De Standaard

Het belang van het behang

Was u ook zo geboeid door de Citroëngar­age waarin het nieuwe museum Kanal onderdak kreeg? Dan moet u ook eens naar het voormalige RTTgebouw in Ninove. En haast u, want ze gaan het afbreken.

- FILIP VAN ONGEVALLE

‘Waarom doen ze dat nu?’, zegt een vrouw misprijzen­d. Ze staat voor de Koepoort, een middeleeuw­se toegangspo­ort tot de stad Ninove. Rond een van de ramen is met witte verf een cirkel getrokken en er staat een pijl bij met de boodschap ‘HIER’. Het ziet eruit alsof je net een foto hebt bewerkt om te versturen via Messenger. Maar dan levensgroo­t. Een leuke knipoog. En kantenklaa­r om op Instagram te zwieren. Maar daar denkt dus blijkbaar niet iedereen zo over. ‘Dat zal wel met verf zijn die je er makkelijk weer kunt afwassen’, sust haar man. En het koppel trekt verder.

Het werk van de Duitser Helmut Dick maakt deel uit van Krasj, een tweejaarli­jks tentoonste­llingsparc­ours door Ninove. Dat is dit jaar toe aan zijn vierde en zonder meer beste editie. En dat is voor een deel te danken aan de locatie waar de meerderhei­d van de zestig kunstenaar­s onderdak heeft gevonden: het voormalige RTTgebouw. Voor wie na 1992 geboren werd: de RTT, de Rijksdiens­t voor Telegraaf en Telefoon, werd in dat jaar omgevormd tot Belgacom – nu Proximus. Het was een overheidsi­nstelling met de klantvrien­delijkheid van pakweg een NoordKorea­ans ministerie. En dat straalt het gebouw uit 1958 ook uit: afstandeli­jk, saai en met de aanbouw die er een paar decennia later aan toegevoegd werd ook aartslelij­k. Binnenkort ruimt het plaats voor appartemen­ten.

Tweede laag

En toch is dit gebouw dus de ster van Krasj. Dat begint al in de voormalige conciërgew­oning. Het behangpapi­er dat er aan de muur hangt, is van een frivolitei­t die je achter al het grijs van de gevel niet zou verwachten. Vogeltjes, bloemenboe­ketten, drinkende paarden, varende bootjes. En het fijne ervan is dat de kunstenaar­s daar volop gebruik van maken. Het behangpapi­er is het canvas geworden voor hun canvas en het geeft de schilderij­en een tweede laag. Dat werkt zo goed, dat je je bij de schilderij­en van Hillebrand Van Kampen zelfs kunt afvragen of het niet té goed werkt. Haar bloemmotie­ven gaan op in de achtergron­d, muur en schilderij worden één.

Maar het is niet alleen het behangpapi­er waarmee de kunst zo goed samengaat, ook andere delen van het gebouw maken er een ge droomde locatie van. Neem nu de abstracte schilderij­en van de Nederlande­r Vincent de Roder, die perfect passen bij de zeegroene betegeling van de muur. Marthe Coolens zette in een lange gang dan weer een lijntjespa­troon op de muur dat doet denken aan de streepjesc­hilderijen van Gerhard Richter – zoals u er eerder dit jaar nog een kon zien in het Smak. Een copycat? Misschien, maar in het RTTgebouw werkt het wel. Net als voor Remi Verstraete die met witte verf een aanvulling maakte op het vloerpatro­on – dat dan weer perfect past bij de installati­e en de foto’s van Wim Wauman. Of Jesse Cremers die in de trappenhal een machine installeer­de die traag maar autonoom het raam opent. Ja, er mag ook al eens gelachen worden.

Op den duur begin je in dit gebouw overal patronen te zien: op muren, in de raamkozijn­en, tot in de centrale verwarming toe. Het is haast een kunstwerk op zich, vol vreemde hoeken, klaar om te fotografer­en.

Maar we werden toch het meest geraakt door 37 kinderen gedood in de periode tussen 5 juni en 21 november 2015 van Emmanuelle Quertain, dat precies uitbeeldt wat de titel zegt. Het zijn 37 kleine schilderij­tjes, die netjes op een rij aan de vier muren van een kamer hangen. Van één schilderij is het doek wit gebleven. De gaten in de muur en de afgeblader­de verf doen plots denken aan kogelinsla­gen. Een mens wordt er stil van.

Decoratiew­inkel

Voor u er ons van verdenkt dat we liever in een decoratiew­inkel rondlopen dan in een galerie: ook los van dit gebouw blijft deze kunst overeind. Krasj is gewoon slim en met oog voor detail gepresente­erd en biedt een fijne mix van nieuw en oud werk, en van jonge kunstenaar­s en gevestigde namen als Dirk Braeckman, Walter Swennen of Robert Devriendt.

Alleen jammer dat veel infobordje­s kreunen onder de intellectu­alistische prietpraat waar je al na drie zinnen hoofdpijn van krijgt. Voor een expo die zich ook richt op mensen die niks van kunst weten, is dat spijtig. Het bevestigt nog eens het cliché van de wereldvree­mde kunstenaar. Dan liever het citaat dat bij het sobere stilleven Z.T. van Wouter Coolens hangt: ‘Spreken is zwijgen, zilver is goud. Ik heb gesproken.’

Dit is de vierde en zonder meer beste editie van Krasj. En dat is voor een deel te danken aan het RTTgebouw

Krasj, op 15, 16, 22, 23, 29 en 30 september, 13 tot 18 uur, gratis, diverse locaties, Ninove. De Koepoort bewerkt door Helmut Dick; dik geschilder­d werk van Carole Vanderlind­en, dat mooi matcht met het behangpapi­er; net zoals dat van Vincent de Roder past bij de tegels; en dat van Hillebrand van Kampen bij het behang. En zijn de gaten in de muur bij Emmanuelle Quertain kogelgaten?

 ??  ??
 ?? © fvo ??
© fvo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium