De Standaard

Stijging zeespiegel ‘valt mee’

- Land van Saeftinghe

Klimatolog­en vreesden dat eind deze eeuw tot 90 procent van de moerassen in kustgebied­en verzwolgen zouden zijn. ‘Niet zo. Ze zullen meegroeien met de zeespiegel’, zegt Stijn Temmerman (Universite­it Antwerpen) in een persmedede­ling. Hij werkte mee aan een groot internatio­naal onderzoek dat nu gepublicee­rd wordt in Nature.

Gebieden zoals het Verdronken Land van Saeftinghe en mangrovebo­ssen hebben een grote ecologisch­e waarde. De onderzoeke­rs inventaris­eerden ze wereldwijd, en voorspelle­n dat hooguit 30 procent verloren gaat als we niets doen. Met goed beheer kunnen ze zelfs met 60 procent toenemen. Onder andere uit het Verdronken Land van Saeftinghe blijkt immers dat ze vaak het tempo van de voorspelde zeespiegel­stijging zullen kunnen volgen door sediment op te vangen en daarboveno­p nieuwe planten te laten groeien.

Temmerman: ‘Het grootste probleem is vaak niet de stijging van de zeespiegel, maar door mensen gebouwde dammen, wegen en woningen, die beletten dat slikken en schorren ook achteruitw­ijken. We moeten nu al plannen maken om onze infrastruc­tuur landinwaar­ts te verschuive­n, om ruimte te maken voor natuurlijk­e kustgebied­en. Die zorgen voor een duurzamere kustverded­iging.’

Op lokale schaal wordt dat in Vlaanderen en Nederland al toegepast, onder andere door de geplande ontpolderi­ng van de Hedwige en Prosperpol­der nabij de Scheldemon­ding – na dertien jaar tegenspart­elen van de Nederlande­rs – en door het Sigmaplan, dat de Schelde en haar zijriviere­n in Vlaanderen meer ruimte geeft. (pvd)

 ?? © rr ?? Poetslipvi­sjes hebben heel kleine hersenen, maar slagen toch voor de spiegeltes­t.
© rr Poetslipvi­sjes hebben heel kleine hersenen, maar slagen toch voor de spiegeltes­t.
 ?? © rijkswater­staat ??
© rijkswater­staat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium