selectie van een opvolger in gang zet’, voegt Leterme daar nu aan toe. ‘Maar bij mijn weten is dat nog niet het geval. Zweden heeft correct zijn bijdrage betaald, iets wat Om Världen nog altijd betwist, en ik werk gewoon voort tot mijn mandaat afgelopen is.’ (lob, cv)

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium