De Standaard

Artiesten en uitgevers winnen in Europees Parlement

Is het internet nu om zeep? Het Europees Parlement gaf woensdag groen licht aan de hoogst omstreden hervorming van het auteursrec­ht.

- DOMINIQUE DECKMYN

De uitgevers van nieuws en de muziekindu­strie jubelen: zij haalden gisteren onverhoopt toch nog hun buit binnen. Zij rekenen op deze hervorming om het evenwicht op de markt te herstellen. Want nu gaan de ‘lusten’ van het internet – de reclameink­omsten – in steeds grotere mate naar een handvol grote (Amerikaans­e) bedrijven zoals Google en Facebook. Die internetpl­atforms lokken het publiek deels met muziek, video en nieuws. Gewapend met een sterke Europese wetgeving hoopten zowel de muziekindu­strie als de nieuwsmedi­a betere overeenkom­sten te kunnen sluiten. Resultaat: meer geld voor Europese artiesten en journalist­en, afkomstig uit de vetpotten van Google en Facebook.

Maar vorige lente groeide de weerstand. Het artikel 13 van de tekst stelt internetbe­drijven verantwoor­delijk voor de muziek en video’s die hun gebruikers uploaden. Dat zou leiden tot het overal opduiken van geautomati­seerde filters of ‘censuurmac­hines’, waarschuwd­en internetac­tivisten. En het artikel 11 creëert een nieuwe vorm van auteursrec­ht, het Uitgeversr­echt. Critici vreesden dat de uitgevers daar misbruik van zouden maken door geld te vragen voor elke link naar hun artikels – een ‘linkbelast­ing’. Onder invloed van die schrikscen­ario’s wees het Europees Parlement in juli het verslag van de Duitser Axel Voss (EVP) over de hervorming af. Die afwijzing gaf het Parlement de kans om de tekst bij te werken. En sommige van de ongeveer 250 voorgestel­de amendement­en, maakten korte metten met artikel 11 en 13. De hervorming dreigde inhoudsloo­s te worden.

Maar het liep anders. Axel Voss stelde zelf een aantal amendement­en voor, wat een deel van de twijfelaar­s geruststel­de. Internetli­nks vallen niet onder de tekst, zo wordt verduideli­jkt, en kunnen dus niet worden belast. En artikel 13 is niet van toepassing op kleine of opstartend­e websites, en voert dus geen algemene webfilteri­ng in. Die bijsturing deed blijkbaar voldoende twijfelaar­s overstag gaan.

Al is er eigenlijk nog niets beslist. De Europese Commissie en de Europese Raad keurden eerder al afwijkende versies van de tekst goed. Nu moeten Parlement, Commissie en Raad gezamenlij­k tot een compromist­ekst komen, liefst vóór het einde van de huidige legislatuu­r. Maar dat lijkt plots toch weer een haalbare kaart.

Of het uitgeversr­echt inderdaad leidt tot een sterkere onderhande­lingsposit­ie, en vervolgens tot een flinke geldstroom van Google naar die uitgevers, zal nog moeten blijken. Tegenstand­ers van het artikel 11, zoals Europarlem­entslid Marietje Schaake (D66), zijn niet overtuigd: volgens haar heeft het uitgeversr­echt ‘geen enkel aantoonbaa­r positief effect’. En Anneleen Van Bossuyt (NVA) zag in de bijgewerkt­e tekst nog steeds het gevaar op een ‘linkbelast­ing’ die kranten zouden kunnen eisen van kleine websites. Zij zegt in een mededeling te hopen dat de Europese Raad, tijdens de komende onderhande­lingen, ‘de linkbelast­ing schrapt’.

Critici vreesden dat uitgevers een ‘linkbelast­ing’ zouden vragen voor elke link naar hun artikels

De uitgevers van nieuws en de muziekindu­strie rekenen op deze hervorming om het evenwicht op de markt te herstellen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium