De Standaard

Oudste tekening is Afrikaans

In de Blombosgro­t in ZuidAfrika is een tekening gevonden van zeventigdu­izend jaar oud. Dat is ongeveer dubbel zo oud als de eerste Europese grotkunst.

- PIETER VAN DOOREN

Lang hebben archeologe­n en cultuurhis­torici gedacht dat de symbolisch­e kunst een uitvinding is van de moderne mens, Homo sapiens sapiens, en dat diens oudste uitingen te vinden waren in de grotkunst in Europese vindplaats­en zoals Altamira, Lascaux, Chauvet.

Er was wel een mosselsche­lp met zigzagkras­sen uit Java van een half miljoen jaar geleden, gemaakt door een eerdere mensensoor­t, Homo erectus, maar dat was de uitzonderi­ng die de regel bevestigde. Cultuur was iets voor de moderne mens. Hooguit had ook diens neefje de neandertha­ler een beetje aan cultuur gedaan, maar veel meer dan wat stuifmeel van kleurige bloemen in een Israëlisch graf had die niet achtergela­ten.

Niets van. In de Blombosgro­t, aan de kust bij Kaap de Goede Hoop, haalden archeologe­n de jongste jaren doorboorde zeeslaksch­elpen voor een halssnoer boven, en brokken oker die bekrast waren met een zigzagmoti­ef, zoals wij nu een oppervlak in een tekening zouden arceren. Die waren tussen zeventig en honderddui­zend jaar oud. Minstens dertigduiz­end jaar ouder dus dan de oudste abstracte en figuratiev­e kunst uit Europa, ZuidoostAz­ië en elders in Afrika.

Nu melden de onderzoeke­rs in Nature dat ze in dezelfde laag een stuk gesteente vonden waarop met oker is getekend. Eveneens een arcering, zo te zien. Al spreken archeologe­n met gevoel voor publicitei­t al van ‘de oudste hashtag’. De negen lijntjes lijken willekeuri­g getrokken, maar als je aanneemt dat de steen deel uitmaakte van een groter patroon, en de lijntjes doortrekt, komt er inderdaad een soort arcering tevoorschi­jn. Volgens de onderzoeke­rs is die gemaakt met een krijtje met een punt van een paar millimeter breed – een ‘wasco’, maar dan van oker.

Kunst of droedels?

De precieze laag waarin de steen is gevonden, werd op 73.000 jaar gedateerd. De steen zelf is van silcrete, een soort zandsteen waarin zand en grind aan elkaar gecementee­rd zijn door opgelost en weer neergeslag­en siliciumdi­oxide (het hoofdbesta­nddeel van zand). Dergelijke stenen werden door onze voorouders gebruikt om er werktuigen mee te maken. Het stuk waarop de tekening werd gevonden, komt waarschijn­lijk van de productie van werktuigen.

De hamvraag: zijn die lijntjes bewust en met bedoeling getrokken – getekend – of zijn het alleen maar droedels, gedachtelo­ze krabbels? Anders gesteld: wat is dat eigenlijk, een symbool, kunst, cultuur? Was dit patroon even toevallig als wat een paard produceert als je zijn staart in de verf doopt, of kwamen er hogere hersenproc­essen bij kijken? En hoe kun je dat uitmaken?

Om na te gaan of de lijntjes bewust getrokken waren, gingen de onderzoeke­rs aan de slag met gepunte krijtjes uit oker, met stukken oker met een scherpe rand, met penseeltje­s (ze zeggen er niet bij of die van paardenhaa­r waren) en verschille­nde concentrat­ies van okerpoeder in water. Dan vergeleken ze hun resultaten onder de microscoop chemisch en tribologis­ch met het origineel. (Tribologie is de wetenschap van wrijving en slijtage.)

Conclusie: de steen werd eerst glad gewreven en de tekening werd vervolgens aangebrach­t met een ge punt staafje oker. Dat vind je niet in de natuur. Het motief werd dus wel degelijk met voorbedach­ten rade aangebrach­t.

Dat hetzelfde motief, met wel twintig lijnen, ook in een eerder gevonden brok oker werd gekrast, versterkt alleen maar de conclusie: dit gebeurde bewust. Hier was een kunstzinni­g iemand aan de slag.

Archeologe­n met gevoel voor publicitei­t spreken nu al van ‘de oudste hashtag’

 ?? © Magnus Haaland ?? In deze grot aan de zuidkust van ZuidAfrika vonden onderzoeke­rs de oudste bewuste tekening ter wereld (opgelet, dit is een opengevouw­en panoramisc­h beeld).
© Magnus Haaland In deze grot aan de zuidkust van ZuidAfrika vonden onderzoeke­rs de oudste bewuste tekening ter wereld (opgelet, dit is een opengevouw­en panoramisc­h beeld).
 ?? © Henshilwoo­d ?? Als je het patroon op de steen doortrekt, wordt het een arcering. Meer zelfs: een bewust aangebrach­te arcering.
© Henshilwoo­d Als je het patroon op de steen doortrekt, wordt het een arcering. Meer zelfs: een bewust aangebrach­te arcering.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium