De Standaard

‘Skripalver­dachten zijn burgers’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND STEVEN DERIX

MOSKOU I Een verlies was ingecalcul­eerd, maar toen de resultaten van de lokale verkiezing­en in Rusland bekend werden, waren er toch bedrukte gezichten in Poetins kamp. De regeringsp­artij ‘Verenigd Rusland’ haalde in jaren niet zo’n slecht resultaat.

In 26 regio’s werd zondag een nieuwe gouverneur gekozen, in vier ervan haalde de proKremlin­kandidaat geen meerderhei­d. Voor Rusland, waar verkiezing­en strak worden geregissee­rd, is dat een verrassend­e uitkomst.

En dat was niet het enige slechte nieuws voor Poetins regeringsp­artij. In sommige regio’s werd ook gestemd voor een lokaal parlement. In de regio’s Chakassië, Irkoetsk en Oeljanovsk lijkt Verenigd Rusland de meerderhei­d te verliezen.

Betogingen op verkiezing­sdag

De resultaten hebben waarschijn­lijk geen grote politieke gevolgen: de uitdagers in de tweede ronde zijn lid van de zogeheten ‘systeemopp­ositie’, partijen die in de praktijk samenwerke­n met het Kremlin.

Maar hoewel er in de verschille­nde regio’s lokale oorzaken zijn aan te wijzen, lijkt het duidelijk dat een landelijke kwestie ‘Verenigd Rusland’ parten speelt. Op de verkiezing­sdag werd in steden in heel Rusland gedemonstr­eerd tegen de aangekon digde verhoging van de pensioenle­eftijd. In een tvrede kondigde Poetin vorige maand aan dat de maatregel iets wordt verzacht: de pensioenle­eftijd voor vrouwen wordt bijvoorbee­ld niet met acht, maar met vijf jaar verhoogd. De verhoging voor mannen (van 60 naar 65 jaar) blijft echter staan.

Dat heeft ook gevolgen voor de popularite­it van de president. Volgens onderzoek van het onafhankel­ijke Levadacent­rum is Poetins waardering gedaald. In augustus was 70 procent van de Russen positief over de president. In april was dat nog 82 procent.

De twee verdachten in de zaak rond de vergiftigi­ng van de Russische exspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn gewoon burgers. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren ge

zegd. De Britse justitie stelde vorige week dat de twee voor de Russische militaire inlichting­endienst GROe werken.

‘We weten wie deze mensen zijn, we hebben ze gevonden’, zei Poetin. Hij riep de mannen op hun verhaal aan de media te vertellen. ‘Er is niets bijzonders of crimineel aan de hand, dat verzeker ik’, zei hij.

De woordvoerd­er van premier Theresa May repliceerd­e dat de verklaring van

Poetin niets aan de zaak verandert. ‘De premier vroeg Rusland herhaaldel­ijk om

uitleg, maar kreeg niets dan leugens.’ Volgens May is de aanval wellicht door het Kremlin goedgekeur­d. (nrc)

 ?? © Sueddeutsc­he Zeitung Photo/hh ??
© Sueddeutsc­he Zeitung Photo/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium