De Standaard

‘Ik denk dat ik Trump zou kunnen verslaan, want ik ben even hard als hij maar wel slimmer’

De procedure van 2.000 coöperante­n tegen Arco en Belfius komt pas in 2021 voor de Brusselse rechtbank.

-

‘handsfree’: de machinist aan boord controleer­t alleen nog. Rijden en remmen doet de trein zelf.

Stiptheid

In 2025 gaan bij wijze van spreken alle remmen los. Dan rijden er vracht en passagiers­treinen en ook hogesnelhe­idstreinen autonoom, ook in de meest vergaande vorm: er hoeft helemaal geen rijdend personeel meer aan boord te zijn. De bedoeling is dat op termijn ook de Thalys, die Parijs met Brussel en Amsterdam verbindt, autonoom wordt.

Frankrijk maakt daarmee een grote sprong vooruit. Wereldwijd staat de ontwikkeli­ng van de zelfrijden­de trein nog in de kinderscho­enen. Alleen in Australië wordt er al serieus mee geëxperime­nteerd op het spoor. Japan en China zijn bezig met de ontwikkeli­ng.

Volgens Guillaume Pepy heeft de klant er baat bij. Want een autonome trein rijdt volgens de SNCF slimmer, efficiënte­r en volgens een veel effectieve­re dienstrege­ling. ‘We kunnen straks 30 procent meer treinen laten rijden. De stiptheid zal enorm omhooggaan. En deze autonome treinen verbruiken 15 tot 20 procent minder energie.’ Dat is ook van economisch belang. Méér treinen betekent ook meer vracht en meer passagiers, verwacht de SNCF.

Door de trein van de toekomst te maken moet de concurrent­ie op achterstan­d worden gezet. In Frankrijk komen er nieuwe aanbieders op het spoor. En prijsvecht­ers in de luchtvaart én de auto blijven ook geduchte concurrent­en. ‘Maar vliegtuige­n zijn vervuilend en auto’s staan steeds langer De topbankier van JP Morgan Chase, JAMIE DIMON, besefte al snel na zijn uitspraak over een eventuele politieke carrière dat die niet zo verstandig was (op Bloomberg) in de file’, zegt Pepy.

De nieuwe treinen zullen niet allemaal 100 procent zelfstandi­g zijn. Er komt de ‘handsfree’ trein met een controlere­nde machinist in de bestuurder­sruimte. Er komt ook een zelfstandi­ge trein waarbij nog wel een ‘chef ’ ergens aan boord is, die kan ingrijpen. De compleet autonome trein, ‘grade of automation 4’, hoeft in principe niemand meer aan boord te hebben. ‘Maar dat wil niet zeggen dat er nooit meer een machinist op die trein komt’, zei Pepy gisteren. ‘Als blijkt dat het publiek daar toch behoefte aan heeft, kunnen we iemand mee laten reizen.’

De spoorconso­rtia zijn zich ervan bewust dat de psychologi­sche factor cruciaal is. ‘Het is net als bij zelfstandi­ge auto’s: als er geen chauffeur of conducteur is, moet de reiziger blindeling­s kunnen vertrouwen op de techniek. Dat is essentieel’, zei topman Heiko Carrie van Bosch, dat de sensoren, camera’s en radars levert. ‘Vertrouwen moet groeien. En dat gebeurt als hun ervaringen met die trein positief zijn.’

De SNCF nam drie bedrijven in de arm om de veiligheid – inclusief cyberveili­gheid – van de nieuwe trein te garanderen. ‘De psychologi­sche acceptatie van de reiziger is cruciaal’, aldus SNCFtopman Pepy.

BRUSSEL I Het advieskant­oor Deminor heeft in 2015 namens 2.000 Arcocoöper­anten de bank Belfius, de staat, Arco en voormalig Arcotopvro­uw Francine Swiggers gedagvaard. Het is niet de enige Arcorechts­zaak in wording. Later spande ook advocaat Geert Lenssens procedures aan namens ontevreden coöperante­n.

Omtrent de dagvaardin­g van Deminor zijn er al conclusiet­ermijnen uitgewisse­ld. Maar het In totaal passeren er jaarlijks is dus nog drie jaar wachten, tot 2021, vooraleer de eigenlijke debatten voor de rechtbank zullen plaatsvind­en.

Volgens Erik Bomans van Deminor kan er bij de behandelin­g meteen verdere vertraging optreden, als er wordt gepleit om deze zaak samen te voegen met die van de procedureL­enssens.

Of deze procedures een mogelijke beursgang van Belfius kunnen verstoren, is een andere vraag. Alvast Arco verwacht geen problemen. De federale regering besloot trouwens eerder deze week om de beursgang van Belfius uit te stellen.

De procedure van Deminor staat los van de discussie over mogelijke staatssteu­n voor de coöperante­n. De inzet is of destijds de voorganger­s van Belfius de spaarders correct hebben ingelicht over het aandelenri­sico dat ze liepen en of die spaarders het juiste profiel hadden om zo’n risico te nemen.

Geen schikking

Deminor pleitte in het verleden voor een schikking. Maar het is voor Belfius niet evident om alleen een schikking te treffen voor de 2.000 coöperante­n die procederen. Dat riskeert kwaad bloed te zetten bij de 700.000 andere coöperante­n. (pdd)

‘We kunnen straks 30 procent meer treinen laten rijden’ GUILLAUME PEPY

Voorzitter SNCF

via de Zeebrugse haven.

 ??  ??
 ?? © ap ?? 2,8 miljoen voertuigen
© ap 2,8 miljoen voertuigen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium