De Standaard

In een knoop

-

H et Pink Ribbonlint­je is nog maar aan zijn vierde editie toe, maar het is alsof het al veel langer bestaat. Het roze speldje dat solidarite­it uitdrukt met wie borstkanke­r heeft of heeft gehad, is elk najaar in vele winkelkete­ns te koop. En omdat er elke dag 29 Belgische vrouwen de diagnose ‘borstkanke­r’ krijgen, en ook nog eens 81 mannen op een jaar, zijn er elk jaar meer mensen die besluiten het lintje te dragen.

Meer bewustzijn over borstkanke­r, meer aandacht voor screenings: je kunt het alleen maar toejuichen. Dat steeds meer bekende mensen zich achter de actie scharen, is ook mooi. Dit jaar werd het lintje ontworpen door Raf Simons. Hij stelde het voor in New York, waar net de nieuwe Calvin Kleincolle­ctie van zijn hand werd voorgestel­d.

Simons was vereerd met de vraag. Hij zette het woord ‘heroes’ op het strikje, wat voor hem niet alleen op de patiënten slaat, maar ook op degenen die hen opvangen. Hun mannen of vrouwen, kinderen, familie, vrienden, collega’s, artsen en verplegers. Het is een mooie gedachte.

Mijn oog blijft elke keer haperen aan de ‘R’ die ook op het lintje staat

Maar mijn oog blijft elke keer haperen aan de ‘R’ die ook op het lintje staat, als handtekeni­ng van Raf Simons.

Het hoeft geen teken van Simons’ ego te zijn, merkt een collega terecht op. Misschien zullen mensen die er niet over peinzen roze te dragen, wel een collector’s item met de signatuur van de couturier willen kopen – een goede zaak voor Pink Ribbon. Maar met het lintje toon je dat je even hebt gedacht aan de honderddui­zend Belgen die borstkanke­r hebben. Daar zou die ‘R’ geen verschil in mogen maken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium