De Standaard

‘De grote onzekerhei­d is de koopkracht van de Britten na de Brexit’

De schrik voor de Brexit zet voorlopig geen rem op nieuwe investerin­gen in de autooversl­ag in de haven van Zeebrugge. ICO baat daar na een uitbreidin­g de grootste autotermin­al ter wereld uit.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

ZEEBRUGGE I Internatio­nal Car Operators (ICO) heeft 50 miljoen euro geïnvestee­rd in een ambitieuze uitbouw van zijn autotermin­al in de haven van Zeebrugge. Met een oppervlakt­e van 300 hectare is het meteen het grootste autooversl­agbedrijf ter wereld geworden, stelt topman Marc Adriansens. Aan de kaaien kunnen tot 16 autoschepe­n tegelijk behandeld worden. ICO is goed voor driekwart van de totale autotrafie­k in Zeebrugge.

De beslissing om de terminal uit te breiden werd genomen nadat de Britten al voor de Brexit hadden gekozen. Volgens de ceo van ICO verwacht het bedrijf ondanks de Brexit heel wat groei van de autotrafie­k de komende jaren omdat Zeebrugge opgang maakt als Europese draaischij­f voor de distributi­e van zowat alle Japanse automerken. ICO is trouwens volledig in handen van het Japans logistiek concern NYK. Met een vloot van meer dan 100 autoschepe­n is dat veruit de grootste autorederi­j ter wereld.

Voor de haven van Zeebrugge is de investerin­g bij ICO een opsteker in het licht van de Brexit. De toekomst van de autotrafie­ken in de kusthaven is sterk gelinkt aan het reilen en zeilen van het Verenigd Koninkrijk. Volgens haventopma­n Joachim Coens zijn 1 miljoen van de in totaal 2,8 miljoen voertuigen die jaarlijks via Zeebrugge passeren, gelinkt aan het Verenigd Koninkrijk. Daarvan passeren er 500.000 via ICO.

De topman van de Zeebrugse haven maakt zich er niet zozeer zorgen over of de autooversl­agbedrijve­n en de haven zelf opgewassen zijn tegen het extra werk dat de Brexit met zich kan meebrengen. ‘De grote onzekerhei­d is de koopkracht van de Britten na de Brexit.’ Vorig jaar werden er al iets minder wagens naar het Verenigd Koninkrijk verscheept. Coens verwacht dat dit jaar, net als vorig jaar, de impact van de kwakkelend­e Britse autotrafie­ken meer dan gecompense­erd zal worden door de vooruitgan­g van de autotrafie­ken richting Scandinavi­ë en de rest van Europa. Marc Adriansens stelt vast dat de Britse autotrafie­ken dit jaar niet verder inkrimpen.

Windstroom

ICO neemt nog een andere wissel op de toekomst. Het bouwt samen met Engie Electrabel een windmolenp­ark op zijn terrein. De elektricit­eitsproduc­tie van de elf turbines dient om alle elektrisch­e auto’s op te laden die via de ICOtermina­l zullen passeren. De capaciteit volstaat om 3 miljoen elektrisch­e wagens te laden. Ter vergelijki­ng: ICO behandelt momenteel 2,1 miljoen auto’s.

JOACHIM COENS Topman Zeebrugse haven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium