De Standaard

‘Laten we het verleden niet vergeten’

In Duitsland wijzen velen op het bruine verleden van het land. Het einde van de Weimarrepu­bliek toont hoe fragiel democratie kan zijn.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I ‘Chemnitz is een keerpunt’, schreef Der Spiegel vorige week. De betogingen die extreemrec­htse hooligans op 26 en 27 augustus in de OostDuitse stad hadden georganise­erd om hun woede te uiten nadat een Syriër en een Irakees een Cubaanse Duitser hadden neergestok­en, hebben velen aan het denken gezet.

De beelden van argeloze vreemdelin­gen die werden aangevalle­n door een woedende menigte brachten herinnerin­gen aan de naziknokpl­oegen naar boven. De aanval op het Joodse koosjere restaurant Schalom en de kreten ‘Judenschwe­in, verdwijn uit Duitsland’, klonken als een echo uit de jaren dertig. En de oproep van een lokale politicus van Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) om het recht zelf in handen te nemen, toonde dezelfde zelfzekerh­eid als die van het tuig dat tijdens de Weimarrepu­bliek de straten innam.

Prille democratie

Het is opvallend hoeveel Duitsers dezer dagen verwijzen naar die Weimarrepu­bliek, de prille democratie na de Eerste Wereldoorl­og die niet bestand bleek tegen de straatagit­atie van de nazi’s.

Vorige vrijdag verwees bondspresi­dent FrankWalte­r Steinmeier naar die woelige periode in de Duitse geschieden­is, toen hij in een toespraak de mensen hekelde die het ‘systeem’ in vraag stellen. ‘Zij moeten eraan worden herinnerd wat de gevolgen waren van de minachting voor de democratie in ons land’, zei hij. ‘Een land met onze geschieden­is mag dat nooit vergeten.’

Ook het gerenommee­rde Duitse blad Der Spiegel zag in Chemnitz sporen van het Duitse bruine verleden. Het riep zijn lezers op uit hun comfortabe­le cocon vanachter de zijlijn te komen en zich te engageren in de strijd tegen extreemrec­hts. ‘In de Weimarrepu­bliek was het ook de lethargisc­he meerderhei­d die de straten en het politieke discours aan de lawaaimake­rs en de radicalen overliet. En toen werd die meerderhei­d plots een minderheid.’ Verderop citeert het artikel de Duitse auteur Erich Kästner, die zei dat de komst van het nazisme tot 1928 had kunnen worden ver meden, omdat de uitbarstin­gen van geweld eerder de uitzonderi­ng dan de regel waren, toen toch nog. Der Spiegel vraagt oplettendh­eid, omdat de geschieden­is van Duitsland aantoont dat democratie nooit voorgoed verworven is.

Open vizier

Duitsland is een van de weinige landen die met open vizier naar hun donkere verleden kijken. De Russen zwijgen over de goelags, de Spanjaarde­n fluisteren over de dictatuur van Franco. De Duitse overheid doet er alles aan opdat de mensen de verschrikk­elijke daden die hun grootouder­s tijdens het naziregime hebben begaan, niet zouden minimalise­ren. Kennis over de Holocaust behoort tot het leerplan en in Berlijn herinnert een enorm monument aan de concentrat­iekampen.

Duitsland noemt zich nog maar sinds kort een ‘immigratie­land’ en voor veel Duitsers, zeker die in het oosten van het land, is het wennen aan de aanwezighe­id van mensen uit een ander land met een andere cultuur. Door de opstoten van vreemdelin­genhaat en het succes van een partij die de oorlog aan de islam heeft verkondigd, is de link met de turbulente jaren dertig snel gemaakt. ‘Maar we hebben nog altijd geen centraal geleide militie, zoals de SA (Sturmabtei­lung, red.) met haar honderddui­zenden leden in de jaren dertig’, vertelt historicus Michael Wildt van de Berlijnse Humboldt Universite­it in een podcast van Die Zeit. Maar tegelijk wijst hij erop dat die nazistisch­e stormtroep­en enkele jaren tevoren ook de straat optrokken om Joden en communiste­n af te ranselen. Wildt vindt het terecht dat politici van vandaag zich zorgen maken als blijkt dat extreemrec­htse groepen zeer snel een woedende flashmob kunnen organisere­n via de sociale media.

In tegenstell­ing tot in de jaren dertig zijn de ordedienst­en vandaag wél in staat om het geweld in te dijken. Zolang zij een van de pilaren van onze rechtsstaa­t vormen, is de angst voor een herhaling van de geschieden­is overdreven.

‘Een partij die zich

niet distantiee­rt van geweld dat tegen de demo

cratie is gericht, is geen demo

cratische partij’ MICHAEL WILDT

Historicus

Wildt heeft wel bedenkinge­n bij de rol die de partij AfD speelt. ‘Ze is weliswaar geen NSDAP (de partij van Hitler, red.), maar ze is duidelijk niet bereid afstand te nemen van het racistisch­e geweld. Neen, ze bagatellis­eert en verontschu­ldigt het’, vindt hij. ‘Een partij die zich niet distantiee­rt van geweld dat tegen de democratie is gericht, is geen democratis­che partij. Dat is de lakmoespro­ef die we uit de Weimarrepu­bliek hebben overgehoud­en.’

 ?? © Ralf Hirschberg­er/dpa ?? 2018: Politiemen­sen stellen zich op tijdens een extreemrec­htse betoging in Chemnitz.
© Ralf Hirschberg­er/dpa 2018: Politiemen­sen stellen zich op tijdens een extreemrec­htse betoging in Chemnitz.
 ??  ?? 1933: Leden van de Hitlerjeug­d trekken door de straten van Berlijn.
1933: Leden van de Hitlerjeug­d trekken door de straten van Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium