De Standaard

Komt hij of komt hij niet?

- MAARTJE SOMERS

Komt Donald Trump of komt hij niet? Volgens de Ierse regering heeft de Amerikaans­e president zijn bezoek aan Ierland geannuleer­d. Volgens het Witte Huis is dat nog lang niet beslist. Trump liet eerder dit jaar – totaal onverwacht – weten dat hij op de terugreis van Frankrijk naar Washington in Dublin zou stoppen. In Frankrijk woont hij op 11 november de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorl­og bij.

Het lijkt wel of Dublin het Witte Huis met de voortijdig­e aankondigi­ng de pap in de mond wilde geven. Het bezoek was immers bijzonder omstreden. Verscheide­ne politieke partijen kondigden betogingen tegen Trump aan. Ook Leo Varadkar was er – voor hij Iers premier werd – ronduit tegen.

Als premier zei hij evenwel ‘dat het ambt van Amerikaans president moet worden gerespecte­erd’. Maar dinsdag voegde hij er wel aan toe dat het moeilijk is een programma voor Trump samen te stellen omdat diens bezoek samenvalt met de inhuldigin­g van een nieuwe Ierse president. (rtr)

AMSTERDAM I De Verenigde Staten zijn schizofree­n geworden als het om klimaatbel­eid gaat. Het ene gezicht: dinsdag lekte uit dat Trumps Environmen­tal Protection Agency de norm wil afzwakken voor het lekken en affakkelen van het schadelijk­e broeikasga­s methaan (wat vooral bij het winnen van schaliegas gebeurt).

Het andere gezicht: maandag tekende de Californis­che gouverneur Jerry Brown een wet die de energiepro­ductie in zijn staat in 2045 uitstootvr­ij moet maken. Brown tekende ook een besluit waarin hij het streven naar een klimaatneu­traal Californië in 2045 vastlegde.

De wet SB 100 legt alleen dat doel vast, maar bevat geen sancties voor als het niet lukt. Toch is ze meer dan symbolisch. Californië – de vijfde economie ter wereld en de Amerikaans­e staat met de meeste inwo ners – stelt zich al sinds 2002 doelen om de uitstoot van broeikasga­s tegen te gaan, en kon die plafonds vaak voortijdig naar beneden bijstellen. De wet is de kroon op dat beleid.

Kritiek is er ook. De industrie vreest hoge energielas­ten. Voor sommige milieugroe­pen gaat SB 100 niet ver genoeg, omdat ook ondergrond­se CO2opslag en kernenergi­e vallen onder ‘uitstootvr­ij’ en omdat Californië voorlopig ook nog naar olie blijft boren. Maar veel experts achten de consistent­ie en de resultaten van het Californis­che klimaatbel­eid belangrijk­er: in juli dook de uitstoot van broeikasga­ssen twee jaar eerder dan gepland onder het niveau van 1990, terwijl de economie er sinds dat jaar met 26 procent gegroeid is.

Door Californië als klimaatkam­pioen te afficheren, steekt Brown niet alleen zijn tong uit naar Trump, wiens ‘walgelijke onwetendhe­id’ hij deze week in een interview met The Guardian het grootste obstakel voor klimaatbel­eid noemde. Brown zendt ook een boodschap aan de wereld. Gisteren begon in San Francisco de Global Climate Action Summit, een top over schone energie en klimaatpol­itiek. De conferenti­e is ook een etalage voor Amerikaans klimaatbel­eid, opdat de wereld begrijpt dat de VS niet samenvalle­n met Trump en klimaatont­kenning.

Trump brak met ‘Parijs’ en hij veegde Obama’s Clean Power Plan van tafel. Het laat onverlet dat schone energie in de VS in tien jaar tijd een exponentië­le groei doormaakte, en niet alleen in door Democraten geleide staten. Windenergi­e groeide het hardst in oliestaat Texas, zonneenerg­ie gaat hard in staten als North Carolina en Florida. Weliswaar maken zon en wind samen maar 9 procent uit van Amerika’s energiemix, maar tien jaar geleden was dat vrijwel nul.

NRC Handelsbla­d

‘Trumps walgelijke onwetendhe­id is grootste obstakel voor klimaatbel­eid’ JERRY BROWN

Gouverneur Californië

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium