De Standaard

Pottenbakk­er was ook vrouwenber­oep

Pottenbakk­en was in de antieke oudheid een mannenbero­ep. Maar van één vrouw weten we nu dat ze een meesterpot­tenbakster was. Omdat ze er het lijf voor had.

-

Aan een pot kun je niet zien welk geslacht de maker ervan had. Maar in alle teksten die we hebben over het oude Griekenlan­d, komen geen pottenbaks­ters voor. Griekse archeologe­n hebben nu, via een omweg, toch één vrouw gevonden die dat patroon doorbrak. Ze leefde op Kreta, ergens tussen 900 en 650 voor Christus. De Minoïsche beschaving was toen al voorbij, en de Griekse cultuur ging door haar ‘donkere eeuwen’ – al waren die niet helemaal donker, in die periode ontstonden de literaire meesterwer­ken van Homeros.

Het skelet van de vrouw werd ontdekt op de begraafpla­ats Orthi Petra, op de helling van de berg Ida, waar volgens de legende oppergod Zeus geboren werd. Vandaag ligt er het stadje Eleutherna. De begraafpla­ats bevat ook het oudste bekende graf voor een ‘onbekende soldaat’, uit 670 voor Christus. En een model voor een brandstape­l, helemaal zoals door Homeros beschreven werd.

Aan haar botten te zien was deze vrouw veel gespierder dan de andere vrouwen op die begraafpla­ats, vooral rechts. Hoewel ze slechts 45 of 50 jaar moet zijn geweest, was het kraakbeen Pot uit het museum van Eleutherna. Van een vrouw?

in haar knieën en heupen al volledig weggeslete­n.

De onderzoeke­rs vroegen zich af welke levenslang­e bewegingen tot zo’n resultaat konden leiden. Ze deden met een modern skelet de bewegingen na van ‘typisch vrouwelijk­e’ bezigheden: brood bakken, kleren wassen, weven, graan oogsten. Niets klopte. Tot iemand aan pottenbakk­en dacht: krachtig kneden met de handen, voortduren­d tegen de schijf schoppen om ze aan het draaien te houden, constant naar één kant leunen om de draaiende kleiklomp vorm te geven. Ze vroegen een ervaren keramiste uit de buurt om model te spelen en lieten de biomechani­ca los op haar bewegingen. En jawel.

De kraakbeens­lijtage betekent dat de vrouw het werk haar hele leven moet hebben gedaan. Ze moet het meesterniv­eau in haar beroep hebben bereikt, vertelden de archeologe­n op een conferenti­e in het museum van Eleutherna, waar hun verhaal werd genoteerd door de nieuwsreda­ctie van Science. (pvd)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium