De Standaard

Caermerskl­ooster in Gent wordt kunsthal

Het Caermerskl­ooster krijgt een nieuwe invulling. Het mikt voortaan op talentontw­ikkeling en betere presentati­ekansen voor beeldende kunstenaar­s.

-

Het Caermerskl­ooster, een dertiendee­euws pand in het Patershol in Gent, was lange tijd een goed draaiende tentoonste­llingsplek van de provincie OostVlaand­eren. Vanaf januari 2019, als de verbouwing­swerken achter de rug zijn, heropent ze als kunsthal.

Begin 2018 deed de stad Gent een open oproep voor een nieuwe invulling. Er kwam een duoproject uit de bus: een verbond tussen Nucleo, de organisati­e die 150 kunstenaar­sateliers in Gent beheert, en het collectief Smoke & Dust. Ze worden de nieuwe artistieke uitbaters van het Caermerskl­ooster. Samen werken ze een nieuw presentati­e en ontwikkeli­ngsplatfor­m uit voor beeldende kunst in Gent.

De nieuwe kunsthal moet vol gens de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) ‘een brug slaan tussen artistieke talenten en de grote cultuurhui­zen, galeries, musea en het ruime publiek’.

Hoe dat in zijn werk zal gaan? Alvast niet via klassieke tentoonste­llingen, zegt Tim Bryon van Smoke & Dust. ‘De aard en de beleving van de presentati­es zal anders zijn dan in een museum. Er zal volop geëxperime­nteerd en uitgeprobe­erd worden.’

Geest van de werkplek

Nucleo heeft zelf zijn eigen toonmoment­en in de Gentse kunstenaar­sateliers, maar die zullen niet opgaan in de nieuwe werking. Bryon: ‘Het Caermerskl­ooster is een publieke plek, geen atelier. Wat we wel ambiëren, is de geest van de werkplek verhuizen naar de Kunsthal. Zo kan het zijn dat er een collectief werkt aan work in progress, terwijl wat verderop een tentoonste­lling te zien is. Die twee dynamieken willen we behouden.’ In november wordt het tentoonste­llingsprog­ramma bekendgema­akt.

In de aanloop naar het openingswe­ekend van 25 tot 27 januari 2019 zijn er al lezingen, debatten en presentati­es gepland. Te Croxhapox, het experiment­ele Gentse kunstenhui­s dat al dertig jaar zonder uitvalsbas­is zit, wordt de eerste resident.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium