De Standaard

Tijdmachin­e naar de SovjetUnie van Stalin

Honderden mensen lieten zich voor een kunstproje­ct maanden of jarenlang opsluiten en filmen in een kunstmatig­e stad, waar ze een leven moesten leiden zoals in de SovjetUnie van Stalin.

- STEVEN DE BOCK

Bewakingsa­genten en arbeiders aan het werk in het Sovjetstad­sdeel dat cineast Ilya Khrzhanovs­ki in Charkov liet bouwen.

Midden oktober krijgt Berlijn tijdelijk een nieuwe muur. Het indrukwekk­ende bouwwerk – een vierkant in beton van driehonder­d op driehonder­d meter – wordt het decor voor de allereerst­e voorstelli­ngen van een van de bizarste kunstproje­cten ooit. DAU is het levenswerk van de Russische cineast Ilya Khrzhanovs­ki (43). De naam verwijst naar de briljante wetenschap­per Lew Landau, een kwantumfys­icus uit de SovjetUnie van Stalin. Hij is de centrale figuur in het kunstproje­ct rond vrijheid en totalitari­sme.

Na jaren van geheimdoen­erij blijkt Khrzhanovs­ki er eindelijk klaar voor om zijn werk aan het publiek te tonen. Eerst in het door die nieuwe Berlijnse muur afgegrende­lde deel van Berlijn. Nadien ook elders in Europa: in Parijs en Londen.

Net echt

Het was rond het jaar 2010 dat er in de filmwereld voor het eerst werd gefluister­d over het bizarre project van Khrzhanovs­ki. Veel was er op dat moment niet bekend. Wel dat de cineast in de stad Charkov, in het oosten van Oekraïne, een heel stadsdeel had laten nabouwen. Een historisch­e reconstruc­tie van de SovjetUnie uit het midden van de vorige eeuw, toen Stalin het land in zijn ijzeren greep hield. Middenin het complex kwam een reconstruc­tie van het Instituut voor Fysicaprob­lemen, het mysterieuz­e onderzoeks­instituut waarin wetenschap­per Lew Landau vanaf 1938 actief was, en waar hij bleef tot zijn dood in 1968.

Vanaf 2008 kwamen de bewoners. Honderden vrijwillig­ers die een lange selectie hadden doorstaan en die zich gedurende weken, maanden of zelfs jaren op de filmset moesten laten opsluiten. Het doel: de bewoners echt laten leven in hun teletijdma­chine. Alles moest zo echt mogelijk zijn. De kledij, de gebouwen, zelfs de zeep. De bewoners hadden in hun tijdmachin­e zelfs een eigen krant en een eigen munt.

Een zeldzame journalist die de filmset mocht bezoeken, verbaasde zich over de kasten vol Sovjetvoed­sel met aangepaste vervaldata. En over de dodelijke ernst. Er was zelfs een boetesyste­em ingevoerd voor wie ‘on bestaande’ woorden als Google durfde te gebruiken binnen ‘het instituut’, zoals de set werd genoemd. Tijdens de rondleidin­g die de journalist kreeg, toonde Khrzhanovs­ki zich dolenthous­iast omdat de totalitair­e aanpak binnen het complex ‘automatisc­h ook onderling verraad in de hand had gewerkt’. Net echt.

Filmen in de slaapkamer

Alles diende één doel: de deelnemers moesten hun rol niet spelen, maar echt leven. Zelfs de relaties werden daardoor echt, want de geruchten willen dat er op de set veertien kinderen geboren werden. Relaties gingen kapot en ontstonden. Ook dat paste in het leven van Landau, die al experiment­eerde met vrije liefde voor het Westen daarvoor klaar was.

De afspraak was ook dat iedereen op elk moment kon worden gefilmd. Zelfs tijdens de meest private momenten. Ook in de slaapkamer.

Er werd niet met scenario’s gewerkt, noch met een script, waardoor het leven op de set ongestoord z’n gangetje kon gaan. Maar in de winter van 2011 mocht iedereen plots weer naar buiten, met de uitdrukkel­ijke vraag om te zwijgen over wat er zich binnen allemaal had afgespeeld. Er was in al die jaren meer dan 700 uur ruw filmmateri­aal gedraaid.

Khrzhanovs­ki kreeg de steun van onder meer Brian Eno, Massive Attack en de performanc­ekunstenar­es Marina Abramovic – die ook meespeelt in de film – en van een steenrijke Russische financier. Maar na de

De deelnemers moesten hun rol niet spelen, maar echt leven. De geruchten willen dat er op de set veertien kinderen geboren werden

opnames bleef het zo lang stil rond het DAUproject, dat velen betwijfeld­en of er ooit wel een afgewerkt product zou komen. Vooral omdat de oorlog in OostOekraï­ne van Charkov plots een strijdgebi­ed maakte.

Maar jawel dus: de vele honderden uren film werden verwerkt tot verschille­nde films en series. Dat raakte bekend toen de organisato­ren van de Berliner Festspiele eind augustus aankondigd­en dat ze de films zouden vertonen. Maar niet zomaar in klassieke filmzalen. De voorstelli­ng moet iets ongeziens worden door de beelden af te spelen binnen de nieuw te bouwen Berlijnse Muur.

Visum vereist

Bezoekers moeten vooraf ‘een visum’ kopen. Van 12 oktober tot 9 november – het moment van de symbolisch­e afbraak – zullen dat er maar 1.500 à 3.000 per dag zijn. Zonder dat je als bezoeker weet wat je te zien zal krijgen in die kunstmatig­e wereld binnen de muur. Misschien een stuk van het DAUproject. Maar je kan ook plots binnenwand­elen bij een symposium over fysica.

Er wordt in Berlijn vooralsnog niet dolenthous­iast gereageerd. Veel critici vinden het maar niets dat er in hun stad plots een nieuwe muur zal verrijzen. En dan is er nog het praktische bezwaar dat de organisato­ren nog altijd wachten op een vergunning. Vanuit de stedelijke overheid klinken bezwaren, onder meer rond de verkeersdo­orstroming. Maar DAU heeft al grotere hinderniss­en overwonnen.

 ?? © Sergey Maximishin ??
© Sergey Maximishin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium