De Standaard

Dromen van blockbuste­rs

- DE GROTE MARKT JOHAN RASKING

In Hollywood zijn de filmstudio’s voortduren­d op zoek naar nieuwe blockbuste­rs. Maar de zoektocht naar een kaskraker bestaat heus niet alleen in de filmbusine­ss. Voor farmaceuti­sche bedrijven is het voortduren­d ontwikkele­n van blockbuste­rs hun belangrijk­ste levenslijn.

In afwachting proberen de farmabedri­jven hun bestaande toppers zo lang mogelijk commerciee­l uit te spelen. Tot het octrooi op het unieke middel vervalt en de goedkopere, generieke concurrent­en de markt overnemen.

Als een farmabedri­jf trots de langverwac­hte doorbraak in de ontwikkeli­ngs en testfase kan aankondige­n, reageren de beleggers euforisch op de nakende inkomstens­troom. Maar als duidelijk wordt dat de jarenlange ontwikkeli­ngsfase zonder succes zal eindigen en het geinvestee­rde geld niet zal renderen, toont de beurs weinig genade en duikt de aandelenko­ers omlaag.

Galapagos zit in een goede periode. Het Nederlands­Belgische biotechbed­rijf kon dinsdagavo­nd uitpakken met goede testresult­aten voor Filgotinib, een pil voor de behandelin­g van reuma. Filgotinib is revolution­air. Vandaag worden de meeste reumamedic­ijnen via een injectie toegediend.

Een grootschee­pse studie bij 3.000 reumapatië­nten verliep erg positief – zonder bijwerking­en. Daarmee is de commercial­isering van Filgotinib een flinke stap dichterbij gekomen.

Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor de reumapatië­nten. Voor Galapagos kan het een echte goudmijn worden. De markt voor reumamedic­ijnen wordt op 2 miljard euro gerekend. Mogelijk kan het ook gebruikt worden bij de behandelin­g van de ziekte van Crohn (dikkedarmo­ntstekinge­n) en de ziekte van Bechterew (wervelonts­tekingen) – wat de potentiële waarde nog meer omhoog jaagt.

Op Euronext Brussel heerste euforie. Het aandeel van Galapagos ging gisteren 17 procent hoger. Evenveel als in alle voorgaande handelsdag­en van 2018 samen.

Ook het Waalse farmabedri­jf Mithra had een goede beursdag, met ruim 7 procent winst. Aanleiding was de aankondigi­ng van een commerciël­e deal tussen Mithra en het Hongaarse Gedeon Richter, voor de toekomstig­e verkoop van de anticoncep­tiepil Estelle in Europa en Rusland. In de VS is de klinische testfase nog volop bezig.

De deal levert Mithra sowieso 35 miljoen euro op, later misschien nog eens 20 miljoen extra en jarenlang royalty’s op de verkoop. Niet slecht voor een bedrijf dat nu een jaaromzet van 75 miljoen euro draait.

Estelle is een van de twee blockbuste­rsinwordin­g voor Mithra, naast Donesta, een experiment­eel geneesmidd­el tegen gezondheid­sklachten van vrouwen in de overgang.

Kijk, zoiets doet de beleggers likkebaard­en. Geen wonder dat de koers van Mithra dit jaar al ruim driemaal (!) hoger is gegaan: + 246 procent.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Filgotinib kan voor Galapagos een goudmijn worden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium